השוק

דירוג המניות הביטחוניות באפריל: המניה שנפלה 18% אחרי הפסקת האש

כשהפסקת האש בין ארה"ב לאיראן העלתה את מדדי הדגל בבורסה בעד 10%, המניות הביטחוניות שילמו את המחיר. הנה מה ש"מניות המלחמה" עשו אחרי שהיא נגמרה
רוי שיינמן |  1
רם דרורי, בצלאל מכליס, בועז לוי, מיכאל גרוסמן, יואב תורג'מן, אלי דמרי (צילום מתוך אתר החברה בית שמש, ישראל סאן, תעשיה אוירית, מתוך אתר נקסט ויז'ן, סיון פרג', עשות, בואינג, shutterstock)
אפריל היה חודש חגיגי לרוב הבורסה הישראלית. הבנקים עלו, הביטוח המריא, מדדי הדגל רשמו עליות של עד 10%. אבל היה ענף אחד שהלך בכיוון ההפוך לגמרי: מניות הביטחון. מדד תל אביב ביטחוניות סיים את החודש עם ירידה של 1.41% - תוצאה שנראית צנועה במספרים, אבל מסתירה בפנים ירידות חדות בחלק מהמניות.
מבין שמונה החברות בטבלה, רק שתיים הצליחו לסיים את החודש בצבע ירוק. נקסט ויז'ן הובילה בפער גדול עם עלייה של 10.79% - נתון יוצא דופן שמשקף ביקוש ספציפי למוצריה, שבא לידי ביטוי במספר הזמנות גדולות עליהן דיווחה. בית שמש מנועים הצליחה אף היא לסיים בפלוס צנוע של 2.78%.
כל השאר? ירידות. ארית, אימקו ועשות רשמו כולן ירידות של כ-6.5%-6.8%. אלביט מערכות, מהשמות המוכרים והמשמעותיים בתעשייה הביטחונית הישראלית, ירדה 7.23%. פיסיבי ירדה 7.44%. ובתחתית הטבלה, טיאסג'י קרסה בחדות עם ירידה של 18.34% - נתון חריג שמרמז על לחצים ספציפיים מעבר לסנטימנט הכללי בענף.
מניות הביטחון פועלות לפי היגיון כלכלי שונה משאר הבורסה, ואפריל המחיש זאת בצורה מושלמת. כשמלחמה מתנהלת, ממשלות מגדילות תקציבי ביטחון, חוזים חדשים נחתמים, והתעשייה כולה נמצאת בתנופה. המשקיעים מעריכים שחברות כמו אלביט, עשות ואחרות ימלאו הזמנות שיניבו הכנסות לשנים קדימה וקונים את המניות בהתאם.
אבל כשמגיעה הפסקת אש, ההיגיון מתהפך. פחות לחימה משמעותה פחות דחיפות בהזמנות ציוד, פחות צורך בהחלפה מהירה של תחמושת וציוד שנשחק. המשקיעים, שצפו קדימה גם כשקנו, מוכרים עכשיו כשהתמונה משתנה. זו לא קריסה, זו תמחור מחדש של הציפיות.
חשוב להבחין בין שני סוגי חברות בטבלה. יש חברות כמו אלביט ועשות שעובדות בעיקר בהזמנות גדולות ובחוזים ארוכים. הירידה במניותיהן לא אומרת שהחוזיםה קיימים התבטלו, אלא שהשוק מפחית את ההערכה לגבי חוזים עתידיים.
יש גם חברות קטנות יותר, ספציפיות יותר, שבהן תנודתיות גבוהה יותר כמעט מאליה - וטיאסג'י היא דוגמה טובה לכך.
אם יש לכם חשיפה למניות ביטחון - בין אם ישירות ובין אם דרך קרנות מחקות או תעודות סל על מדד הביטחוניות - אפריל היה חודש לא פשוט. אבל הסיפור לא נגמר כאן. מאזן הכוחות האזורי עדיין רחוק מיציבות מלאה, ומלחמת "שאגת הארי" השאירה אחריה צרכים ביטחוניים שלא ייעלמו בין לילה.
ענף הביטחון הישראלי הוא גם ענף יצוא עולמי - חלק גדול מהכנסות החברות הגדולות מגיע ממדינות אחרות שמחפשות טכנולוגיה צבאית מוכחת בשדה הקרב. זה כרית בטחון שמפחיתה את התלות בלחימה מקומית בלבד.
בקצרה: הירידות של אפריל הן לא בהכרח תחילת מגמה, אלא הסתגלות לציפיות חדשות. מי שמשקיע בענף הזה צריך להיות מוכן לתנודתיות - לשני הכיוונים.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    טיפשות של משקיעים: ההזמנות הגדולות באות אחרי המלחמה
    גדעון 05/2026/04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הירידות מצביעות על תימחור יתר.
    סגור