דיגיטל וטק
היסטוריה בישראל: האמנה הראשונה מסוגה בעולם להסדרת בינה מלאכותית
ישראל חתמה על האמנה הבינלאומית הראשונה לבינה מלאכותית, שקובעת הוראות הנוגעות לשימוש אחראי של בינה מלאכותית תוך הגנה על זכויות אדם, דמוקרטיה ושלטון החוק. בכך מצטרפת מדינת ישראל למדינות מתקדמות בעולם כמו ארה"ב, בריטניה והאיחוד האירופאי שהודיעו אף הן על הצטרפותן לאמנה
בהובלת שרת החדשנות המדע והטכנולוגיה גילה גמליאל, ישראל חתמה הבוקר (חמישי) על האמנה הבינלאומית הראשונה לבינה מלאכותית. האמנה, שאת העבודה עליה הובילה מועצת אירופה, קובעת הוראות הנוגעות לשימוש אחראי של בינה מלאכותית תוך הגנה על זכויות אדם, דמוקרטיה ושלטון החוק. בכך מצטרפת מדינת ישראל למדינות מתקדמות בעולם כמו ארה"ב, בריטניה והאיחוד האירופאי שהודיעו אף הן על הצטרפותן לאמנה.
האמנה תחול בעיקר על שימושי הבינה המלאכותית בסקטור הציבורי, אך היא גם דורשת מהמדינות לתת דגש להשפעות שימושי בינה מלאכותית במגזר הפרטי. האמנה מעגנת עקרונות כמו כבוד האדם, שקיפות, אחריות ואיסור אפליה. כמו כן היא מטילה על המדינות חובה לתת מענה במקרה של פגיעה בזכויות אדם ומחייבת מדינות להעריך ולצמצם סיכוני הבינה המלאכותית.
האמנה תחול בעיקר על שימושי הבינה המלאכותית בסקטור הציבורי, אך היא גם דורשת מהמדינות לתת דגש להשפעות שימושי בינה מלאכותית במגזר הפרטי. האמנה מעגנת עקרונות כמו כבוד האדם, שקיפות, אחריות ואיסור אפליה. כמו כן היא מטילה על המדינות חובה לתת מענה במקרה של פגיעה בזכויות אדם ומחייבת מדינות להעריך ולצמצם סיכוני הבינה המלאכותית.
בתום מו״מ ארוך ואינטנסיבי בו השתתפו נציגי ישראל באופן פעיל בניסוח וגיבוש האמנה הבינלאומית הראשונה לבינה מלאכותית. לאמנה תהיה השפעה משמעותית על הדיונים המתקיימים בזירה הבינלאומית בשנים הבאות והיא תסמן צומת משמעותית במדיניות החדשנות העולמית.
צוות המשא ומתן הישראלי כלל נציגים ממשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, משרד החוץ, משרד המשפטים (המחלקה למשפט בינלאומי והמחלקה למשפט כלכלי בייעוץ המשפטי לממשלה), רשות החדשנות ומערך הדיגיטל במשרד הכלכלה. מוקדי הידע הבין משרדי פעלו בתיאום מלא ובשיתוף פעולה מקצועי כדי להבטיח שהטקסט הסופי ישקף את האינטרסים והמדיניות התומכת חדשנות של ישראל.
חברי הצוות הישראלי הובילו שיתוף פעולה מקצועי ופורה עם מדינות חברות במועצת אירופה, מדינות משקיפות וארגונים משקיפים, והצליחו להשפיע משמעותית על הנוסח הסופי של האמנה המשקף במידה רבה את עקרונות מדיניות האסדרה הישראלית לרבות ביחס לאתגרים ולסכנות הטמונות בטכנולוגיה המתפתחת.
לאחרונה ועם השלמת המו"מ, החל בישראל תהליך לבחינת האפשרות לחתימת ישראל על האמנה בהובלת צוות ההיגוי ובשיתוף הגורמים הרלוונטיים בממשלה משרד החוץ, במשרד המשפטים והמל"ל שבסופו החליטה שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה גילה גמליאל– האמונה על ייצוג ישראל בפורומים בינלאומיים אזרחיים בתחום הבינה המלאכותית – לקדם את חתימת ישראל על האמנה.
הנוסח הסופי של האמנה (רצ"ב נוסח האמנה באנגלית) אומץ ע"י מועצת אירופה ביום 17 במאי 2024, וכאמור האמנה נפתחה הבוקר לראשונה לחתימת מדינות מועצת אירופה ו"המדינות המשקיפות" (בהן ישראל, וארה"ב) בטקס חגיגי שנערך לפני שעה קלה בוילנה בנוכחות השגרירה הדס ויטינברג זילברשטיין ממשרד החוץ שייצגה את ישראל לצד שרי ונציגי מדינות מועצת אירופה. האמנה מורכבת מ-8 פרקים ועוסקת בהוראות כלליות, חובות, ועקרונות, תרופות וסעדים , הנחיות לאופן יישום האמנה ומנגנוני שת"פ בין המדינות כפי שיפורט להלן.
עוד ב-
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה גילה גמליאל, מסרה: "חתימתה של ישראל על האמנה העולמית הראשונה לבינה מלאכותית מדגישה את מחויבותנו לחדשנות אחראית ולערכים של זכויות אדם. אמנה זו מציבה את ישראל כשותפה מלאה ביצירת המדיניות הבינלאומית בתחום בשנים הבאות ותציב אותה בחזית עם המדינות המתקדמות בעולם. תודה מיוחדת לשר החוץ ישראל כ״ץ על שיתוף הפעולה ועל הגיבוי המלא לפעול יחד למען מיצוב מעמדה הבינלאומי של ישראל בתחום".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה