בארץ

חשיבה אסטרטגית לצד אי אמון: לקראת הסכם מול לבנון

הסכם מול לבנון, שזוכה לכינויים רבים לפי הדעות כלפיו, ביניהם הסדרה, כניעה, והפסקת אש, מציג חילוקי דעות בתוך הקואליציה בישראל ובתוך לבנון, וכן חששות ישראלים לצד קידום העניין מתוך אסטרטגיה
דורון בלוך | 
בנימין נתניהו, עמוס הוכשטיין, נג'יב מיקאתי (צילום פלאש 90/ חיים גולדברג, shutterstock, ויקיפדיה/ © European Union, 2024, יוטיוב/ Sky News)
הסכם הסדרה מול לבנון, שיביא להפסקת המלחמה בגזרה הצפונית מעורר הדים במזרח התיכון וכן בארה''ב, וזוכה לכינויים סביב הדעות המתגבשות כלפיו. הסכם, שמביא א=עימו רצון להפסקת אש ארוכת טווח שתפסיק את הלחימה בלבנון, מביא עימו תקוות מתוך חשיבה אסטרטגית לישראל, וכן תקווה להתחלת שיקום בצד הלבנוני, לצד המטרה האמריקאית להצביע על הבאת הסדר במזרח התיכון.
בצד הישראלי, המכתיב בפועל את תנאי ההסכם, הדעות חלוקות הן מהצד של צמרת הבטחון שמחד נותנת איתותים חיוביים לקידום חתימה על ההסכם, וזוכה ממנה לכינוי "הסדרה". זאת מתוך חשיבה אסטרטגית להביא הן בפן התודעתי לבידול החזית הצפונית מהדרומית, ובכך להראות כי אין תלות בים החיזבאללה בלבנון לחמאס ברצועת עזה, והן עצירת מוקד השיגורים העיקרי כנגד ישראל, והפניית כוחות צה''ל לעיסוק בשאר החזיתות.

יחסי כמות השיגורים מלבנון וסוריה לעומת עזה                מתוך אתר INSS
מנגד, בישראל מביעים לכך הסתייגות בקואליציה ובאופוזיציה. ח''כ דן אילוז טען על ההסכם המסתמן כי "זו לא פחות מהונאה עצמית. צבא לבנון נשלט על ידי ממשלה שחיזבאללה הוא חלק מרכזי בקואליציה שלה. זהו אותו צבא שעמד מנגד בזמן שחיזבאללה התחמש וטיפח מערך טילים עצום המאיים על אזרחי ישראל. מנגנון פיקוח בינלאומי? זה מזכיר יותר מדי הסכמי עבר - כאלה שהיו מרשימים על הנייר אך חסרי שיניים, ולא החזיקו מעמד חודשים ספורים". וח''כ והרמטכ''ל לשעבר בני גנץ טען לאי אמון בכוחות זרים ״אני מבקש לקבוע כי על תושבי הצפון יגן רק צה"ל. לא יוניפי"ל, לא צבא לבנון ולא כוח אירופי".
מנגד, בלבנון מסמנים את ההסכם בכינוי "הסכם כניעה", וטוענים כי הוא מובא כהכרח, במקביל להתקפות של ישראל בלבנון. דבר שדוחק את לבנון לרצות להגיע להסכם בדחיפות בעקבות הנזק הרב שסופגת המדינה, והרצון להתחיל בשיקום. כמו כן הגעה להסכם תוביל להבעת הסכמה של ארגון החיזבאללה לכפיפות לממשל הלבנוני, דבר שישליך על יחסי הכוחות בתוך המדינה, ועל כן עוסקים בכך רבות בתוך לבנון.
בארה''ב, מה שהחל במאמצי שליח ביידן עמוס הוכשטיין ממשיך עם עליית הנשיא טראמפ, והכרזתו כי בקדנציה שלו יביא "להפסקת המלחמות". ואף מוכן לשלוח לשם כך כוחות אמריקאיים שיפעלו בלבנון.
ההסכם, יכול על פי ההערכות בשלושת המדינות להגיע לכדי חתימה תוך ימים ספורים. זאת על ידי הסכמות על הקווים העקרוניים בין הצדדים, כאשר כרגע הדבר נתון בעיקר לדעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בעניין, שהינו הגורם שעל פי ההערכות על פיו יישק הדבר.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה