קריירה ולימודים
עצמאיים ובעלי עסקים? אלו ההמלצות להתנהלות עסקית נכונה
אם תשאלו כל עצמאי, במיוחד במדינת ישראל, הוא יספר לכם על הקושי הטמון בניהול עסק במדינת ישראל, כל שכן עסק שיהיה גם רווחי ויעמוד בכל הכללים. עורך הדין והרו"ח אחמד איאד מהמכללה האקדמית ספיר ממליץ לכם כיצד להתנהל נכון
במסגרת ההיערכות לתום שנת המס 2023, אשר נכונה גם לחברות גדולות וגם לעסקים קטנים ופרטיים, בעלי העסקים מתרוצצים בניסיון להשלים את ניהול הספרים של העסק לפי הכללים, מאחר וכישלון בכך כרוך בסנקציות ולעתים קנסות גבוהים. אחמד איאד, רו"ח ועו"ד מהמכללה האקדמית ספיר ריכז עבורכם כמה המלצות חשובות.
מדברי איאד: "תום שנת המס הינה הזדמנות טובה לבדיקת המצב הכספי של העסק, ובמיוחד בעסקים קטנים ובינוניים שאינם עורכים דוחות רבעוניים, בדומה לחברות ציבוריות. במהלך רוב ימות השנה טרוד בעל העסק בניהול השוטף ולא תמיד הוא מוצא את הזמן לבדיקה ולבחינה של הרווחיות בעסק, מבנה ההוצאות והתמחיר. ולכן לצד הפעולות השגרתיות בסוף שנת המס, חשוב לנצל תקופה זו להבנת הביצועים בעסק ולתכנון כלכלי לשנה הבאה.
לצד רווחיותו של העסק, יש לבדוק את היכולת להפיק תזרים מזומנים חיובי מהפעילות השוטפת. כרואה חשבון ויועץ עסקי, נתקלתי פעמים רבות בשאלה של בעל העסק, "אז איפה הכסף?" זאת במקרים בהם הדוחות החשבונאיים מצביעים על עסק רווחי אשר אינו מסוגל להפיק תזרים מזומנים חיובי מהפעילות השוטפת. ניהול תזרים מזומנים הוא תהליך חיוני ומשמעותי. אלא שבעלי עסקים רבים אינם מקפידים על בדיקתו, ובמקום לשפר אותו הם מתפתים למימון הפעילות השוטפת על ידי הלוואות וניכיונות הגורמות לגידול מיותר בהוצאות המימון. שיפור תזרים המזומנים מגדיל את יציבות העסק בשל הקטנת החוב הזר, משפר את רמת הנזילות ויכולתו של העסק לעמוד בהתחייבויותיו ומשפר את שורת הרווח על ידי הקטנת הוצאות המימון.
בנוסף לניתוח הרווחיות ותזרים המזומנים בסוף שנת המס, כל בעל עסק מחויב לביצוע ספירת מלאי בהתאם להוראות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות) - התשל"ג ,1973 (להלן: "הוראות ניהול ספרים"), בתוך חודש ימים לפני סוף השנה או אחריו. עם זאת, בשל מלחמת חרבות ברזל אשר כתוצאה ממנה נמנעה שגרת העבודה בעסקים רבים, פרסמה רשות המסים הודעה לפיה ניתן יהיה לפקוד את מלאי העסק עד ליום 31.3.2024, ולבצע את ההתאמות הנדרשות לקביעת ערך המלאי ליום המאזן. לדיוק בספירת המלאי יש חשיבות רבה לחישוב הרווחיות האמיתית של העסק, כמו גם לניהול המלאי, זאת כדי ללמוד ולהבין את מחזור ימי המלאי, המלאי האופטימלי שעל העסק להחזיק, זיהוי מלאי "פגום" ועוד.
פעולות חשבות נוספות הן בדיקת מקדמות המס וביטוח לאומי, שאותן בעל העסק משלם בבואו לסגור את חבות המס ודמי הביטוח הלאומי הסופיים לאחר הגשת הדוח השנתי. כל חוב מס גורר אחריו ריבית והצמדה, ועדיף לא לשלם מקדמות מס מעבר לנדרש מכיוון שהחזר מס גדול, מעבר לפגיעה בתזרים השוטף של העסק, עלול להזמין ביקורת מיותרת לעסק על ידי רשות המסים בעת בחינת ההחזר ואישורו. נקודה חשובה שאינה מוזכרת כמעט בהמלצות פעולות סוף שנה היא בדיקת ההתחייבויות בגין יחסי עובד מעביד, מאזן חופשות, הבראה, חבות לפיצויים , האם התלוש ערוך לפי דרישות החוק.
צילום: יח"צ המכללה האקדמית ספיר
סוף שנת המס הוא גם המועד לבדיקת הסכומים שיש להפקיד לגמל ולקרן השתלמות על מנת לנצל את הטבות המס המרביות. בנוסף, חשוב לבדוק את שלמות ההוצאות הרשומות בדוח רווח והפסד, ובמיוחד הוצאות שוטפות חוזרות, כגון שכירות, ארנונה וחשמל, ולארגן את כל הקבלות בגין תרומות שהועברו לעמותות אשר בידן אישור לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה.
עוד ב-
בעלי שליטה בחברות יבדקו את יתרות החוב 'חו"ז בעלים' העומדת בסוף השנה. חובה להתייעץ עם רואה חשבון לגבי החזר יתרת החוב או ביצוע פעולה אחרת כגון חלוקת דיבידנד, ולדעת מהי החשיפה ליתרות חוב הבעלים. גם בנושא זה האריכה רשות המסים את המועד האחרון להחזרת יתרת חוב בעלי המניות עד 31/03/2024 כדי שלא תיחשב כהכנסה בידי בעל המניות.
נוסף על כל אלה, על בעלי עסקים להתכונן לתיקון שבוצע בחוק מס ערך מוסף בנוגע להקצאת מספרי חשבוניות מס אשר נועד למאבק בתופעת החשבוניות הפיקטיביות ואשר ביצועו נדחה לתאריך 31/03/2024 בשל מצב החירום הביטחוני בו שרויה מדינת ישראל".
נוסף על כל אלה, על בעלי עסקים להתכונן לתיקון שבוצע בחוק מס ערך מוסף בנוגע להקצאת מספרי חשבוניות מס אשר נועד למאבק בתופעת החשבוניות הפיקטיביות ואשר ביצועו נדחה לתאריך 31/03/2024 בשל מצב החירום הביטחוני בו שרויה מדינת ישראל".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה