השוק

לקראת פתיחת המסחר: וול סטריט התהפכה - זה מה שיקרה בתל אביב

טראמפ הפיל את השווקים כשפתח במצור ימי על מיצרי הורמוז - אך הקפיץ אותם כשאמר שאיראן פנו אליו לחידוש השיחות במטרה להגיע להסכם. בתוך אי הוודאות הגדולה - מה צפוי היום בבורסה?
רוי שיינמן | 
הבורסה לניירות ערך בתל אביב (צילום shutterstock)
אתמול בתל אביב שלט הצבע האדום על רקע המצור הימי של טראמפ. ת"א 35 ירד 1.5%, הבנקים נחלשו 2.1%, הביטוח ירד 2.2%, מדד הבנייה נחתך 2.8%. הסיבה הישירה: כישלון השיחות באיסלאמבאד ותחילת המצור הימי האמריקאי על מיצרי הורמוז.
לעומתם, מדד הנפט והגז עלה 1% - כי נפט יקר מיטיב עם ישראל כיצואנית גז, גם כשהמשמעות הכוללת שלילית. פאלו אלטו חזרה עם פערי ארביטראז' שליליים חזקים ומחקה 7.5% - המשך ישיר לגל המכירות בסייבר ובתוכנה על רקע החשש ממודל ה-Mythos של אנתרופיק.
בשעה 17:00 שעון ישראל אמש החל הצי האמריקאי לאכוף מצור ימי על מיצרי הורמוז. טראמפ הכריז שכל ספינה שתעכב את המצור תושמד. זו לא איום ריק - זו פריסת כוחות ממשית שמשנה את כללי המשחק. המשמעות: כל ספינה המעוניינת לעבור תידרש לתקשר עם הכוחות האמריקאים מראש.
הנפט זינק 5% ועלה מעל 101 דולר לפני שתיקן מטה לאזור ה-96 דולר. כזכור הנפט עלה מ-70 דולר לפני שישה שבועות, דרך שיא של 119, ירידה ל-95 על האופטימיות מהמשא ומתן - ועכשיו חזרה מעלה. הסיפור הזה לא נגמר.
ובוול סטריט אמש ראינו הפיכה דרמטית. השוק פתח בירידות על המצור, אבל היפך כיוון אחרי שטראמפ אמר שאיראן יצרה עמו קשר "כדי לעשות עסקה". הדאו סגר בעלייה של 0.6%, ה-S&P 500 עלה מעל 1%, הנאסד"ק זינק 1.2% - כשמניות התוכנה הובילו את ההתאוששות.
גולדמן זאקס פתחה את עונת הדוחות עם רווחים חזקים והשבוע ממשיכים עם הדוחות: JP Morgan, וולס פארגו, סיטי ו-Morgan Stanley - כולם ידווחו ויספקו מבחן ראשון אמיתי לבריאות הצרכן האמריקאי בעידן הנפט היקר.
היום בבורסה יש שני תרחישים קיצוניים על השולחן, ואף אחד לא בטוח. אם איראן אכן מתגמשת ומגיעה לעסקה - הנפט יצנח, השווקים יזנקו, הפרמיה האיראנית תימחק. אם לא - ועוד פרשנים מעריכים כיום שחידוש לחימה סביר יותר מהסכם - אנחנו נכנסים לפרק חדש ומסוכן.
מצור ימי ממושך פירושו חזרה לנפט מעל 100 דולר, שיבושי אספקה, ואינפלציה שתחזור להכות. האיראנים איימו מצידם לתקוף כל נמל במפרץ הפרסי אם תשתיות האנרגיה שלהם ייפגעו - מה שמסכן גם את יצוא הנפט הסעודי והאמירתי.
למשקיע הישראלי יש כאן שאלה פרקטית: ת"א 35 בשיא של כל הזמנים, אבל הסביבה הגיאופוליטית הפכה שוב לאיום ממשי. הביטחוניות, שמחקו חלק מהעליות בהפסקת האש, עשויות לחזור לעניין. הנפט והגז, שהובילו תחומים קיצוניים בסיכון - עשויים לחזור לזרח. אבל הבנקים, הביטוח והנדל"ן שנהנו ממגמת הרגיעה שוב ייחלשו אם הלחימה תתחדש.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה