השוק

מניית הענק הישראלית מתרסקת ב-12% - זו הסיבה הדרמטית

עד לא מזמן הייתה נייס המניה הגדולה בבורסה - היום היא רק במקום ה-14 אחרי התרסקות של 48% בשנתיים. מה מפיל את המניה היום?
רוי שיינמן |  2
סקוט ראסל מנכל נייס (צילום shutterstock, ויקיפדיה)
צניחה של 9% בוול סטריט אמש ו-12% בתל אביב הבוקר - כך הגיבו המשקיעים לתחזיות שנייס הציגה בכנס המשקיעים שלה. החברה עצמה מודה בפועל שהיא צפויה לשלם מחיר כבד בשנים הקרובות על מהפכת הבינה המלאכותית.
ייתכן שזה כבר לא סיפור על מניה "זולה" שהשוק לא מבין - זה סיפור על חברה שמאבדת את האחיזה בשוק שמשתנה מהר מדי.
נייס, שעד לפני כשנתיים הייתה המניה הגדולה בבורסת תל אביב, נמצאת היום רק במקום ה-14 עם שווי שוק של 23.84 מיליארד שקל. לשם השוואה, בנק לאומי גדול ממנה פי ארבעה. מאז השיאים של 2021 המניה כב ראיבדה כ-60%.
אבל מה שקרה בכנס המשקיעים השבוע מסביר למה אותם משקיעים שחיפשו "הזדמנות" לא ממהרים לקנות.
התחזיות שנייס הציגה לשנים 2025 עד 2028 מציגות תמונה של חברה שנכנסת לתקופה של שחיקה ברווחיות. הרווח התפעולי, שצפוי להגיע לשיא של 31% ב-2025, אמור לצנוח ל-25%-26% כבר ב-2026 ולהתייצב סביב 27% ב-2028.
זה הרבה מתחת לציפיות בשוק שעמדו על 30% ומהווה הודאה בכך שהחברה לא מצליחה להגן על המרווחים הגבוהים שאפיינו אותה בעבר. גם שיעור תזרים המזומנים החופשי צפוי להישאר נמוך יותר, סביב 20%-21% ב-2028, לעומת ציפיות קודמות של 23%.
החברה מציגה את התמונה הזו כאסטרטגיה מכוונת של "השקעה בצמיחה". נייס מעריכה שההכנסות מפעילות AI שלה יכפילו את עצמן ויגיעו למיליארד דולר עד 2028, ושתחום הענן ימשיך לצמוח בקצב של עד 19% בשנה.
ההנהלה טוענת שהיא בוחרת להגדיל נתח שוק במחיר של שחיקת הרווחיות בטווח הקצר, תוך ציפייה שב-2028 הרווחיות תחזור לעלות. זה נשמע הגיוני על הנייר, אבל המשקיעים רואים משהו אחר לגמרי - חברה שנאלצת להשקיע בכבדות רק כדי לשמור על רלוונטיות בעידן שבו הטכנולוגיה שהיא עצמה מוכרת עלולה להפוך את המודל העסקי שלה למיושן.
הדוחות הרבעוניים האחרונים, מספקים קצת הקשר. החברה דיווחה על הכנסות של 732 מיליון דולר ברבעון השלישי, בדיוק ברף העליון של התחזית ומעט מעל לציפיות. הכנסות הענן צמחו ב-13% ל-563 מיליון דולר, והכנסות ה-AI השנתיות החוזרות זינקו ב-49% - נתונים שבתקופות אחרות היו מפיחים רוח גבית חזקה במניה.
אבל בו זמנית החברה הורידה את תחזית הרווח למניה לשנה לטווח של 12.18-12.32 דולר, מתחת לציפיות השוק של 12.43 דולר. ההנחה הייתה שזו השקעה זמנית בשילוב Cognigy, החברה הגרמנית שנייס רכשה באוגוסט תמורת 955 מיליון דולר במכפיל של פי 20 על המכירות.
אבל התחזיות מכנס המשקיעים מגלות שזה לא עניין של שנה או שנתיים. זו מגמה מתמשכת שתלווה את החברה לפחות עד 2028, ובהקשר הזה אפשר להבין למה השוק לא קונה את הסיפור.
נייס לא מצליחה להוכיח שהיא הופכת את ה-AI מאיום למנוע צמיחה, ובמקום זאת היא מודה שתצטרך לוותר על חלק מהרווחיות רק כדי להישאר בתמונה. זה בדיוק מה שמשקיעים חששו ממנו, והמכפיל הנמוך של המניה לא משקף טעות של השוק אלא תמחור של הסיכון.
השאלה האם נייס תצליח לצאת מהמשבר הזה תלויה ביכולת שלה להוכיח שההשקעות האלו אכן מניבות פירות. בינתיים, אין סימנים משכנעים לכך, ומהפכת ה-AI שהייתה יכולה להיות הסיפור הגדול של החברה הפכה לספקטר המאיים עליה יותר מכל מתחרה.
עם שווי שוק שהתכווץ לרבע ממה שהיה בשיא, נייס צריכה הרבה יותר מתחזיות ארוכות טווח כדי לשכנע את המשקיעים שהסיפור הזה עדיין שווה להם.
"התגובה המהירה של השוק נובעת בעיקר מתמחור גבוה במיוחד של מניות טכנולוגיה בתקופה זו, שבה כל שינוי בתחזיות, גם אם מינורי, מפעיל לחץ", כתב עוזי לוי, אחראי מחקר שוקי מניות חו"ל, בנק מזרחי טפחות. 
"עם זאת, מי שבוחן את הדוח עצמו מוצא חברה במצב מצוין: נייס נהנתה מצמיחה בשורה העליונה, שיפרה את הרווח הנקי, והציגה תזרים מזומנים חזק מאוד מפעילות שוטפת, המעיד על איכות רווח גבוהה ועל ניהול תפעולי מצוין. במקביל, החברה המשיכה לחזק את המאזן והפחיתה את רמת החוב לכדי אפס, כך שהיא נכנסת לשנת 2026 עם בסיס פיננסי נדיר בענף.
הבחירה של נייס להגדיל השקעות ב-AI מעבירה לשוק מסר ברור: החברה מעדיפה לבנות כעת מנועי צמיחה לעשור הקרוב, גם במחיר של ירידה זמנית בשולי הרווח. מהלך כזה נתפס לפעמים כשלילי בטווח הקצר, אך מבחינת המשקיעים שמסתכלים על אופק רחב - זהו דווקא סימן לחוסן ולביטחון אסטרטגי.
החברה פועלת בשווקים שמתפתחים במהירות, ובראשם פתרונות ענן ואוטומציה חכמה, ולכן היכולת להקדים את העקומה באמצעות השקעה אגרסיבית מהווה יתרון תחרותי משמעותי.
הירידה החדה במחיר המניה משקפת בעיקר התאמת ציפיות ולא שינוי בביצועי הליבה. נייס ממשיכה להציג נתונים המעידים על ביקושים יציבים, על לקוחות גדולים שמשדרגים פתרונות, ועל מגמת גידול בתחום ה-AI הארגוני - תחום שבו היא נתפסת כאחת השחקניות המובילות בעולם. לאורך זמן, חברות שביצעו מהלכים דומים נהנו מעליות חדות לאחר שההשקעות התחילו להניב פירות", מסכם לוי.
תגובות לכתבה(2):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    ממנים הפגנותקפלן לא כתבתם כלום על ריסוק שנתי של30 אחוז (ל"ת)
    חרדי 11/2025/18
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 1.
    ממנים הפגנותקפלן לא כתבתם כלום על ריסוק שנתי של30 אחוז (ל"ת)
    חרדי 11/2025/18
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור