השוק

המשבר הכלכלי ביפן נמשך ותשואות האג"ח מזנקות - מה צפוי בהמשך?

הסערה הפוליטית והמשבר הפיסקאלי ביפן מקפיצים את תשואות האג"ח במדינה לרמות שלא נראו מאז 2008 - מה הסיבות ומה צפוי בהמשך?
רוי שיינמן | 
בורסת יפן (צילום shutterstock)

תשואות איגרות החוב הממשלתיות של יפן מזנקות בחדות לרמות שלא נראו מאז המשבר הפיננסי של 2008, כשתשואת האג"ח ל-10 שנים הגיעה ל-1.59%, עלייה של כמעט 50% מתחילת השנה. מדובר בתשואה הגבוהה ביותר מזה יותר מ-15 שנה, כאשר המשקיעים מתמחרים סיכון הולך וגובר בכל הקשור למצב הפוליטי ולמשבר הפיסקאלי במדינה. בינתיים, מדד הניקיי בבורסה שנפל בחודש אפריל עם הכרזת המכסים של טראמפ התאושש, והוא עלה ב-1% מתחילת השנה.

הזינוק בתשואות משקף בעיקר את החשש שהמפלגה הליברלית-דמוקרטית (LDP), ששלטה ביפן ברוב השנים מאז מלחמת העולם השנייה, תספוג תבוסה קשה בבחירות לבית העליון ביום ראשון הקרוב, מה שיחייב אותה להיכנע ללחצים של מפלגות פופוליסטיות, שמבטיחות לבוחרים שלהן להגדיל את הוצאות הממשלה על מנת לטפל לצמצם את גביית המסים, מה שעלול לערער עוד יותר את היציבות הפיסקלית של המדינה.
על פי הערכות של מורגן סטנלי, עלות ההבטחות הפוליטיות של המפלגות השונות לקראת הבחירות עומדת על כ-5.3 טריליון ין (כ-36 מיליארד דולר), כאשר ההצעות הפופולריות ביותר כוללות הגדלת ההוצאה הציבורית, הפחתת מס הצריכה והענקת מענקים ישירים לאזרחים.
בינתיים יחס החוב-תוצר של יפן נושק ל-260% - הגבוה ביותר בעולם המערבי, והחשש המרכזי הוא שלא ניתן יהיה לממן את ההתחייבויות מבלי לפגוע ביציבות הפיסקלית. מפלגת השלטון כבר איבדה את הרוב בבית התחתון באוקטובר האחרון, ואם תפסיד גם בבית העליון ייתכן שיוביל הדבר לנפילת הממשלה, בחירות ואפילו החלפה מלאה של השלטון.
 



לצד העלייה בתשואות, שוק האג"ח היפני שבעבר התאפיין ביציבות יוצאת דופן, מאותת לאחרונה על משבר. הנפקות אג"ח ל-20, 30 ו-40 שנה שנערכו במאי הסתיימו עם ביקושים חלשים מהצפוי והובילו לעלייה דרמטית בתשואות - עד לשיא של 3.21% באג"ח ל-30 שנה.

הבנק המרכזי היפני (BOJ), שבעבר היה הקונה העיקרי של החוב הממשלתי, הפחית לאחרונה את היקף הרכישות, מה שהבליט את הביקוש החלש של המשקיעים הזרים לאגרות החוב היפניות. על רקע האינפלציה הגבוהה (כ-4% בשנה), הבנק נזהר מלהמשיך במדיניות רכישות מסיבית, אך בכך הוא מסכן את היציבות בשוק האג"ח. "הממשלה מנפיקה יותר מדי חוב לטווח ארוך שהשוק פשוט לא רוצה", הזהיר מארק דאודינג, מנהל ההשקעות הראשי ב-RBC BlueBay.
בתוך כך, הסקרים האחרונים מצביעים על כך שה-LDP מאבדת תמיכה משמעותית, כאשר רק 24% מהמצביעים הביעו בה תמיכה, לעומת 7.8% בלבד למפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר.
אל הזירה מצטרף איום נוסף: מדיניות הסחר החדשה של דונלד טראמפ. נשיא ארה"ב מאיים להטיל מכסים של 30%-35% על יפן, והכלכלנים מזהירים כי מלחמת סחר כזו תכביד עוד יותר על הכלכלה היפנית, שמבוססת על ייצוא, ותעמיק את המשבר. במקביל, יפן עדיין מתקשה לחתום על הסכם סחר מחודש עם ארה"ב, מה שמוסיף שכבת אי ודאות נוספת.
המשקיעים יעקבו מקרוב אחר תוצאות הבחירות ביום ראשון. הפסד של ה-LDP עלול להוביל לתרחיש שבו השלטון מוחזק בידי קואליציה של מפלגות קטנות עם אג'נדה פופוליסטית, שיקשו עוד יותר על הממשלה לקדם רפורמות פיסקליות נחוצות.

תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה