דיגיטל וטק
"אני מבקש להתנצל": הצוואה המקצועית של מנכ"ל סמסונג
ימים לפני מותו הפתאומי השבוע, האן ג'ונג-הי התנצל בשם הענקית הקוריאנית – במהלך נדיר בנוף העסקי המקומי, שהפך למעין צוואה. סיפורו של מהנדס במחלקת המסכים שהגיע עד צמרת הטכנולוגיה העולמית של הענקית הקוריאנית והותיר אותה על פרשת דרכים

בישיבת בעלי המניות האחרונה של סמסונג לפני כשבועיים, האן ג'ונג-הי (Han Jong-Hee), המנכ"ל המשותף של הענקית הקוריאנית, פנה למשקיעים והחל לדבר: "אני מבקש להביע התנצלות כנה על ביצועי המניה האחרונים שלא עמדו בציפיותיכם. בשנה האחרונה, החברה שלנו לא הגיבה בצורה מספקת לשוק השבבים המתפתח במהירות בתחום הבינה המלאכותית".
דבריו הישירים של האן הפתיעו רבים מהנוכחים. בסביבה העסקית הקוריאנית, הודאה כזו בטעויות נחשבת נדירה. אך ההתנצלות לא צצה בחלל ריק. בחודשים שקדמו לה, סמסונג התמודדה עם ירידה מתמשכת במעמדה בשוק השבבים – תחום שבו הייתה בעבר דומיננטית, וכיום נגררה בו מאחור מול מתחרות כמו TSMC ו-SK hynix, שהשכילו לנצל את גל הבינה המלאכותית בזמן.
בהקשר הזה, דבריו של האן היו לא רק ביטוי של אחריות אישית אלא גם קריאה שקטה לשינוי אסטרטגי – ניסיון אחרון לנתב את הספינה הכבדה הזו למסלול חדש. ימים ספורים לאחר מכן, הידיעה על מותו הפתאומי בעקבות התקף לב הכתה בתדהמה את התעשייה. ההתנצלות ההיא, שנדמתה כאקט נדיר ושנוי במחלוקת, הפכה כעת למעין צוואה מקצועית.
מהנדס שצמח מבפנים
האן נולד בדרום קוריאה בשנת 1962, והצטרף לסמסונג בשנת 1988 לאחר שסיים תואר ראשון בהנדסת חשמל באוניברסיטת Inha. הוא החל את דרכו כמהנדס במחלקת המסכים – תחום שנחשב אז שולי – והתקדם בהדרגה לתפקידי ניהול בכירים. סגנון העבודה שלו היה תמיד שקט ומדויק: הקפדה על פרטים, העדפת איכות על פני מהירות, והימנעות מרעש תקשורתי. הוא לא הוביל מהפכות בקול רם, אלא קידם שיפורים עקביים, שבסופו של דבר הפכו את תחום המסכים של סמסונג לאחד ממנועי הצמיחה של החברה – עם מהלכים כמו המעבר מ-LCD ל-QLED ומשם ל-MicroLED.
בתוך סמסונג נחשב האן לדמות מאוזנת – מצד אחד נאמן למסורת הניהולית של החברה, ומצד שני בעל הבנה טכנולוגית עמוקה ופתיחות לחדשנות. מי שעבדו שתחתיו תיארו אותו כמנהל הגון שמציב רף גבוה אך גם מספק גיבוי, ומכתיב סטנדרט ברור של אחריות ואיכות.
בשנים האחרונות, ככל שהתעצמה התחרות בשוק הגלובלי והמעבר לעידן הבינה המלאכותית הפך למרכזי, האן מצא את עצמו בלב שדה מאתגר. הוא נדרש להתנהל לא רק כמהנדס או מוביל תחום – אלא גם כאסטרטג שמתמודד עם שוק אגרסיבי, לחץ ממשקיעים, ותחרות מול חברות שמגיבות מהר יותר. מה שנחשב בעבר לשקט תעשייתי הפך לפתע למבחן קצב, ויכולת העמידה שלו על איכות נבחנה בשלב הזה תחת לחצים מסחריים גוברים.
מהמסך למרכז קבלת ההחלטות
ב-2017 מונה לראש חטיבת המסכים, וב-2022 קודם לתפקיד Co-CEO – מנכ"ל משותף - כשהוא מקבל אחריות לא רק על תחום המסכים, אלא גם על חטיבת ה-Device eXperience כולה, הכוללת טלוויזיות, מכשירי טלפון ניידים, מוצרי חשמל חכמים ועוד. בתקופה זו נדרש לאזן בין המשך ההובלה במוצרים מסורתיים לבין הצורך להצעיד את סמסונג קדימה לעידן ה-AI והאינטרנט של הדברים (IoT).
במקביל לתפקידיו בחברה, שימש האן כיו"ר התאחדות האלקטרוניקה הקוריאנית (KEA), תפקיד שדרכו גישר בין המגזר הציבורי לפרטי. הוא היה מעורב בקביעת מדיניות אסטרטגית מול אתגרים כמו מלחמות הסחר, שינויי רגולציה עולמיים, ומאבקי שרשרת האספקה מול סין. גם בזירה הזו בלט באיפוקו, אך זכה להערכה רבה על יכולתו לנווט בין לחצים פוליטיים לבין יעדים עסקיים.
לקבל החלטות – ולעמוד מאחוריהן
ההחלטות שקיבל האן לא תמיד הלמו את הקצב או את הציפיות מהשוק. כך למשל, הוא בחר לדחות השקה של סדרת טלוויזיות חדשה לאחר שהתגלו בה ליקויי איכות – החלטה שגררה ביקורת מצד אנליסטים אך חיזקה את תדמית המותג בטווח הארוך. בגישה דומה פעל גם ב-2022, כשסמסונג נדרשה להתמודד עם תלונות על מערכת האופטימיזציה GOS שפגעה בביצועי מכשיריה- Galaxy. במקום להתגונן, האן הסביר את שיקולי החברה, התנצל והציג פתרונות – מהלך חריג בנוף העסקי הקוריאני. הוא לא ניסה להטיל אחריות על אחרים, אלא התייצב, גם כשמדובר היה בשגיאות מערכתיות.
מותו הפתאומי של האן, בעקבות התקף לב, הוביל לשינוי מיידי במבנה ההנהגה של סמסונג. ג'ון יונג-יון, שכיהן לצידו כמנכ"ל משותף ואחראי על תחום השבבים, מונה למנכ"ל יחיד – מהלך שמסמן מעבר להנהלה ריכוזית לאחר תקופה של חלוקת תחומי אחריות. בעוד שהמהלך מציג יציבות פורמלית, הוא מעלה גם שאלות מהותיות: האם סמסונג תצליח לשמר את הגיוון הניהולי שאפיין את כהונת האן? והאם התחומים שעמדו תחת אחריותו ימשיכו לזכות לאותה תשומת לב אסטרטגית תחת הנהגה שמגיעה בעיקר מעולמות השבבים.
סמסונג ל(ה)אן?
כעת, עם הנהגה חדשה ויעדים לא פשוטים, סמסונג עומדת מול פרשת דרכים. החברה נדרשת להאיץ את קצב החדשנות, לצמצם את הפער בתחום שבבי ה-AI ולחזק את מעמדה בעולמות המובייל והצרכנות החכמה – תחומים שהאן היה מזוהה עמם באופן ישיר.
עוד ב-
כשסיים את דבריו באותה ישיבת בעלי מניות, לא חיפש האן מחיאות כפיים – רק אמר את הדברים כפי שראה אותם. לא כהצהרה מתוכננת אלא כהבעת עמדה. בכך שיקף את סגנונו לאורך כל הקריירה: לא לחפש כותרות, אלא לעמוד מאחורי החלטות – גם כשהן לא פופולריות. ייתכן שזה מה שייזכר ממנו בתעשייה: לא רק תרומתו למוצרים או לאסטרטגיה של סמסונג, אלא הדגש העקבי ששמר על עיקרון פשוט – ניהול אמיתי מתחיל ביכולת לקחת אחריות.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.הכל מתוכנןנתנאל 03/2025/30הגב לתגובה זו0 0צר לי לשמוע בשורות כאלה על החברה האהובה עליי, אך לטענתי יש פה משהו מסריח. האם זה היה מכוון... היתכן שאדם בריא וצעיר פתאום יגיע למותו? משהו פה חשוד... כואב הלב.סגור