בעולם
57 מיליארד דולר בשנה: אחיו של אסד והכלכלה שמתניעה את חיזבאללה
בראש הדיוויזיה הרביעית עומד האלוף מאהר אל-אסד, אחיו של נשיא סוריה בשאר אל-אסד, שמפקח באופן אישי על סחר קפטגון. מאחורי הקלעים של אחת הדמויות החשובות של הזרוע האיראנית בסוריה ומקורב לחיזבאללה הלבנונית | סקירה
בנובמבר אשתקד, שופטי חקירה פלילית צרפתית הוציאו צווי מעצר נגד ראש המשטר הסורי, בשאר אל-אסד, אחיו מאהר אל-אסד ושניים מעוזריו, באשמת שימוש בנשק כימי אסור נגד אזרחים בעיר דומה ובאזור המזרח - אזור גאוטה בשנת 2013, מה שהביא להרג של יותר מ-1,400 בני אדם. זו הייתה הפעם הראשונה בה מופק צו מעצר נגד "נשיא" בזמן שהוא מחזיק ב"שלטון".
מעט רקע על מאהר אל-אסד, אחיו של ראש המשטר הסורי, שמפקח באופן אישי על סחר בקפטגון מחוץ לסוריה והרבה בזכותו המשטר זוכה ל כ-57 מיליארד דולר בשנה, המהווים 80 אחוז מהאספקה בעולם. על פי נתונים שבריטניה פרסמה בשנה שעברה ואישרה עולה כי משלוחים של קפטגון בשווי מיליארדי דולרים יוצאים מאזורים שנשלטים על ידי המשטר הסורי, כמו נמל לטקיה, תוך ציון שהסחר של קפטגון מעשיר את המעגל המקורב לאסד, המיליציות, ומפקדי המלחמה על חשבון העם הסורי, ומאפשר להם, וכמובן לחיזבאללה ואיראן להמשיך את פעילויות הטרור שלהם נגדנו.
הרשויות בטורקיה ביצעו בשבוע שעבר 2 תפיסות משמעותיות של קפטגון: 3.2 מיליון כדורים הוחרמו באזור גזיאנטפ (5 נעצרו) 1.38 מיליון כדורים, מוסתרים בשעועית, שנתפסו בנמל אמברלי. צילום מתוך הרשתות על פי סעיף 27 א'
חשוב להדגיש בתחילה שהסקירה מתבססת על נתונים משנה שעברה וסביר שחלק מהדמויות לא איתנו כתוצאה ישירה מהלחץ הישראלי הגובר על חיזבאללה ואיראן בסוריה ומנהיגים בולטים שנופלים בזה אחר זה, בעוד אסד מבקש לשנות את כיוונו הרחק מאיראן, שלוחצת עליו לא לקבל החלטה שעלולה לעלות לו בחייו, ועל רקע הכאוס הגובר בשורות מה שמכונה "ציר ההתנגדות" ובתוכם מאהר והדוויזיה הרביעית.
קפטגון, סם הג'יהאד הוא חומר נרקוטי ממכר ביותר המשמש משתמשים בכל המזרח התיכון, ו-80% מהאספקה העולמית של החומר הזה מיוצר בסוריה.
ברשת הצללים הללו מהדיוויזיה הרביעית בסוריה שולט מאהר אסד. לאחר 2011 ירד כוחן של יחידות צבאיות רבות בכוחות המשטר הסורי, למעט הדיוויזיה הרביעית ששמרה באופן יחסי על כוחה. הדיוויזיה הרביעית קמה בשנות ה-80 על חורבות גדודי ההגנה, בראשות ריפאת, אחיו של חאפז אל-אסד.
חאפז אל אסד ובנו נשיא סוריה. צילום: שאטרסטוק
לאחר ארגון מחדש אסד האב הטיל את בנו מאהר לשרת בהם ולחזק אותם. הוא קיבל על עצמו את הפיקוד על חטיבה 42 עד שהתמנה למפקד האוגדה ב-2018 בהחלטת אחיו בשאר אל-אסד, שאפשרה לאוגדה להשיג יכולות כספיות, צבאיות וביטחוניות יוצאות דופן וסמכויות רחבות ברמת קבלת ההחלטות.
מאהר אל-אסד הוא ייחודי בגיבוש החלטות האוגדה, ואיש אינו חולק עליו. לא מעט נכתב שמאהר נוקט במדיניות של הפחדה ופיתוי כלפי כלל הנתינים שלו. המשימה הצבאית הקרבית של הדיוויזיה הרביעית ממוקמת כקו ההגנה התשיעי של הבירה דמשק ומגיעה לאחר שהמשמר הרפובליקאי כבש את שמונת קווי ההגנה, ומשימתו ברורה מאז 2011.
החטיבה הרביעית הייתה - ועודנה - נהנית מסמכויות רחבות בתוך המוסד הצבאי ולחטיבה יש סמכות מוחלטת להתערב ולבדוק כל עניין צבאי. למאהר אל-אסד יש סמכות לבקש את תוצאות החקירה המורלית של מערכי כוחות המשטר, לפני הצגתן בפני אלוף אמ"ן הסורי, ודיון בהן בוועדת המפלגה הצבאית שבה שר הצבא.
לדוויזיה הרביעית היה תפקיד ביטחוני לפני שנת 2011 באמצעות לשכת הביטחון, שנועדה להבטיח את הגנת מאהר וקציניו הבכירים, לאבטח את מתקניה הצבאיים ולספק הגנה מיוחדת לסוחרים הקשורים למאהר ובנוסף הייתה כוח המכה של המשטר ונטלה על עצמה את המשימה של דיכוי הפגנות הכורדים בחאלב ובאל-חסכה ב-2004 וב-2007. תפקיד זה התרחב לאחר 2011, ומאהר אל-אסד ניצל את הצורך של המשטר בכוחות מיוחדים כדי להתעמת עם האופוזיציה החמושה, והוא הרחיב את תפקידה והשפעתה הביטחונית והצבאית של האוגדה שלו להתפשט בכל הארץ.
לאחר 2011 החלה כלכלת המשטר הסורי להידרדר לאור העלויות הגוברת של הפעולות הצבאיות והטלת הסנקציות הכלכליות עליה, מה שהוביל לקושי בהבטחת שכר חיילי המשטר והחומרים והציוד הלוגיסטיים והוביל לכך שהמשטר העניק מתקנים לדיוויזיה הרביעית, המקורבת לה בשל נוכחותו והתיר לה לחפש מקורות מימון חדשים, החל מפעולות ביזה, מימון מחסויות ותמלוגים, מימון ממסחר והשקעות, סחר סחורות ובני אדם, בנוסף למימון מסחר והברחות של סמים.
הסנקציות מבריטניה הוטלו מסיבה זו: "בריטניה וארה"ב הטילו סנקציות מתואמות על אנשים המעורבים בסחר קפטגון עם המשטר הסורי, וחברי קבוצת חיזבאללה בגין אחריותם להברחת סמים בכל המזרח התיכון. על פי נותנים שפורסמו בעבר מאהר, מוביל את יחידת הצבא הסורי שמאפשרת את ההפצה והייצור של החומר הנרקוטי הזה, ובריטניה ציינה כי "הסחר בסמים מהווה גלגל הצלה עבור משטר אסד, והוא בערך פי שלושה מהערך של הסחר של קרטלי הסמים (כנופיות) ממקסיקו ביחד".
בין השמות הבולטים שנפגעו מהסנקציות הם סאמר כמאל אל-אסד, ואסים בדי אל-אסד, קרוב משפחתו של נשיא המשטר, ונוח זואיטר הלבנוני, דמות מפורסמת בסחר בסמים, שעל פי הדיווחים יש לו קשרים עם הסורי. המשטר וחיזבאללה, ולאחרונה פורסם במקורות סורים שהוא חוסל באחת מהתקיפות הישראליות בסוריה, מה שהוכחש בהמשך על ידי מקורבים למשפחת אסד במרשתת.
מאהר אל אסד. מסך מתוך ערוץ הטלגרם הרשמי
להלן רשימת השמות הבולטים של האחראים לתיק הסמים ועוזריהם באזורי דמשק, על פי מקורות זרים:
קולונל איאד מנדו וקולונל מחמוד אל-ע'ריב: הם סוחרי הסמים הגדולים ביותר באזורים הסמוכים לנמל התעופה הבינלאומי של דמשק. לאל-ע'ריב יש קבוצה גדולה של גורמים המקדמים ומוכרים סמים מטעמו, והוא מסתמך על אדם בשם חליל ברגוש.
יאד חלוף, חבר אספת העם, ועבד אלרחמן חלוף שבבעלותם מפעלי ייצור קפטגון בעיירה אסל אל-וורד, בשיתוף עם מיליציית חיזבאללה הלבנונית.
האחים חוסיין דקו וחסן מוחמד דקו אזרח לבנוני, שנחשב לסוחרי הסמים הגדולים ביותר באסל אל-וורד. עלי מונתר זואיטר (אבו סאלה), פואד קטימיש, עבדאללה אל-אס, פארס זיאדה, גאנם מסעוד,סעד זקזק - מפקד מיליציית ההגנה הלאומית ביברוד ושני עוזריו, בשיר קרקר ומוחמד אל-סייד עומר.
אחמד רטיב אל-נקשי: מנהיג במיליצית ההגנה הלאומית בבייברוד. מחמוד אל-נקשי: מנהיג במיליצית ההגנה הלאומית בעיירה פליטה במערב קלמון. עלא חיידר: מפקד מיליציית ההגנה הלאומית באזור פרבר אל-אסד. מועמר חממוד: סוחר סמים גדול ופקיד של מיליציית הביטחון הרביעית בעיירה באכאא (אל-סרחה) באזור קלמון. איסמעיל מוחמד אל-אשי: התקשר עם המיליציה של משמרות המהפכה האיראניים ופועל באזור ברזה. מה שנקרא "אבו רדואן", המכונה הכלכלן של חיזבאללה במחוז יפור, ועוד רבים "וטובים", ציינתי את הבולטים שבהם.
הרשת מחזיקה ומנהלת כאמור, מפעלי ייצור ואחסנה שהראשון שבהם מוקם בסרגאיה, בבעלות פארס זיאדה. כמו כן מפעל לייצור כדורים נרקוטיים, בבעלות חסן דקו, באזור אל-ח'ראבאט בסרגאיה על הגבול עם לבנון, שאגב על פי פרסומים המפעל גם מייצר שטרות מזוייפים של 100 דולר אמריקאי. מתקן נוסף במטמנת פסולת כימית מצפון לאסל אל-וורד, כמו כן מחסנים גדולים עבור חיזבאללה בבכאא, אליהם מובילים סמים המיוצרים באזורים סמוכים ומהם מתחילות פעולות חלוקה.
עוד ב-
בבירה דמשק קיים מתקן ייצור שהוא תאגיד התרופות "אוברי" והוא מנוהל על ידי חיזבאללה הלבנונית והדוויזיה הרביעית. במוסף למחסנים וייצור באדרה, מחוז מרכז יפור, ובמיקום דרומית לדמשק. על פי פרסומים זרים דרכי ההברחה העיקריות הן דרך רנקוס, כביש תופאיל ואסל אל-וורד, כביש פלייטה, דרך קרע, והחמישי שבהם מעבר אל-זבאדני.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.למה לא מפוצצים את המפעלים האלהמממ 12/2024/02הגב לתגובה זו0 0דבר שני להשמיד את ארגוני הסחרסגור