השוק

עליית המע"מ - מסמר נוסף בארונות הקבורה של העמותות

כאשר העלויות הופכות לבלתי נסבלות, עלול להיווצר מצב שבו לא יהיו די עובדים שיכולים לשאת בנטל, מה שיפגע ישירות באוכלוסיות המוחלשות והנתמכות
בצלאל סמוטריץ' (צילום shutterstock, פלאש 90/ יונתן זינדל)
בניתוח תקציב המדינה לשנת 2025 עולה כי עמותות בישראל ניצבות בפני שורה של אתגרים כלכליים שעלולים להוביל לפגיעה חמורה בפעילותן, דווקא בתקופה שבה הצורך בשירותיהן הולך וגדל.
אחד מהאתגרים הצפויים הוא העלאת המע"מ.
עמותות אינן מהוות עסקים ואינן זכאיות להחזרי מע"מ, אך העלאת המע"מ הצפויה בשנה הבאה בשיעור של אחוז נוסף תטיל עליהן עלויות נוספות. לצד זאת צפויות גם העלאות במיסי הביטוח הלאומי שיכבידו על העמותות המעסיקות אלפי עובדים. כמו כן, העלייה המתוכננת של שני שקלים בתעריף הנסיעה בתחבורה ציבורית תוסיף עשרות אחוזים לסעיף החזר הנסיעות לעובדים, במיוחד באזורים בהם התחבורה הציבורית חיונית.

קרדיט צילום: אלבום פרטי, מותר לשימוש
עמותות פועלות למען הציבור מתוך תחושת שליחות ולא למטרות רווח. עובדים רבים בעמותות, על אף כישוריהם הגבוהים, משתכרים משמעותית פחות מאשר יכלו להשתכר במגזר הפרטי, מתוך מחויבות לערכים חברתיים ולתרומה לקהילה. אולם, יש גבול גם ליכולת הכלכלית של עובדי העמותות עצמם, ובמקרים רבים מדובר בעובדים שמשקיעים זמן ומשאבים אישיים על חשבון משפחתם ורווחתם.
כאשר העלויות הופכות לבלתי נסבלות, עלול להיווצר מצב שבו לא יהיו די עובדים שיכולים לשאת בנטל, מה שיפגע ישירות באוכלוסיות המוחלשות והנתמכות.
לאור מציאות זו, יש לשקול שינוי מדיניות כלפי עמותות ועובדיהן. יש להכיר בכך שעובדי עמותות תורמים בפועל לחברה גם דרך בחירתם להשתכר בשכר נמוך משמעותית ממה שיכלו במגזר הפרטי. ניתן לראות את ההפרש הזה כמעין תרומה עקיפה לחברה ולבחון התאמות במיסוי בהתאם. שינוי זה יוכל להקל על העמותות ועל עובדיהן, להבטיח את המשך פעילותן ולחזק את תרומתן האדירה ליציבות ולחוסן של החברה הישראלית.
נכון לשנת 2024, פועלות בישראל כ-36,000 עמותות, המספקות מגוון רחב של שירותים חברתיים לכלל האוכלוסייה, כולל ילדים ללא עורף משפחתי, קשישים, חד-הוריות ואוכלוסיות מוחלשות נוספות. העמותות פועלות בתחומים מגוונים, החל מאספקת מזון וביגוד ועד לשיקום נפשי ותמיכה חינוכית.
תקציב המדינה לשנת 2025, שאושר לאחרונה, עומד על כ-607.4 מיליארד שקל, וכולל צעדי התאמות תקציביות בסך כולל של כ-37 מיליארד שקל. עם זאת, התקציב הנוכחי אינו כולל התייחסות ספציפית לתמיכה בעמותות, מה שמעלה חשש לפגיעה בפעילותן, במיוחד לאור הגזירות הכלכליות הצפויות.
בנוסף, העלאת המע"מ המתוכננת ל-18% תכביד על העמותות, שאינן זכאיות להחזרי מע"מ, ותגדיל את הוצאותיהן התפעוליות. העמותות, המסתמכות על תרומות ומענקים, עלולות להתמודד עם קשיים כלכליים נוספים, במיוחד בתקופה שבה הצורך בשירותיהן גובר.
לכן, ישנה חשיבות רבה לבחון מחדש את המדיניות כלפי העמותות, ולהעניק להן תמיכה כלכלית ומיסוית מתאימה, כדי להבטיח את המשך פעילותן החיונית לחברה הישראלית.
הכותב: דוד רזי, סמנכ"ל כספים בעמותת כפרי הילדים sos בישראל

תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה