משפט

נדחתה תביעת נפגעי טרור ומשפחות נרצחים נגד הבנק הערבי

בית המשפט בישראל קבע כי פסקי הדין שניתנו בארצות הברית בתביעה בין נפגעי טרור ובני משפחות נרצחים בפיגועי טרור נגד הבנק הערבי, שאושרו בפסק הדין של בית המשפט העליון של ארצות הברית, תקפים והתובעים אינם יכולים להגיש תביעה חדשה

מערכת ice | 
בית משפט (צילום vecteezy)
בשנת 2004 הגישו בארה"ב 1,132 נפגעי פעולות טרור ובני משפחות נרצחים בפיגועי טרור נגד הבנק הערבי (Arab Bank Plc), המפעיל סניפים ברחבי העולם (ללא סניף בישראל), תביעה בסך כ-30 מיליארד שקל. מדובר בפיגועי טרור שהתרחשו בישראל ובשטחי יהודה, שומרון וחבל עזה בין שנת 1995 לשנת  2005.
במסגרת התביעה נתבע הבנק הערבי לפצות את התובעים בשל נזקי הגוף שנגרמו לכל אחד מהם כתוצאה מפיגועי הטרור וכן לשלם לכל אחד פיצויים עונשיים.
התובעים שיוצגו על ידי עו"ד גלעד מרקמן, עו"ד בנימין פרלמן (מרקמן את טומשין – משרד עורכי דין, עו"ד גבריאל מירון ועו"ד גיל ממן טענו כי אחריות הבנק הערבי לנזקיהם נובעת מכך שסייע במימון פעילותם של ארגוני הטרור הפלסטינים האחראים לפיגועים, בין השאר באמצעות מימון תשלומים למשפחות המחבלים המתאבדים, למחבלים שנהרגו במהלך פעילות הטרור ולמחבלים שנכלאו בבתי סוהר בישראל. בכתב התביעה נטען כי הבנק הערבי יצר תעשיית מימון טרור מאורגנת וכי אף היה שותף למימון מערך פעילות הטרור באמצעות ניהול חשבונות בנק של פעילי טרור ושל ארגוני טרור. ניהול חשבונות בנק של מנהיגי ארגוני הטרור ושל מוסדות צדקה התורמים כסף לעידוד פעולות טרור ועוד.  
בישראל קדמו כאמור הליכים ממושכים, אשר התנהלו בארצות הברית משנת 2004 עד שנת 2018, בעניין תביעותיהם הקודמות של התובעים נגד הבנק הערבי, אשר היו זהות לתביעה שהוגשה לאחרונה בישראל. ההליכים בארצות הברית התנהלו תחילה בבית המשפט הפדראלי בברוקלין ניו- יורק (United State District Court for Eastern District of New York) שאליו הוגשו התביעות. 
התובעים ערערו על פסק הדין, אך בפסק דין מפורט מאוד משנת 2015, דחתה ערכאת הערעור (United States Court of Appeals for the Second Circuit) את הערעור ואישרה את פסק הדין של בית המשפט הפדראלי במלואו, תוך מתיחת ביקורת על ההתנהלות הדיונית של התובעים. התובעים ביקשו לקיים דיון חוזר לפני הרכב מורחב של ערכאת הערעור, אך גם בקשה זו נדחתה. 
בשנת 2016 הגישו התובעים ערעור אל בית המשפט העליון של ארצות הברית, תוך מיקוד הערעור בעניין אחד בלבד, אך גם ערעור זה נדחה בפסק דין מקיף מיום 24.04.2018.
שנה ושמונה חודשים לאחר סיום ההליכים בארצות הברית הוגשה התביעה בישראל (בבית המשפט המחוזי בירושלים), הזהה בעיקרה לתביעות שהוגשו בארצות הברית. מדובר בכתב תביעה רחב היקף באופן חריג ונדיר (734 עמ' ללא נספחים).
ביום 27.10.2020 הגיש הבנק הערבי בקשה לדחיית התביעה על הסף ממספר נימוקים, שהעיקריים הם כי התביעה התיישנה לפני שנים רבות וכן כי אופן סיומם של ההליכים בארצות הברית מקים "מעשה בית דין", המונע אפשרות להגיש תביעה זהה נוספת לזו שנדחתה. תשובת התובעים הוגשה ביום 03.01.2021 ותגובת הבנק הערבי לתשובתם הוגשה ביום 31.01.2021. הבקשה והתגובות היו רחבות היקף נתמכו בחוות דעת ארוכות של מומחים לדין הזר (המשפט בארצות הברית) ומסמכים רבים בהיקף עצום, אשר כללו את כתבי הטענות, פסקי הדין וההחלטות מההליכים בארצות הברית בהיקף של אלפי עמודים. התיק הועבר לשופטת תמר בר-אשר להכרעה בנושא הבקשה לסילוק על הסף בסוף חודש דצמבר 2021.
בית המשפט קבע בפסק הדין כי פסקי הדין שניתנו בארצות הברית, אשר אושרו בפסק הדין של בית המשפט העליון של ארצות הברית, מקימים "מעשה בית דין" החוסם את התביעה הנדונה. המשמעות של כלל משפטי זה היא כי לא ניתן להגיש תביעה זהה חוזרת, באותה עילה נגד אותו נתבע, אם התביעה הראשונה הוכרעה בפסק דין של בית משפט מוסמך. לכן, לאחר שנסתם הגולל על התביעות שניהלו התובעים בארצות הברית (במשך כארבע עשרה שנים), התובעים אינם יכולים להגיש תביעה חדשה במדינה אחרת ובכלל זה בישראל, ולהתחיל לברר את תביעתם מחדש. בנושא ההתיישנות נקבע כי אין מחלוקת על כך שהתביעה אמנם התיישנה שנים רבות קודם להגשתה. עם זאת, בשל דחיית התביעה מהנימוק של "מעשה בית דין", התייתר הצורך לבחון אם מתקיימים החריגים שלפי טענת התובעים מאריכים את תקופת ההתיישנות. 
תגובת התובעים אלפי נפגעי הטרור ומשפחות הנרצחים להחלטת בית המשפט המחוזי בירושלים: "לא יעלה על הדעת שפסק דין כזה ניתן בישראל. פסק הדין נותן פרס לגוף שמממן טרור וסייע למחבלים ולארגוני טרור לפגוע ולרצוח ישראלים רבים. פסק הדין מפנה גב לאלפי נפגעי טרור ומשפחות הנרצחים. זה קו אדום שאסור היה לחצות אותו ובכוונתנו להגיש ערעור לבית המשפט העליון".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה