השוק
"לא משנה מי ייבחר בארה"ב - החוב של ארה"ב ימשיך לעלות"
כלכלני הבנק השוויצרי לומברד אודייר ניתחו את התפתחות החוב העולמי ובעיקר את ההתפתחות של החוב האמריקאי והמסקנה שלהם מעודדת, רוב הכסף יצא על השקעות שייצרו צמיחה במעלה הדרך | הניתוח המלא
בבנק השוויצרי לומברד אודייר ניתחו את התפתחות החוב העולמי והמסקנה שלהם די מעודדת. לפחות בארה"ב, רוב החוב מימון פעילות ברת קיימא, כלומר השקעות באמצעים שייצרו צמיחה במעלה הדרך וזה נתון חשוב מאוד. בלומברד אודייר מעריכים עוד שלא משנה מי ייבחר לנשיא ארה"ב, כל אחד מהמועמדים יגדיל את החוב של הכלכלה הגדולה בעולם.
"רמות החוב הציבורי ברחבי העולם עלו בצורה חדה בשנים האחרונות, ובארה"ב, שנת בחירות מגבירה את הסיכונים. למרות שהקצב הנוכחי של הצטברות החוב מעורר דאגה, ישנם מספר גורמים שמרגיעים את חששות המשקיעים: הצטברות החוב היא תופעה גלובלית, ולא רק אמריקאית.
"בשנים האחרונות, החוב הציבורי גדל משמעותית במונחים של אחוז מהתוצר המקומי הגולמי. בתחילת העשור הנוכחי, החוב הציבורי בכלכלות מפותחות היה פחות מ-75% מהתמ"ג, ובכלכלות מתפתחות פחות מ-50%. קרן המטבע הבינלאומית צופה שהחוב הציבורי יעלה ל-120% ו-80% בהתאמה עד שנת 2028. בארה"ב, משרד התקציבים של הקונגרס כבר הזהיר מפני החוב ההולך וגדל, אשר צפוי להגיע ל-192% מהתמ"ג עד סוף 2053 אם המדיניות הנוכחית תימשך.
"הוצאות ציבוריות גדולות במהלך המגפה היו אחד הגורמים לעלייה האחרונה בחוב, לצד סיבות מבניות נוספות כמו אוכלוסיות מזדקנות הדורשות יותר הוצאות על ביטוח לאומי ובריאות, מהפכת הקיימות שדורשת השקעות משמעותיות בתשתיות ובטכנולוגיות ירוקות, ויריבויות גיאופוליטיות שמובילות למרוץ השקעות בתעשיות אסטרטגיות כמו טכנולוגיה, הגנה ובריאות" כותבים כלכלני הבנק השוויצרי.
"מדוע המשקיעים מודאגים כעת מהדינמיקה של החוב? למרות שמחזור הורדת הריבית כבר החל בשווקים מפותחים רבים, שיעורי ריבית גבוהים עדיין מגבילים את הכלכלות. בנוסף, הצמיחה העולמית מאטה ושנת 2024 היא שנת בחירות חשובה, מה שמוסיף לסיכונים הנובעים מהבטחות להוצאות שאינן בנות-קיימא.
"בארה"ב, אף אחד מהמועמדים לנשיאות לא הראה נכונות לטפל בגירעון הפדרלי. סביר להניח שהנשיא הבא, יהיה רפובליקני או דמוקרטי, ימשיך בהפחתות מסים או בזיכויי מס, מה שיגדיל את החוב.
"אנו סבורים כי יש צורך בגישה משמעתית להערכת הסיכונים הנובעים מהחוב. חשוב להתבונן ברמות החוב של המגזר הציבורי והפרטי בצורה הוליסטית בתוך הכלכלה, וכן לבחון את מטרות החוב, את היכולת לממן אותו, ואת עלותו, במיוחד ביחס לשיעור הצמיחה של הכלכלה.
"בוויכוח בין חוב 'טוב' לחוב 'רע': השוק נוטה להתמקד בגודל החוב, אך אנו מאמינים שהמשקיעים צריכים לשים דגש על מהות ההשקעה שבוצעה באמצעות החוב. למעט ההוצאות הממשלתיות שניתנו במהלך המגפה, רוב העלייה האחרונה בחוב הציבורי בעולם נועדה להשקעות ארוכות טווח אשר צפויות לתרום לצמיחה, ולא לניהול היומיומי של הממשלה.
"בארה"ב, שהובילה את גל ההשקעות, כמו גם בסין ובמידה פחותה יותר באיחוד האירופי, השקעות אלו כוללות שדרוגים נחוצים של תשתיות חיוניות וניסיונות לקזז השפעות סביבתיות שליליות באמצעות סובסידיות לאנרגיה נקייה. במדינות רבות, כולל יפן, גרמניה והאיחוד האירופי, קיים עדיין פוטנציאל נרחב להגדלת השקעות אלו.
"למרות שישנן עדויות היסטוריות לכך שהוצאות ממשלתיות עלולות לדחוק החוצה השקעות במגזר הפרטי, בארה"ב לפחות זה לא המקרה. חוק השבבים והמדע וחוק הפחתת האינפלציה משכו השקעות תאגידיות לתחומים כמו מוליכים למחצה וטכנולוגיה ירוקה, מה שמגביר את ההשקעות בתחום ומחזק את הצמיחה הכלכלית" הם מסיימים את החלק הזה בניתוח התפתחות החוב העולמי.
עוד כותבים כלכלני לומברד אודייר כי כל עוד שיעור הצמיחה של הכלכלה עולה על שיעור הריבית על החוב, הממשלה יכולה להמשיך בגירעון מתמשך תוך שמירה על יחס החוב לתמ"ג. במשך רוב המאה האחרונה, שיעור הריבית הריאלי היה נמוך משיעור הצמיחה ברוב הכלכלות המפותחות. "אמנם אנו צופים ששיעורי הריבית הריאליים יהיו גבוהים יותר בעתיד, אך הם צפויים להישאר מתחת לשיעורי הצמיחה הפוטנציאלית ברוב הכלכלות הגדולות.
עוד ב-
"במבט קדימה, אנו צופים שחששות המשקיעים בנוגע לקיימות החוב האמריקאי ימשיכו לעורר תנודתיות בשוק האג"ח הממשלתי. עם זאת, אנו רואים כל סוג של חדלות פירעון בארה"ב כלא סבירה מאוד. במידה ויגברו החששות בנוגע לקיימות החוב בארה"ב, יש לה גם מרחב להעלאת מיסים, שכרגע הם בין הנמוכים ביותר יחסית לתמ"ג בין הכלכלות הגדולות".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה