TOP 5
רק עובדה? חמישה דברים שלא ידעתם על אילנה דיין
היא מגישה את התוכנית הוותיקה בטלוויזיה, התמחתה במשפטים אצל שופט עליון, וכמעט פספסה את הריאיון עם הנשיא אובמה בגלל רשויות ההגירה | חמישה דברים שלא ידעתם על אילנה דיין
הרבה עיתונאים ואנשי תקשורת היו מזוהים עם תוכנית משלהם. מעט מהם הצליחו לשרוד בפריים-טיים כל כך הרבה שנים. כבר כמעט 30 שנה שאילנה דיין מובילה את תוכנית התחקירים "עובדה", שבעצמה הפכה להיות מעין בית גידול לתחקירנים ועיתונאים.
אילנה דיין נולדה בארגנטינה, ובגיל 6 עלתה לישראל עם משפחתה. משפחת דיין התיישבה בשכונת יד אליהו שבתל אביב. רחל, אחותה של אילנה דיין, נפטרה ממחלה כשנה לאחר שעלו לישראל. אילנה למדה בבית הספר היסודי "גיבורי ישראל" ולאחר מכן בתיכון עירוני ט' בת"א. לאחר שירות צבאי בגלי צה"ל שכלל גם שנה בקבע, המשיכה דיין ללימודי משפטים באוניברסיטת ת"א.
את התמחותה בעריכת דין עשתה אצל שופט בית המשפט העליון דב לוין, ואחר כך במשרד עורכי הדין ש. הורוביץ ושות'. לאחר מכן המשיכה ללימודי תואר שני במשפטים באוניברסיטת ייל שבארצות הברית כמלגאית תוכנית פולברייט, שם השלימה גם דוקטורט (J.S.D.). דיין משמשת גם כמרצה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב.
תוך כדי הלימודים, המשיכה לשמש כעיתונאית בגל"צ. בין התוכניות שהובילה היו תוכנית הבוקר של גל"צ "בוקר טוב ישראל", תוכנית ראיונות יומית ("פגישה יומית") ותוכנית אישית לסיכום השבוע ("היה באוויר"). גם כיום משדרת דיין בגלי צה"ל, את התכנית "נכון להבוקר", פעם בשבוע.
הופעתה הראשונה בטלוויזיה הייתה ב-26 במרץ 1979 בתוכנית מיוחדת של זהו זה לרגל הסכמי השלום עם מצרים שבה התארחה כנערה. בשנת 1987, בגיל 22 בלבד, החלה להגיש את התוכנית "ערב חדש". אותה הגישה עד שנת 1990, אז יצאה כאמור ללימודים בארה"ב.
גם במהלך לימודיה בארצות הברית לא עצרה את פעילותה התקשורתית, וכתבה טור דו-שבועי עבור "ידיעות אחרונות". דיין שבה לארץ בקיץ 1993, סמוך לתחילת השידורים בערוץ 2, והחלה להגיש את תוכנית התחקירים "עובדה". התוכנית משודרת ברציפות מאז ועד היום, למעט שנת הפסקה אחת: ב-2001 פרשה דיין מ"עובדה" לטובת ערוץ החדשות הייעודי, שלבסוף לא עלה לאוויר.
במשך השנים פרסמה עובדה תחקירים מטלטלים וחשפה לציבור עולמות שלא הכירו, בין היתר חשפה את פרשת ישראייר, פרשת פריניאן ופרשת ניסוי האנתרקס שהוסתר. עם זאת, במשך השנים חטפה המון פעמים טענות על הכפשות וטיוח המציאות. אחד המקרים הבולטים היו בשנת 2004, אז פרסמה עובדה תחקיר על תקרית שארעה באזור רפיח, בה קצין בשם סרן ר' הואשם בהרג נערה פלסטינית לא חמושה. לאחר שזכה במשפט, תבע סרן ר' את זכיינית השידור טלעד בטענה כי הוציאו את דיבתו רעה.
שופט בית המשפט המחוזי בירושלים נעם סולברג קיבל את התביעה, וקבע כי דיין וטלעד אשמים בהוצאת לשון הרע מתוך רשלנות ושלא בזדון והוטל עליהם פיצוי כספי לתובע בסך 300,000 שקל, הוצאות משפט ושידור התנצלות. מערכת עובדה הגישה ערעור לביהמ"ש העליון שם ביטלו את הדרישה להתנצלות והטילו פיצוי של 100,000 שקל בגין בקדימונים לתוכנית. בספטמבר 2014 נפסק בדיון נוסף בהרכב של תשעה שופטים, שנערך לבקשתו של סרן ר', שלא לשנות מהתוצאה האופרטיבית של פסק הדין הקודם, והרחיבו את הזיכוי מ"אמת לשעתה" ל"תום לב".
כזכור, עובדה משודרת בפריים-טיים, בשעות שבימים אחרים משודרות תוכניות ריאליטי, מהאח הגדול בעבר, ועד הזמר במסכה כיום. מה דעתה על המעמד? "אני לא מסוגלת לחתום על כל מה שעולה למסך בערוץ 2", אמרה בעבר בריאיון ל-nrg, "כשאתה שומע סיפור של איתי אנגל מכורדיסטן או מקיני הטרור באפריקה, אז אתה בא בתביעה אינטלקטואלית יותר גבוהה מהצופה, שרחוקה מעולמות הריאלטי".
עוד תחקיר מעורר סערה שעלה בעובדה, שהקים עליה דווקא את ארגוני השמאל, פורסם בינואר 2016 והציג ממצאים של עמותת עד כאן על ארגוני שמאל בישראל ובהם תועד פעיל השמאל עזרא נאווי מוסר מוכרי קרקעות פלסטיניים לרשות הפלסטינית בידיעה שצפוי להם מוות בעינויים, ואף מתגאה בכך. דיין ספגה גינויים מארגוני ופעילי שמאל, כולל שורת מאמרים נגדה ב"הארץ". דף פייסבוק המזוהה עם השמאל הרדיקלי הפיץ תמונה שלה מקבלת זר פרחים מאדולף היטלר. דיין הגנה על החלטתה לפרסם את התחקיר.
בסוף אותה שנה פורסם עוד תחקיר מדובר של עובדה, או יותר נכון התגובות על התחקיר. התוכנית פרסמה על המתרחש בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו ועל מעורבותה של אשת ראש הממשלה שרה נתניהו בעבודת הלשכה. בדקות האחרונות של המשדר הקריאה דיין תגובה ארוכה של לשכת ראש הממשלה, שתקפה אישית את דיין, ובין היתר האשימה אותה בהיותה אשת שמאל קיצוני המשתמשת בתוכניתה לתעמולה פוליטית שנועדה להפיל את ממשלת הימין. התגובה עוררה סערה ציבורית.
דיין קיבלה במשך השנים פרסי הוקרה על פעילותה: בשנת 2008 קיבלה אות הוקרה מהקרן החדשה לישראל על תרומתה לקידום זכויות האדם והאזרח בישראל, בשנת 2009 זכתה בתואר "אביר איכות השלטון" מטעם התנועה למען איכות השלטון בישראל בקטגוריית תקשורת, ב-2015 זכתה בפרס סוקולוב בתחום התקשורת האלקטרונית, בשנת 2016 זכתה בפרס "מגן השקיפות" של עמותת "שקיפות בינ"ל ישראל", ובמרץ 2018 זכתה בפרס "מפעל חיים בתחום הטלוויזיה" במסגרת טקס פרסי האקדמיה לטלוויזיה.
עוד ב-
בשנת 2017 השיגה ריאיון פרידה עם נשיא ארה"ב ברק אובמה. בדרך לראיון עם הנשיא, דיין כמעט סורבה ע"י רשויות ההגירה האמריקניות. הפקיד לא האמין שהיא בדרך לראיין את נשיא ארצות הברית, ורק אחרי שהיא הציגה מכתב רשמי מהבית הלבן, היא הורשתה להיכנס למדינה.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(5):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
5.אילנה דייןרות יעקובוביץ 08/2023/30הגב לתגובה זו0 0טענוג לקרוא את החומר שלה,מעניין,עמוק,חשוב ,מיוחדת חכמה ,שלא תפסיק לעניין,אותנוסגור
-
4.אילנה דייןרות יעקובוביץ 08/2023/30הגב לתגובה זו0 0חכמה,רצינית,ידענית,תענוג,לקרוא את דעתה,אין רגע דל בכתבות,מודה לה על החומר,החוכמה,הרצינותסגור
-
3.בקיצור-קליפה קשה זאת... (ל"ת)חחחחחחחח 08/2023/17הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.הוי אילנה, פעם חיכיתי למוצא פיך והיום תתביישיאור 07/2023/19הגב לתגובה זו3 1איבדת את האמינות לחלוטין, אבירת השלטון? איזה שלטון? של אלשייך השקרן המניפולטיבי. או שידעתי שהוא משקר או התאים לאג'נדה שלך וזרמת. אז ככה לשקר אין רגליים. ואני רואה בך גם עצלות חוסר מקצועיות כנראה עייפות החומר. הוי אילנה, מאכזבת.סגור
-
1.עוד דקה נשוב....עוד דקה 07/2023/17הגב לתגובה זו3 1עוד דקה נשוב... - איזה רוע וטימטום שמאפשרים להטעות צופים תמימים. ובהפקה יגידו: "מטבע לשון"..... מה את? הגשש החיוור? חוש בן שלולית של אסופת תוכניות בעלות שאיפת רייטינג ללא גבולות.סגור