נדל"ן ותשתיות

היקף המשכנתאות מזנק ל-9 מיליארד שקל - מה קורה בשוק הנדל"ן?

אחרי השפל במשכנתאות בחודש אוקטובר, ההיקף מזנק ל-8.98 מיליארד שקל ובכך נרשמה עלייה של יותר ממיליארד שקל בהשוואה לאשתקד. למה זה קורה בתקופה הזו והאם השוק תמחר את הורדת הריבית והחזרת החטופים?
איציק יצחקי | 
עליית מחירי דירות (צילום shutterstock)
בחודש אוקטובר נרשם סוג של שפל בשוק המשכנתאות. זו הייתה צניחה משמעותית בשיעורים שעמדו על כ-6.8 מיליארד שקל בלבד, אחרי 3 חודשים טובים יחסית לענף. נתוני ספטמבר היו מנותקים מהמתרחש בשוק הדיור, משום שמדובר היה בעלייה של כ-60% לעומת אוקטובר אשתקד.
היזמים העריכו כבר אז כי היקף המשכנתא יעלה בשיעור ניכר בנובמבר, והם צופים עלייה נוספת בדצמבר. זו אינה "עונת המשכנתאות", וקשה מאוד להשוות את נתוני נובמבר לאוגוסט, ובכל זאת - נתוני נובמבר מצביעים על עלייה משמעותית - הם הגיעו גבוה יותר גם מנתוני ספטמבר ועומדים על כמעט 9 מיליארד שקל - או ליתר דיוק, 8.982 מיליארד.
רוצים לדעת כמה זה מול השנה שעברה? לשם השוואה, בחודש נובמבר 2024 היקף המשכנתאות עמד על 7.958 מיליארד שקל. כלומר - מדובר בזינוק של מעל מיליארד שקל משנה לשנה. ייתכן והשוק מתמחר גם את סיום המלחמה, אבל ברור שחלק מהעסקאות האלה דחויות ומדובר בעסקאות עבר. ובכל זאת, הנתונים גבוהים יותר גם בהשוואה לחודש יוני, למרות שבחודש זה, אסור לשכוח, הייתה גם המלחמה מול איראן.
כאמור, בחודש שעבר נרשם היקף המשכנתאות הנמוך ביותר השנה - זה היה ההיקף הנמוך ביותר של המשכנתאות מאז אפריל 2024, כלומר מזה כשנה וחצי. אז עמד היקף ההלוואות על 5.91 מיליארד שקל בלבד.
הנתון שצריך להטריד את בנק ישראל הוא אחוז הפיגורים במשכנתאות. הם עומדים היום על 0.69% מכלל המשכנתאות. נתון נמוך מאוד, אבל הוא נמצא בעלייה. הנתונים חצו בחודשים האחרונים את רף ה-4 מיליארד שקל.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה