במחיר שיא: בכמה נמכרה דירה שנבנתה עבור האצולה הערבית בירושלים?
שכונת המושבה הגרמנית מושכת לא רק משקיעים תושבי חוץ, אלא גם ירושלמים שמבינים מהו ערך של נכס היסטורי מ-1925: "מעטים ונדירים הם הבתים במושבה הגרמנית ששימרו באופן מכבד ואותנטי את היופי המקורי מלפני 100 שנה". מה מחירי הבתים באזור?
דירות היסטוריות בירושלים הן לא דבר של מה בכך. הן נמכרות בדרך כלל מעל מחיר השוק וקשה לאמוד את שווי השוק שלהם מבחינה שמאית. ערך לדירה, הוא לא משהו שאפשר לכמת. משקיע שרוצה לגור בדירה ששימשה בעבר דמות מוכרת, יכול לשלם הרבה יותר.
בשבוע שעבר נמכרו שתי דירות בירושלים, שתיהן בבנינים היסטוריים במושבה הגרמנית. האחת, שעל המכירה שלה דיווחנו בסוף השבוע, היא דירת 3 חדרים בבנין קלאסי בכ-4.25 מליון שקל, בפינת הרחובות קליין והמגיד, והשניה - דירת 5 חדרים, 133 מ"ר, בבנין היסטורי ברחוב עמק רפאים שבלב השכונה, ב-5.6 מליון שקל. המחירים האלה לא מתכתבים עם מחירי הדירות בירושלים ויכולים להזכיר מחירי דירות באזורים מסוימים בתל אביב.
המושבה הגרמנית בירושלים, בניגוד לזו החיפאית, מתומחרת מעט שונה מאשר שכונות אחרות בעיר. כך למשל, בחודש שעבר נמכרה דירה בקומה הראשונה ברחוב אמציה 6 במחיר של 4.78 מיליון שקל, כשמדובר בדירת 56 מ"ר בלבד. בדקנו מה הסיבה וגילינו שמדובר בפרויקט התחדשות עירונית ולכן גם המחיר - כ-85 אלף שקל למ"ר. ממש בסמוך, נמכרה דירה ברחוב דידס 9, אך מדובר בדירת 66 מ"ר בקומה השנייה, במחיר של 2.4 מיליון שקל. המחיר למ"ר הוא כ-36 אלף שקל בלבד. כאן, מדובר בבניין מיושן שבנוי בצורה מעט מוזרה, עם מדרגות חיצוניים.
אז מה הסיפור של אותן דירות? ובכן, מדובר בדירות מתוך בניינים טיפוסיים במושבה הגרמנית, כאלה שנבנו במאה ה-20 עבור אצולה ערבית. לכן, הרוכשים היו מוכן לשלם לא מעט כסף כדי לזכות בהן.
לדברי בני לובל, מנכ"ל ובעלים של משרד אנגלו סכסון שמכר את הנכס, "שני הבנינים מוגדרים לשימור מחמיר בשל המוטיבים הטיפוסיים הרבים שבהם, כגון חלונות מקושתים דמויי פרסה עם מסגרות עץ מקוריות ומסוגננות, תקרות גבוהות, רצפות מצויירות בשטיחי אריח, מדרגות אבן שלמות, מעקות וסורגים בעבודות פירזול מעשה אומן, ועוד.
"המושבה הגרמנית בירושלים, על בתיה הטמפלרים והערבים, לצד הבניה החדשה והפרויקטים המודרניים שנבנו ונבנים בשנים האחרונות בה, מהווה כיום את אחת השכונות המבוקשות ביותר בירושלים. לצד ביקושים גבוהים מאוד מצד תושבי חוץ, אנחנו ממשיכים למצוא בה גם לא מעט עיסקאות שהרוכשים בהן הם ישראלים וירושלמים. הביקושים לא נעצרו למרות העבודות להנחת התוואי הכחול של הרכבת הקלה, שצפויות להתחיל בקרוב. וזאת ככל הנראה לאור ההשפעה החיובית שהיתה לתוואי האדום של הרכבת הקלה בעיר (שחגג לא מזמן 10 שנים) על מפת הנדל"ן לאורכה וסביבה.
הבית לשימור ברחוב המגיד (אנגלו סכסון)
משה בבני, מנהל המכירות הוותיק של הנכס, סיפר כי המושבה הגרמנית הפכה בשנים האחרונות למבוקשת ביותר בקרב יהודים תושבי חוץ, בשל ריכוז הבתים הקלאסיים בה, העושר הארכיטקטוני, הקירבה לבתי הכנסת ולבתי המלון היוקרתיים, למוסדות התרבות והבילוי, ומרחק ההליכה מהעיר העתיקה והכותל.
בין היתר מיקם ממש בלב המושבה הגרמנית שגריר ארה"ב בישראל את מעונו הרשמי. לאור זאת, בשני המקרים הרוכשים הם דווקא משפחות ירושלמיות שורשיות שגרות בירושלים בבית עם אופי אותנטי בשכונה אחרת. לדבריו, ההחלטה על הקנייה נעשתה מייד לאחר שראו את הדירה בפעם הראשונה ומייד התאהבו, באופי המיוחד, בתקרות הגבוהות החלונות הענקיים והרצפה המעוטרת. "המשא ומתן היה קצר וענייני והעסקאות נחתמו במחירים קרובים מאוד למבוקש. מוכרי הדירה בשני המקרים הם יורשים, שחלקם נולד וגדל בדירה, שאוכלסה על ידי הוריהם מייד לאחר מלחמת העצמאות. המכירה הייתה רגשית מאוד בגלל הקשר רב השנים עם הזכרונות והחוויות שחוו", הוסיף.
לדבי הדירה בעמק רפאים, אמרה ל-ice המתווכת אניטה ויצמן, שתיווכה בנכס, כי "מעטים ונדירים הם הבתים במושבה הגרמנית ששימרו באופן מכבד ואותנטי את היופי המקורי על שלל פרטי העיצוב והבניה שאפיינו אותם לפני כמעט 100 שנה. מדובר בבניין מ-1925 שעבר שימור מחמיר, ובו דירת 5 חדרים בשטח של כ-133 מ"ר במפלס אחד, בקומה הראשונה. הדירה מסוגננת ומשופצת מהיסוד, מוארת, סלון ומטבח גדולים מאד, תקרות גבוהות, חלונות מקושתים, גלריות בחדרים, אופציה לסוכה, וקרובה להכל: בתי קפה ומסעדות, בתי ספר ובתי כנסת איכותיים, מתחם התחנה הראשונה, תיאטרון ירושלים, החאן ומוקדי תרבות נוספים, בתי מלון יוקרתיים, תחבורה ציבורית נוחה ועוד".