מדדים ומחקרים

דו"ח חדש חושף: כמה ניצולי שואה חיים כיום בעולם?

דוח דמוגרפי ראשון מסוגו נחשף, רגע לפני הציון ליום השואה הבינלאומי: כמה ניצולי שואה חיים בעולם, איפה נמצא הריכוז הכי גבוה ומי השורדת המבוגרת ביותר?
מערכת ice | 
רעיה ואמה רוז (צילום פרטי)
דו"ח דמוגרפי ראשון מסוגו של הוועידה לתביעות חומריות יהודיות נגד גרמניה (ועידת התביעות), מציג ממצאים על ניצולי השואה החיים היום במעל ל-90 מדינות, רגע לפני שמציינים את יום השואה הבינלאומי. הדוח ממפה את מיקומם הגאוגרפי הנוכחי ומדינות המקור, מיפוי הצרכים, נתונים דמוגרפיים, היסטוריית הפיצויים ועוד. 
מאז הקמתה ב-1951, פעילותה של ועידת התביעות מוקדשת להבטחת מידה של צדק עבור שורדי השואה. כתוצאה מהמשא ומתן המתמשך עם ממשלת גרמניה, ועידת התביעות מממנת ומנהלת תוכניות פיצויים שהגיעו לסך כולל (נכון ל-2023) של כ-90 מיליארד דולר וביניהן תשלומים ישירים לשורדי שואה ברחבי העולם ומענקים ליותר מ-300 ארגונים סוציאליים ברחבי העולם.
כך מבטיחה ועידת התביעות לשורדי השואה שירותי בריאות ורווחה קריטיים כמו טיפול ביתי, מזון, תרופות, תחבורה, ושירותים קהילתיים. הדו"ח הדמוגרפי מושתת על דאטה בייס עולמי שעמד לרשותה של ועידת התביעות מאז הוקמה. 
גרג שניידר, סגן נשיא ועידת התביעות: "הדו"ח הציג לנו נתונים מעניינים וחשובים, אבל חשוב גם להסתכל מעבר למספרים. האנשים שמאחורי המספרים הם יהודים שנולדו לעולם שרצה לראות אותם נרצחים, עברו את זוועות השואה בצעירותם, ונאלצו לבנות מחדש חיים שלמים מאפר המחנות והגטאות ששמו קץ למשפחותיהם וקהילותיהם. הנתונים והמספרים שאנחנו רואים בדו"ח מאלצים אותנו לקבל את המציאות ששורדי השואה לא יהיו איתנו לנצח. ואכן, כבר איבדנו את רוב השורדים".
שורדת השואה רעיה בנניקסה היא בתה של רוז גירון, שורדת השואה המבוגרת ביותר החיה היום בעולם על פי הרישום. רוז, ילידת 1912 חיה בגרמניה (היום שטח פולין) ולאחר אירועי ליל הבדולח הועברה למחנה הריכוז בוכנוולד, בעוד רוז הייתה בהריון עם בתה רעיה. בשנת 1939 ברחה המשפחה לשנגחאי שהייתה אחד המקומות המקלט היחידים ליהודים, אך לאחר שנתיים בשנגחאי ועם כיבוש הכוחות היפנים, המשפחה הועברה לגטו בשנגחאי  שם שהו עד לקבלת הוויזה לארה"ב בשנת 1947. 
"אמי ואני שרדנו את הדיכוי הנאצי בגרמניה, ואת גטו שאנגחאי תחת השלטון היפני. אמי שהיום היא בת 112, היא דוגמא נפלאה, לכוחם של שורדי השואה לנוכח הזוועות, ולחיים החדשים שבנו שורדי השואה לאחר אותן זוועות. עם הירידה במספר שורדי השואה, לצד העלייה באנטישמיות בעולם, עלינו לפעול בכל העולם לטובת העברת הידע על ההיסטוריה הקולקטיבית שלנו, על מנת שזוועות השואה לא יחזרו". 
ממצאים עיקריים
הדו"ח הדמוגרפי הגלובלי של ועידת התביעות על שורדי שואה יהודים כוללים: כ-245,000 שורדי שואה יהודים חיים ברחבי העולם, ביותר מ-90 מדינות. קרוב למחצית (כ-49%) מכלל שורדי השואה מתגוררים בישראל; 18% מתגוררים במערב אירופה ו-18% מתגוררים בצפון אמריקה, כאשר 16% מכלל השורדים ברחבי העולם מתגוררים בארצות הברית. כ-12% מתגוררים במדינות ברית המועצות לשעבר. 
הגיל החציוני של שורדי השואה עומד על 86. טווח הגילאים של שורדי השואה החיים היום נע בין גילאי 77 למעל 100, כלומר ילידי השנתונים 1910-1946. מרבית שורדי השואה (95%) הם "ילדים שורדי שואה" – ילידי השנים 1928-1946. 20% אחוז משורדי השואה היהודים בני למעלה מ-90 , שלב בחיים המאופיין בצורך מוגבר בטיפול ובשירותים. מרבית שורדי השואה הן נשים (61%), ו-39% הם גברים.
קרוב ל-40% משורדי השואה מקבלים תשלומים חודשיים באמצעות תוכניות ועידת התביעות, בהתאם להסכם עם ממשלת גרמניה, בעוד ששאר האוכלוסייה זכאית לתשלומים חד-פעמיים או שנתיים.
כ-40% משורדי השואה מקבלים או קיבלו בשנה האחרונה שירותי רווחה סוציאליים הניתנים על ידי למעלה מ-300 גופים המקבלים מענקים מועידת התביעות. השירותים כוללים טיפול ביתי, מזון, תרופות, שירותים חברתיים, תחבורה ושירותים אחרים המותאמים לצרכיהם הספצייפים של שורדי השואה.
גדעון טיילור, נשיא ועידת התביעות: "הנתונים שאספנו, לא רק מספרים לנו כמה שורדי שואה ישנם, והיכן הם נמצאים, אלא מראים לנו שמרבית שורדי השואה החיים היום נמצאים בתקופה שבה הצורך שלהם בטיפולים רפואיים ושירותי תמיכה הולך וגדל. זה השלב שבו שורדי השואה הכי צריכים אותנו, ועלינו להכפיל את מידת תשומת הלב שלנו".
הדו"ח הדמוגרפי מצא כי שורדי השואה החיים היום מתגוררים במעל ל-90 מדינות בעולם. קרוב למחצית מהם (כ-49%) חיים בישראל, כ-18% נוספים חיים במדינות צפון אמריקה, וכ-18% חיים במערב אירופה. בעת פרסום הדו"ח, גילם החציוני של שורדי השואה עומד על 86; וטווח הגילאים שלהם נע בין 77 ל-100 שנה, כשתאריך הלידה המוקדם ביותר מתוארך לשנת 1910. 
קרוב ל- 40% משורדי השואה מקבלים פיצויים בצורה של תשלום חודשי, כ-17% מקבלים שירותים במימון  סעיף 2 של ועידת התביעות והקרן לפיצויי שורדי שואה ממזרח ומרכז אירופה (CEEF) - תוכניות שהוקמו כדי לספק תשלומי "פנסיה" חודשיים לשורדי השואה שנכלאו במחנות, בגטאות, שחיו במחבוא או בזהות בדויה. כ-62% משורדי השואה קיבלו לפחות תשלום אחד במסגרת תוכנית התשלום המשלים לקרן הסיוע, תשלום לשורדים שלא מקבלים תשלום פנסיה חודשי דרך אחת מהתוכניות האחרות. בנוסף, כ 40% משורדי השואה ברחבי העולם, מקבלים שירותים וטיפולים בסבסוד ועידת התביעות. 
דני דיין, יו"ר יד ושם: "ברצוני להביע את תודתי מעומק הלב לועידת התביעות על עריכת הדו"ח המכריע הזה על ניצולי השואה. מחקר זה מהווה אזהרה עבורי כאשר מדגיש את המצב הדמוגרפי הנוכחי של ניצולי השואה בעולם. הדוח מבהיר את הדחיפות של עבודתנו להמשיך לאסוף ולחקור את העדויות והשמות של האנשים המדהימים האלה לפני שדור השורדים נעלם. מי ייתן ונוכחותם תמשיך לחזק את נחישותנו לעצב עתיד טוב יותר".
פרופ' (אמריטוס) סרג'ו דלה-פרגולה, לשעבר יו"ר  המכון ליהדות זמננו ע"ש אברהם הרמן באוניברסיטה העברית: "הדו"ח של ועידת התביעות, מציג לנו את מספר שורדי השואה החיים היום ברחבי העולם, והוא תרומה חשובה לחובה שלנו לספק את כלל התמיכה לאותם שורדים – עדים חיים לשואה, בשנים אשר נותרו להם". 
פרופ' מייקל בירנבאום, פרופסור ללימודים יהודים באוניברסיטה היהודית-אמריקאית: "מדובר בדו"ח ברור ומקיף המבוסס על ניתוח חשוב של נתונים שנאספו מתוך תוכניות הפיצויים השונות, כפי שרק ועידת התביעות יכולה לעשות. הדו"ח ממחיש לנו עד כמה מספר שורדי השואה יורד מיום ליום, אולם הצרכים של אלה שעדיין בחיים רק גדלים".
"יחד עם זאת", הוסיף: "הדו"ח הדמוגרפי של ועידת התביעות ממחיש שיש מדינות רבות, בהן רק קומץ מהאנשים יוצאי הדופן הללו עדיין חי עמנו, וכן מדגיש בפנינו עד כמה חשוב שנלמד מיכולות ההישרדות והחוסן של שורדי השואה. אנו נמצאים בנקודת זמן שהיא ההזדמנות האחרונה שלנו לאתר את שורדי השואה, ללמוד מהם, לשאול את עצמנו מה אנחנו עושים כדי שזה יקרה לפני שיהיה מאוחר מדי".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה