משפט
8 ועדות, 7 פסקי דין: זה הסיוט הבירוקרטי של אדם חולה כבר 10 שנים
איש חינוך בן 66 נגרר כבר מאז שנת 2015 בין 8 ועדות של ביטוח לאומי, 4 הרכבים שונים, 7 פסקי דין והיד עוד נטויה. בית המשפט מתח ביקורת חריפה על התנהלות הוועדות שלדבריו "לא מקיימות פסקי דין" וקיבל החלטה שעשויה אולי לעשות סוף לייסוריו של האיש
פסק דין חריף שניתן השבוע בבית הדין האזורי לעבודה בחיפה חושף מקרה קיצוני של התעלמות שיטתית מצד ועדות הביטוח הלאומי מהחלטות שיפוטיות. מדובר במקרה של מורה בן 66 שניסה במשך עשור לקבל הכרה באובדן כושר השתכרות, כאשר במהלך השנים עניינו הועבר בין לא פחות משמונה ועדות שונות – ללא הכרעה סופית.
המערער, איש חינוך במקצועו, סובל משורה ארוכה של בעיות רפואיות שבגינן נקבעה לו נכות רפואית צמיתה בשיעור של 69%, הכוללת עשרה ליקויים שונים: מדלקת כרונית בקיבה, דרך הפרעת הסתגלות עם מרכיב דכאוני, ועד בעיות ראייה, שמיעה, יתר לחץ דם וסוכרת. למרות הנכות הרפואית הגבוהה, התעקשו ועדות הערר לאי-כושר שוב ושוב לקבוע כי המערער לא איבד 50% מכושר השתכרותו – תנאי הכרחי לקבלת קצבת נכות.
הסאגה המשפטית החלה עוד בשנת 2015, מאז עברה בין שמונה ועדות ערר שונות בארבעה הרכבים שונים, והולידה שבעה פסקי דין. בכל פעם ששב העניין לפתחו של בית הדין לעבודה, קבע בית המשפט כי נפלו פגמים בהחלטות הוועדות והורה על החזרת הדיון.
השופט טל גולן, שכתב את פסק הדין האחרון בפרשה, לא חסך שבטו מהתנהלות הביטוח הלאומי. כבר בפתח דבריו ציין השופט בחריפות: "מדובר במקרה חמור וחריג, במהלכו עניינו של המערער שב ונידון בוועדות הערר, וללא שהוועדות מקיימות פסקי דין שונים שניתנו על ידי בית הדין".
בהמשך, מתח השופט ביקורת על "הפגמים החוזרים והנשנים בהתנהלות הועדות", וציין כי המערער "'מיטלטל' בפני הועדות עוד משנת 2015, כשבעניינו ניתנו 7 פסקי דין (כולל פסק דין זה), וכשהוועדות שוב ושוב אינן מקיימות אחר הוראות בית הדין".
הכרוניקה של ההליכים כפי שמפורטת בפסק הדין מספקת תמונה עגומה של מסכת התנהלות בירוקרטית מייאשת:
הסאגה החלה כאמור, באוקטובר 2015 כאשר ועדת ערר ראשונה קבעה כי המערער לא איבד 50% מכושרו להשתכר. בעקבות זאת, במרץ 2016 הורה בית הדין להחזיר את הדיון לוועדה. במרץ 2017 התכנסה הוועדה שוב אך הותירה את החלטתה על כנה, מה שהוביל את בית הדין בנובמבר 2017 להורות על העברת הדיון לוועדה בהרכב חדש.
באפריל 2018 הוועדה בהרכב החדש שוב דחתה את בקשת המערער, ובפברואר 2019 החזיר בית הדין שוב את הדיון לוועדה. הוועדה התכנסה באפריל 2019 אך לא שינתה את החלטתה, מה שהוביל את בית הדין בדצמבר 2019 להורות פעם נוספת על העברת הדיון לוועדה בהרכב חדש.
בנובמבר 2021 דחתה הוועדה שוב את בקשת המערער, ובאפריל 2022 הורה בית הדין על העברת הדיון לוועדה במחוז אחר. המוסד לביטוח לאומי ערער על החלטה זו, ובאוגוסט 2022 קיבל בית הדין הארצי את הערעור וביטל את ההוראה לכנס את הוועדה במחוז אחר. בסופו של דבר, מטעמים פנימיים של הביטוח הלאומי, הועבר הדיון למחוז רמת-גן.
במרץ 2023 הוועדה ברמת-גן שוב דחתה את בקשת המערער. בנובמבר 2023 קיבל בית הדין את הערעור והורה על השבת הדיון לוועדה עם הנחיות מפורטות. בפברואר 2024 התכנסה הוועדה מחדש ושוב דחתה את בקשת המערער. ועתה, בפברואר 2025, שב השופט גולן ומחזיר את התיק לוועדה חדשה.
ועתה, בפברואר 2025, שב השופט גולן ומחזיר את התיק לוועדה חדשה.
עוד קודם להגשת הערעור, הציע הביטוח הלאומי להעביר את עניינו שלוועדה אחרת, כאשר הפרוטוקולים הישנים לא יונחו בפניה. אבל המערער שדי נמאס לו מהדרך הארוכה שעבר סירב להצעה וביקש כי בית הדין יקבע בעצמו את דרגת כושר השתכרותו. אלא שבקשתו נדחתה לאחר שהשופט גולן הסביר כי אין בסמכות בית המשפט לקבוע כושר השתכרות.
מה שכן, השופט החליט להחזיר את הדיון לוועדה בהרכב חדש והורה כי הוועדה תדון בערר "מראשיתו", וכי הפרוטוקולים של הוועדות הקודמות לא יונחו בפניה זאת על מנת לאפשר ניסיון של דיון נקי מדעות קדומות, בדומה להצעה של הביטוח הלאומי.
אבל השופט שלא היה מוכן לקבל את ההתנהלות של הוועדות בביטוח הלאומי, ציין בצעד די חריג: "אני מורה על העברת עותק מפסק הדין לעיונה של ראשת הלשכה המשפטית של המשיב בסניף חיפה, על מנת שזו תבחן את הכשלים שהתרחשו בהתנהלות הועדות". כסימן לחומרה שבה ראה בית המשפט את התנהלות הביטוח הלאומי, הוטלו על המוסד הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך 15,000 שקלים.
עוד ב-
מהביטוח הלאומי נמסר כי "ועדה רפואית והחלטת הרופאים היא ועדה מעין שיפוטית. אין סמכות לביטוח לאומי, לפקידים, למוסד - להתערב בהחלטה של הוועדה. היחידים שיכולים לדון - זו ערכאה שיפוטית אחרת - שהיא בית הדין". עוד צוין כי בסופו של דבר, בית המשפט קיבל את ההצעה המקורית שהציע המוסד לביטוח לאומי ודחה את הבקשה של המערער.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.כיתת יורים לחיסול אדולף ביבי ושותפיו הנגלים והנסתריםכיתת יורים לחיסול אד 02/2025/27הגב לתגובה זו0 0כיתת יורים לחיסול אדולף ביבי ושותפיו הנגלים והנסתריםסגור



