השוק

פירות יבשים ישר מהעץ: הסטארט-אפ הישראלי שישגע את השוק

אנרג'ין מקימה פודטק לפיתוח פירות וירקות המתייבשים עצמאית על הצמח. החברה חתמה על שותפות עם צבר טק לצורך ייצור ועיבוד המוצר הראשון, עגבניות שרי מיובשות, וצופה תחילת מכירות במחצית 2024. להערכתה, פוטנציאל השוק נאמד בכ-1.5 מיליארד דולר. המנכ"ל ד"ר גיל רונן: "חקלאי ישראל משוועים למוצרים ייחודיים"
מערכת ice | 
ד"ר גיל רונן מנכ"ל אנרג'ין על רקע עגבניות סופרי (צילום רמי זרנגר, באדיבות SUPREE, שף דן לב (סטודיו לב))
חברת אנרג'ין (NRGene), הפועלת בתחום השבחת צמחים, בעלי חיים, ומזון באמצעות בינה מלאכותית, מדווחת היום (ראשון) על הקמת חברת הבת סופרי, SUPREE, הפועלת בתחום פיתוח וייצור זני פירות וירקות המתייבשים באופן עצמאי על הצמח ומסחורם בארץ ובעולם. 
סופרי מתמקדת תחילה בשיווק מוצרי עגבניות שרי אדומות יבשות למחצה. ייחודם של זני העגבניות שפיתחה נעוץ בהליך הייבוש העצמאי על הצמח, ללא שימוש בכימיקלים השומר על חומרי הטעם, הצבע, הוויטמינים והאנטי-אוקסידנטים הקיימים בעגבניה. לאחר ההבשלה, העגבנייה מאבדת אחוז ניכר ממשקלה המקורי ולכן ריכוז הטעם והויטמינים גדל משמעותית - מה שהופך את העגבנייה המיובשת לסופר פוד. בכוונת סופרי לפעול לגיוס הון בשנה הקרובה.

לצורך ייצור ועיבוד המוצר הראשון, עגבניות השרי האדומות היבשות למחצה, התקשרה סופרי בהסכם שותפות עם משקי צבר טק המספקת סביבת גידול חקלאית לקידום חדשנות טכנולוגית בתחומי האגרו-פודטק. הצדדים יפעלו להקמת תאגיד משותף אשר סופרי ביחד עם אנרג'ין, תחזיק ב-51.1% מהונו המונפק ותספק את הידע, יכולת והניסיון לפקח על הליכי הגידול של העגבניות הייחודיות, וצבר טק תביא מנסיונה בגידול ומסחור תוצרת חקלאית ותעמיד את התשומות והתשתיות שיידרשו. 
עגבניות סופרי משמשות למגוון שימושים קולינריים. ניתן להקפיא את העגבניות ולאחר הפשרתן אין פגיעה בטעם, במרקם ובהרכב התזונתי. הדבר מאפשר אספקה רציפה של העגבניות לכל העולם ולאורך כל השנה, ללא תלות בעונת הגידול. בשלב זה, העגבניות משווקות לשוק המוסדי: מסעדות, בתי-מלון, חברות קייטרינג וחברות מזון בישראל, אירופה והאמירויות.


(צילום: משה שי/ פלאש 90) 
החברה צופה כי המועד הראשון של תחילת מכירות העגבניות הנו בחציון ראשון 2024. השקעותיה של סופרי בתאגיד המשותף צפויות להיות בסכומים שאינם מהותיים. יצוין, כי חלק מהשקעותיה של סופרי בפרויקט יבוצעו באמצעות הקצאת הון לצבר טק, בשיעור של 2% מהון המניות של סופרי בדילול מלא.
להערכת החברה, גודל השוק הפוטנציאלי למוצרי העגבניות המיובשות עד לשנת 2030 הינו כ-1.5 מיליארד דולר ארה"ב. החברה צופה כי עגבניות סופרי יצרו קטגוריה חדשה שתתחרה בשוק העגבניות המיובשות, המוערך בכ-16 מיליארד דולר. בנוסף, העגבניות עשויות להוות מוצר תחליפי למוצרים משוק הפירות היבשים, המוערך בכ-10.2 מיליארד דולר, הפירות הקפואים המוערך בכ-4.4 מיליארד דולר ושוק הסופרפוד (פלח שוק הפירות) המוערך בכ- 60 מיליארד דולר. בהתאם, בהערכות החברה ביחס לגודל השוק הפוטנציאלי, נלקחו בחשבון גם נתחי השוק הפוטנציאליים מתוך שווקים אלה, על-בסיס מחקרי שוק ביחס לגודלם.
זני העגבניות החדשים מאפשרים ייצור חסכני ויעיל, הגידול נעשה בעונה המיטבית, כך חוסכים את הצורך בחימום או קירור במהלך הגידול. בנוסף, תהליך הייבוש, האריזה וההקפאה מייד לאחר הקטיף מצמצם משמעותית את הפחת של הפירות לאורך שרשרת האספקה. נוסף על כך, הקטיף שנעשה כיום ידנית, צפוי בעתיד להתבצע באופן ממוכן ובכך להביא לחיסכון משמעותי בכוח אדם (גורם מגביל בחקלאות הישראלית) ולהוזיל את מחיר העגבניות.                                                                                                             

(צילום: נועם רבקין פנטון/ פלאש 90)
כיום, העגבניות גדלות במושבים וקיבוצים בעוטף עזה, בנגב ובבקעת הערבה. לאחר הקטיף, העגבניות עוברות למתקן מיון, ייבוש ואריזה הממוקם במרכז צבר טק בסמוך לקיבוץ רבדים שבנגב. עקב אירועי השביעי לאוקטובר והשמדת כלל גידול העגבניות של סופרי, שרוכז כולו תחילה במושב נתיב העשרה, על גבול רצועת עזה, הוחלט להעביר את הגידול לאתרים אחרים בעוטף ובדרום הארץ.  (ראה וידאו על הפגיעה בחממות). 
המוצר כבר נוסה על ידי מספר שפים מובילים בישראל ובחו"ל, ביניהם, השף רן שמואלי, ממסעדת קלארו שציין - "אנחנו תמיד שמחים לשלב חומרי גלם איכותיים, ישראלים וחדשניים בתפריטים שלנו. לעיתים רחוקות אני נתקל במשהו חדש. חדש באמת. וכאלו הן העגבניות שרי המתייבשות על השיח. טעמן, יופיין וחדשנותן משדרג ומגוון את המנות והתפריטים שלנו".
מנכ"ל אנרג'ין, ד"ר גיל רונן: "חקלאי ישראל משוועים למוצרים ייחודיים אותם ניתן לייצא לשווקי הענק בחו"ל, ובכך הן לשפר את הכנסותיהם והן לחזק את כלכלת ישראל. בחברת סופרי בחרנו להתמקד בפיתוח מוצרי חקלאות חדשניים המיוצרים בישראל ומשווקים לשוק הגלובלי. הטכנולוגיה הגנומית של חברת האם, אנרג'ין, מאפשרת לנו להגיע לשוק עם מוצרים ייחודיים מאוד בזמן קצר. כדי למקסם את הצלחת הפרויקט בחרנו לשלב כוחות עם צבר טק, ארגון חקלאי מוביל בנגב. מאז ה-7 באוקטובר יש להחלטה זו משמעויות נוספות. מאחר  ש-70% מייצור העגבניות בישראל נעשה בעוטף עזה ובנגב המערבי, ואנו מצטרפים למאמץ שיקום חבל הארץ הנפלא הזה".
 
מנכ"ל צבר טק, גלעד מינץ: "שיתוף הפעולה בין משקי צבר-טק לבין סופרי מהווה הזדמנות יוצאת דופן לשילוב טכנולוגיות גידול חדשניות שיאפשרו לחקלאים לשפר את תהליכי העבודה ולהפיק יבול רווחי יותר".
סופרי (SUPREE) הינה חברת פודטק ישראלית המתמקדת בייצור מיני ירקות ופירות המתייבשים באופן עצמאי ובכך מעשירה את המזון במוצרים טעימים, בריאים ובעלי חיי מדף ארוכים. החברה משתמשת בטכנולוגיה גנומית של חברת האם אנרג'ין כדי לקצר משמעותית תהליכי השבחת הזנים ולהגיע במהירות לשוק הירקות והפירות היבשים החדשים. החברה ממוקמת במרכז צבר-טק שליד קיבוץ רבדים ומונה עשרה עובדים.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה