נדל"ן ותשתיות

מבקר המדינה: בסיסי צה"ל במרכז מעמיקים את משבר הדיור

מבקר המדינה דורש תשובות ממערכת הביטחון על העיכובים הארוכים בפינוי הבסיסים במרכז הארץ. בנוסף, דורש ממנו להכין תכניות לפינויים נוספים שיאפשרו בנייה של עשרות אלפי יח"ד באזורי ביקוש
איתן לויטס |  1
מחנה צריפין (צילום אבישי טייכר, ויקיפדיה)
מבקר המדינה פרסם היום (שלישי) דו"ח נרחב על צה"ל ומערכת הביטחון במגוון נושאים. אחד הנושאים שנוגעים במיוחד גם למגזר האזרחי הוא פנוי מחנות צה"ל שמיועדות לבנייה למגורים. מבקר המדינה טוען כי העיכוב בפינוי המחנות הצבאיים הגדולים במרכז, משפיע על משבר הדיור.
יותר משבע שנים לאחר צאת תוכנית שוה"ם (שיווק והעתקת מחנות) 3 לדרך, פינתה מערכת הביטחון 5,323 דונם (כ-65%) מתוך סך השטח שנדרשה לפנות במסגרת הסיכום שמסתכם בכ-8,181 דונם – שלושה מחנות פונו באופן מלא (שדה דב, סירקין וטירה); יתר השטחים, כ-35% שמסתכמים ב-2,858 דונם טרם פונו (מחנות תל השומר וצריפין פונו באופן חלקי ובמחנה גנים לא החל הפינוי) רובם המכריע (כ-95%) בשל עיכובים במימוש פרויקטי ה-PFI - מרה"ס ואופק רחב.
השפעת העיכוב בפינוי מחנות צה"ל שטרם פונו על שוק הדיור - שיווקן של 15,929 עד 22,680 יח"ד שרובן במרכז הארץ. יצוין כי על פי נתוני התוכנית האסטרטגית לדיור של המועצה הלאומית לכלכלה לשנים 2017 עד 2040 ,צורכי הדיור במרכז הארץ בשנים 2021 עד 2030 נאמדים בממוצע בכ-24,000 יח"ד לשנה. מכאן, שבהיקף העיכובים יש כדי לשקף את השפעתם הניכרת על הצורך האסטרטגי - לאומי ביח"ד באזור המרכז.
על פי הסיכום בין רשות מקרקעי ישראל למשרד הביטחון, 34% מההכנסות משיווק הקרקעות יועברו למערכת הביטחון, ומבקר המדינה מעריך אותם בכ-18.4 מיליארד שקל. החלטה זו התקבלה בממשלה בשנת 2011. מבקר המדינה כותב בנוגע אליה, "לא נמצאו ברמ"י, במשהב"ט ובמשרד האוצר הרקע, הנסיבות וההצדקות שהביאו לקביעה זו, זאת אף שמדובר בהחלטה בעלת השפעה ניכרת על קופת המדינה.
מבקר המדינה מציין את הסיכות לעיכוב: המחלוקת בין אגף התקציבים במשרד האוצר לאגף החשב הכללי בנוגע לקביעת מנגנון העברת התמורות בין רמ"י למשהב"ט שנמשכה כמעט שנתיים; התאמת תקני כוח אדם במינהל המעבר דרומה שבמשהב"ט לצורך מימוש התוכנית; עיכובים בפרויקט אופק רחב; עיכובים בפרויקטים שניהלה מעהב"ט לצורך קליטת היחידות במחנות הקולטים.

לבסוף מאשים מבקר המדינה את מערכת הביטחון, שלא מתכננת לפנות עוד בסיסים מתוך ה-25 שיישארו באזור מרכז הארץ, ומתפרשים על כ-60 אלף דונם. המחנות והמתחמים העיקריים הפוטנציאליים לפינוי בעתיד הם ארבעת חלקי המחנות שנותרו בצריפין כ"איים" לאחר מימוש שוה"ם 3 ,המש"אות, מחנה 80 ליד חדרה, יחידה של פיקוד העורף, המכללות הצבאיות, מחנה טירה ציוד, יחידה של ז"י והקריה בתל אביב. פינוי עתידי של המחנות או חלקי המחנות האמורים צפוי לאפשר הקמה של לפחות 3,694 יח"ד, לפחות 100 יחידות למלונאות, ולפחות 1765 דונם למסחר ולתעסוקה.
תגובת משרד הביטחון: "משרד הביטחון וצה"ל פינו למעלה מ-5,300 דונם, שעליהם ייבנו עשרות אלפי יחידות דיור ומיליוני מ"ר של מסחר ותעסוקה. מימוש המהלך מבוצע תחת עקרונות של שקיפות ושותפות עם רשות מקרקעי ישראל, משרד האוצר, משרדי התחבורה והסביבה, מרכז השלטון המקומי ועוד."
"בימים אלה מקדם משרד הביטחון את הקמתם של שני פרויקטי ענק- "אופק רחב" ברמלה, המחנה הרב-זרועי הגדול והמרכזי של צה"ל אשר יאכלס את הבקו"ם ומפקדות רבות נוספות, והמרה"ס- מרכזי האספקה של צה"ל. שני הפרויקטים יאפשרו פינוי 2,500 דונמים נוספים בצריפין ותל-השומר."
"במקביל שוקדים משרדי הביטחון, האוצר ורשות מקרקעי ישראל על קידום הסכמים לפינוי מחנות נוספים, בהם סיכום "שוה"ם 4" הכולל את יתרת צריפין והעברת מכללות צה"ל לירושלים וכן הסכם להעתקת מרכזי השיקום והאספקה (מש"א) מתל השומר, צריפין וחיפה."
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    זו מדינה שיש לה צבא או זה צבא שיש לו מדינה? (ל"ת)
    טל 03/2023/01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור