רייטינג
מהפך ברייטינג? הוועדה למדרוג במתקפה חסרת תקדים "מהלך פוליטי"
חברי ועדת המדרוג במכתב חריף לשרי הממשלה שתוקף את הצעת החוק שתוביל למהפך בנתוני הרייטינג ושליטה של שר התקשורת על הצגתם: "רוסיה המדינה היחידה בעולם בה קיימת שליטה ממשלתית בגורם האחראי למדידת נתוני הצפייה". הערוץ היחידי שלא חתום על המכתב התקיף הוא ערוץ 14. כל הפרטים | בלעדי
מהפכה ברייטינג. חברי הוועדה הישראלית למדרוג, ובראשם המנכ"ל רוני ארן, ערוצי הטלוויזיה, איגוד חברות הפרסום ואיגוד השיווק במכתב חריף לוועדת השרים לענייני חקיקה, הדנה היום (ראשון) בהצעת החוק של ח"כ שלום דנינו מהליכוד - הצעה שאם תעבור תהווה מהפכה במדידת הרייטינג בישראל.
על המכתב חתומים חברי ועדת המדרוג, ביניהם ערוצי הטלוויזיה החברים: ערוץ 9, התאגיד, קשת, רשת, i24NEWS וערוץ 24. יש לציין כי ערוץ 14 לא הצטרפו למכתב.
ועדת המדרוג מתייחסת לנקודות הבולטות בהצעת החוק ששמה "הצעת חוק חובת הצגה של נתוני צפייה לצופה": שיטת המדידה תעבור לגוף המפוקח תחת משרד התקשורת ושר התקשורת, ונתוני הצפייה בערוצים יוצגו לצופים בזמן אמת. מדובר אם כן בהצעת חוק שדומה למה שרמז שר התקשורת ד"ר שלמה קרעי בעבר, על הרפורמה אותה הוא מעוניין לבצע בשיטת המדידה ברייטינג.
קצפה של הוועדה יצא במיוחד לאור הניסוח בהצעת החוק שאמר כי "מלבד הטענות כי השימוש בשיטה מיושנת למדידת נתוני צפייה אינו רלוונטי לימנו, נאמר לא אחת כי נתוני המדרוג אינם שקופים, אינם אמינים ולעיתים אף סובלים מעיוותים חמורים אשר נועדו ליצור מצג של הצלחה ועניין ציבורי בתוכניות שונות בטלוויזיה".
במכתב חריף לשרים, יוצאים בוועדת המדרוג באופן חריף ותקיף נגד הצעת החוק: "הצעת החוק היא חסרת תקדים ביחס בהיקף המעורבות הפוליטית, בניסיון לשליטה בנתונים ובהעדר הזיקה המקצועית והעניינית לתחום מדידת הצפייה בטלוויזיה. בתמצית, לפי האמור בהצעת החוק – גורם פוליטי, שר התקשורת, הוא שיקבע את זהות הגוף שימדוד את נתוני הצפייה של כלל הגופים המשדרים בישראל והוא שיקבע את הטכנולוגיה שתשמש לכך".
עיקר טענות הוועדה הן שאין מדינה בעולם בה הממשלה מתערבת בנושא מדידת הרייטינג שכן מדובר בנושא מקצועי תחת חברות בינלאומיות כקנטאר ונילסן. מי שמממן את שירותי החברות הם ערוצי הטלוויזיה ומשרד הפרסום שהקימו עבור זה ועדה משותפת שמשרתת את כלל חברי הפאנל. התערבות הממשלה, לשיטת ועדת המדרוג, הינה מהלך פוליטי: "אימוץ הצעת החוק צפוי להפוך את ישראל למדינה היחידה בעולם לבד מרוסיה בה קיימת שליטה ממשלתית בגורם האחראי למדידת נתוני הצפייה. התערבות במדידת הרייטינג על ידי הממשלה תפגע בעצמאות המדידה, בשקיפות הנתונים ובאמון שניתן כיום על ידי מפרסמים מבית ומחוץ, לנתוני הפרסום בישראל".
בוועדת המדרוג דוחים את הטענות כי המדידה היא מיושנת ולא אמינה, לאור כך שכלל מדינות המערב משתמשות בשיטת המדידה שנחשבת למתקדמת ביותר וגם זו שמבטיחה גם אובייקטיביות (פרטי החברים בפאנל שמהם שואבים את נתוני הרייטינג אינם ידועים לחברי הוועדה כלל), כמו גם היכולת לקלוט נתוני רייטינג באמצעות הדיגיטל: "הטענות בדברי ההסבר להצעת החוק לפיה מערכת המדידה של הוועדה היא "מיושנת", "אינה רלוונטית לימינו", וכן הטענה לפיה המערכת אינה מסוגלת למדוד שידורים המועברים על גבי רשת האינטרנט, הן לא פחות מהטעיה", כתבו במכתב.
עוד טוענים בוועדה שהמהלך יביא לידי כך שבמקום נתוני רייטינג המקובלים על כולם, יהיו כמה נתונים מקבילים וייווצר בלאגן, ומי שייפגעו מכך בעיקר הם הערוצים הקטנים. בנוסף, בוועדת המדרוג יוצאים נגד הדרישה לנתוני צפייה בזמן אמת: "לא נמצאה כל מדינה בה נתוני הצפייה הרשמיים מפורסמים בזמן אמת על גבי מסכי הטלוויזיה, וממילא לא ידוע לנו על כל רגולציה המחייבת בהצגת הנתונים".
בכך שמדידת הרייטינג תעבור לגוף ממשלתי ולשר התקשורת: "סמכויות אלה יובילו למעורבות של שר בתוכן המוצג על המסך. תוכן שיש לו משמעות כלכלית, ציבורית ועוד. לאלה מצטרפת החובה על הגופים המשדרים למסור מידע אודות נתוני הצפייה בהם למאסדר הממשלתי הרלוונטי. המשמעות היא הלאמה ופוליטיזציה של הרגלי הצפייה של ציבור הצופים בישראל ושל נתוני הצפייה בגופים משדרים שהם גופים פרטיים, אשר יישלט על-ידי המאסדרים הממשלתיים ושר התקשורת".
ההשלכות הכלכליות הינן ההשקעה של משרדי הפרסום לאור נתוני הרייטינג: "יכולת ממשלתית להשפיע במישרין על אפיק ההכנסות המרכזי של הערוצים המסחריים – הכנסות מפרסום, פוגעת פגיעה קשה בעיקרון חופש הביטוי".
בסיום המכתב כתבו חברי הוועדה: "לאור האמור, עמדת הוועדה היא כי אין מקום להתערבות ממשלתית בשוק הפרטי, הצעת החוק לא מצביעה על כשל שוק כל שהוא ועל כן היא מזיקה מיותרת, וי ש לגנוז אותה בהקדם".
עוד ב-
ח"כ שלום דנינו מסר ל-ice: "פוגש ומדבר עם כל מי שמבקש. החוק טרם עבר ועדת שרים לחקיקה ולא טרומי. במעלה הדרך יהיו דיונים ארוכים ורבים לגבש חוק שמתייחס בכנות וברצינות לכל דעה וטענה. אני לא מחוייב ולא מונע מאיש. מקווה שנמצא דרך לשקף באופן ישיר את המציאות של הצופים בכלל פלטפורמות השידור".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(16):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
13.לכל מי שלא יודע רוב הכסף שלמעולה!! 11/2024/01הגב לתגובה זו1 0רוב הכסף של הוועדה למידרוג מגיע מחברת החדשות של 12 ו-13 ככה שהם לא אובייקטיבים בכלל והם ממש נוגעים בדברסגור
-
12.הרייטינג פייקבר 10/2024/27הגב לתגובה זו4 0לא כולל ישע וסטימינגסגור
-
11.מחרימים את תרעלה ואת קוקה קולה המממנת. (ל"ת)לשתיהן מוצר מרעיל 10/2024/27הגב לתגובה זו7 0סגור
-
10.משפחות הפשע שולטות בממשלת ישראלמיקו 10/2024/27הגב לתגובה זו2 7נמאס כבר, כל הממשלה הזו צריכה לעוף לנוסגור
-
עדיף על מאפיית אהרון ברק. (ל"ת)לפחות הן פטריוטריות 10/2024/28הגב לתגובה זו1 0סגור
- טען עוד
-
עדיף ממשפחת אהרון ברק שמבטלת את כל מדינת ישראל. (ל"ת)לפחות הם פטריוטים 10/2024/27הגב לתגובה זו5 0סגור
-
9.הם מפחדים! (ל"ת)כהק 10/2024/27הגב לתגובה זו7 0סגור
-
8.אני רוצה רייטינג אמיתי, ויש ביכולת הטכנולוגיהאורי 10/2024/27הגב לתגובה זו10 0לספק מדידה מדויקת, ולא דרך סקר ( אומדן) מי שמתנגד להבאת הנתונים האמיתיים כמה טלוויזיות פתוחות עכשיו, ומהם הערוצים הנצפים עכשיו הוא נוכל ושקרןסגור
-
7.עושקעושק 10/2024/27הגב לתגובה זו8 0צריך לפוצץ את הבלוף שבגללו המפרסמים משלמים ביוקר .סגור
-
6.רייטינגצ׳וצ׳ו 10/2024/27הגב לתגובה זו1 9לא יעזור לקרעי לא צופים בערוץ 14סגור
-
5.דווקא נשמע לטובת הצופים- שקיפות זה טוב (ל"ת)יופי 10/2024/27הגב לתגובה זו15 0סגור
-
4.ערוץ 14ויקטור 10/2024/27הגב לתגובה זו1 8שימות ערוץ 14 החד צדדיסגור
-
3.ערוץ 14 (ל"ת)ויקטור 10/2024/27הגב לתגובה זו4 0סגור
-
יו"שמסעודה משדרות 10/2024/27הגב לתגובה זו3 0למה לא סופרים ברייטינג את 600 אלף תושבי יו"ש? לכן כל המדידה היא שגויה. למעשה ערוץ 14 עקף את כולם. זה כל הסיפור.סגור
-
2.רק בישראל 700 בתי אבמלי 10/2024/27הגב לתגובה זו10 0קובעים ריטינג.....סגור
-
1.בורחים מהאמתאנגליקה 10/2024/27הגב לתגובה זו9 0רייטינג אמור להכליל ישע וסטימינג רוצים לפגוע ערוץ 14 הפטריוטי הערוץ של הלוחמים הגיבוריםסגור