משפט

המשרד להגנת הסביבה מסכן את בריאות הציבור? "מציאות קשה"

עיריית יבנה הגישה עתירה מנהלית לבית המשפט המחוזי בירושלים כנגד המשרד להגנת הסביבה. העתירה הוגשה בעקבות מתן היתר פליטה למתקן התפלה אשדוד, שצפוי להקים תחנת כוח באזור התעשייה הצפוני. רועי גבאי, ראש עיריית יבנה: "את התוצאות נראה חלילה בשנים הקרובות"

מערכת ice | 
המשרד להגנת הסביבה בתקציב לתושבי הדרום (צילום פלאש 90/ אורן בן חקון, יונתן זינדל)
עיריית יבנה הגישה עתירה מנהלית לבית המשפט המחוזי בירושלים כנגד המשרד להגנת הסביבה, בראשו עומד השרה עידית סילמן. העתירה הוגשה בעקבות מתן היתר פליטה למתקן התפלה אשדוד, אשר צפוי להקים תחנת כוח באזור התעשייה הצפוני. 
על פי עיריית יבנה, העתירה נובעת מהחשש הכבד לבריאות הציבור, במיוחד תושבי השכונות המערביות בעיר, המושפעים מהזיהום המוגבר והסכנות הבריאותיות הנובעות מפליטות מזהמים מהאזור.
תושבי יבנה, בעיקר תושבי השכונות המערביות הקרובות לשטח אזור התעשייה אשדוד, מתלוננים זה שנים על מטרדי ריח וזיהום המגיעים ממתקני אזור התעשייה אשדוד, המרוחקים מהם בין 1.2 ל-3 ק"מ, אך משפיעים עליהם מדי יום ביומו ולעיתים בחומרה רבה מאוד, בהתאם לכיווני הרוח העיתיים. תוצאות ניטור האוויר באזור מצביעות על רמות גבוהות של מזהמים כמו בנזן ופורמלדהיד, אשר ידועים כחומרים מסרטנים.
לעתירה, אשר הוגשה ע"י עו"ד תומר מירז,  מצורפות חוות דעת מומחים, וביניהן ד"ר רם חשמונאי, מומחה בינלאומי עם ניסיון של 36 שנים בתחום אפיון מזהמים גזיים וחלקיקיים. 
ד"ר חשמונאי בחן את דרך מתן היתר הפליטה על ידי המשרד להגנת הסביבה וקבע כי נפלו בו פגמים מהותיים.
הוא ציין כי מצב הידע של חשיפת הציבור לחומרים מסרטנים באזור אשדוד לוקה בחסר, והזהיר כי חומרים מסרטנים כגון פורמלדהיד, בנזן ובוטאדין, אשר יכולים להיות מנוטרים באופן רציף, לא מנוטרים כלל לפי היתר זה אלא רק בדיגום סביבתי בתדירות נמוכה.
בעקבות כך, המליץ ד"ר חשמונאי לחייב את המשרד להגנת הסביבה להקים תחנת ניטור סביבתי בקרבת המתקן, שתמדוד לפחות את שלושת החומרים המסרטנים: בנזן, פורמלדהיד ו-1,3 בוטדאין.
תחנה זו צריכה לפעול לפני תחילת הפעלת המתקן על מנת לבסס את מצב הרקע ממקורות אחרים בסביבה. עד שתרומת המתקן החדש לפליטות לא תבוסס, ממליץ המומחה לא להפעיל כלל את המנועים שאינם דרושים להפעלת מתקן ההתפלה.
בעתירה שהוגשה,  מדגישה העירייה כי המשרד להגנת הסביבה מודע למצב הקשה באיכות האוויר באזור, אך לא נקט צעדים נדרשים להטלת הגבלות נוספות על מפעלי התעשייה ותחנות הכוח. כעת, עם מתן היתר הפליטה למתקן התפלה אשדוד, העירייה טוענת כי מדובר בפגיעה נוספת וברורה בבריאות הציבור, שמסכנת את תושבי העיר.
רועי גבאי, ראש עיריית יבנה, מסר: "המשרד להגנת הסביבה לא יכול להמשיך להתעלם מהמציאות הקשה שבה מתמודדים תושבי יבנה. מתן היתר הפליטה לתחנה החדשה הוא צעד חסר אחריות שיש לו השלכות מסוכנות על בריאות הציבור".

בתמונה: ראש עיריית יבנה, רועי גבאי (צילום: יח"צ)
עוד ציין ראש עיריית יבנה: "כל האזהרות כבר ניתנו, התקיימו אין ספור ניסיונות להתריע, אך נדמה כי אין מי שבאמת קשוב. את התוצאות נראה חלילה בשנים הקרובות ולכך אינני מסכים. תפקידנו הוא למנוע פגיעה בבריאות הציבור. 
העתירה מוגשת מאחר ונפלו פגמים מהותיים במתן ההיתר. אנו דורשים לבחון לעומק את הדברים ולהציב הגבלות מחמירות יותר כולל פעולות ניטור ודיגום. חובה להבטיח את בריאות הציבור תוך התבססות על עקרון הזהירות המונעת, ולא ניתן להקריב את חיי התושבים על מזבח תעשייה מזהמת. את התוצאות נראה חלילה בשנים הקרובות ולכך אינני מסכים. תפקידנו הוא למנוע פגיעה בבריאות הציבור".
העתירה הוגשה על ידי עיריית יבנה ואיגוד ערים דרום יהודה והיא מופנית כנגד ראש אגף איכות אוויר במשרד להגנת הסביבה, אשר מתוקף תפקידו הוא הגורם המוסמך לתת היתר פליטה או לסרב לכך, והוא הגורם החתום על היתר הפליטה מושא העתירה. הנתבעת השנייה היא חברת שפיר - ג'י.אי.אס זכיין תחנת כוח בע"מ, שקיבלה את הזיכיון והרישיון להקים את תחנת הכוח.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה