השוק
בנק ישראל יעצור את עליות הריבית? "פגעו משמעותית בנוטלי המשכנתאות"
ראול סרוגו בפנייה לנגיד, על רקע העלאת הריבית הקרובה: "בהתחשב בעובדה שכמחצית מיתרת החוב של ההלוואות לדיור היא ממשכנתאות שנלקחו בשלוש השנים האחרונות – הרי שיש כאן בעיה משקית גדולה בהתהוות"
על פי התחזיות, בנק ישראל יעלה את הריבית מחר (שני) ב-0.25%, אף שההתחזקות של הדולר מול השקל תומכת בהעלאת ריבית של 0.5%. עם זאת, יש אלו שמביעים ביקורת על הגישה של העלאות הריביות מצד הנגיד וקוראים לו לעצור.
אחד מהם הוא ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים, ששלח לנגיד מכתב מפורט: "אני קורא לך לעצור את גל העלאות הריבית הקולע את המשק בכלל ואת ענף הבנייה בפרט, למצוקה מתמשכת שסופה אינו נראה לעין. המטרה העיקרית לשמה מועלית הריבית שוב ושוב אינה מושגת – בשנה שלפני גל העלאות הריבית היה הקצב החודשי הממוצע של מדד המחירים לצרכן 0.3%, ואילו בשנה שמתחילת ההעלאות הריבית עלה קצב זה ל-0.4% בחודש. הדבר מעיד על הבעיה שבהפעלת כלי הריבית באופן בלעדי במצב בו נתון המשק הישראלי כיום".
עוד הוסיף: "אחת הבעיות קשורה לעובדה שכיום 24.6% מהמדד הינו קשור לשכר הדירה או שירותי דיור בבעלות הדיירים שגם הוא נגזרת של שכר הדירה. עליית הריבית הקטינה כצפוי את יכולת לקיחת המשכנתאות ורכישת הדירות ועל כך תעיד הירידה של מכירת הדירות החדשות החודשית הממוצעת מכ-5,000 לפני העלאות הריבית לכ-3,000 לאחריה. ירידה זו מפעילה בתורה לחץ כבד על שוק השכירות המהווה אלטרנטיבה לרכישה. כמובן שהריבית הגבוהה עומדת גם בבסיס התייקרות השכירות מצד ההיצע כאשר המשכירים רואים לנגד עיניהם מחיר אלטרנטיבי גבוה יותר להשקעתם".
עוד טען: "בשורה התחתונה עולה כיום השכירות בקצב שנתי של 5.4% (מעל 8% למחליפי דירות) לעומת 1.4% טרם תחילת העלאות הריבית. במצב ענייניים זה לא ברור כיצד המשך העלאות הריבית יכול למתן עליות במדד מחירים שרבע ממנו מגיב בחוזקה ובמהירות בכיוון המנוגד".
סרוגו המשיך: "עוד אציין כי העלאות הריבית הרעו משמעותית את מצבם של נוטלי משכנתאות בשנים האחרונות, להם אפשר בנק לקחת שני שליש מסכום המשכנתה במסלול צמוד פריים, והם סברו כי התחזיות שרווחו אז להמשך הריבית הנמוכה אכן יתממשו. בהתחשב בעובדה שכמחצית מיתרת החוב של ההלוואות לדיור היא ממשכנתאות שנלקחו בשלוש השנים האחרונות – הרי שיש כאן בעיה משקית גדולה בהתהוות. השפעות הריבית ניכרות גם בהתחלות הבנייה שירדו בכ-25% מאז תחילת העלאות הריבית ועד סוף 2022, כאשר הצפי לתחילת 2023 הוא להמשך מגמה זו, וקצב של 55,000 התחלות בנייה בשל עליית מדרגה נוספת בריבית בתחילת 2023. על רקע האטה מדאיגה זו נזכיר כי בשנת 2022 נוצרו בישראל 90,000 משקי בית חדשים".
עוד ב-
לסיום ביקש: "המגמות לעיל מועצמות ע"י המצב הפוליטי הרגיש במיוחד בו מצויה ישראל, מצב שמהותו אי ודאות וסיכון מוגברים. יציבותו של ענף הבנייה בישראל אינו מובן מאליו, ויש בעניין זה פרסומים בימים האחרונים בתקשורת על בסיס נתונים של חברות בי.די.איי וכן דאן אנד ברדסטריט, המצביעים על גידול ניכר במספר חברות הבנייה המצויות בקשיים בדרגות שונות. מצבם של קבלני הביצוע של הבנייה החוזית והתשתיות קשה גם הוא שכן עלויות המימון השוטפות שלהם עלו מאוד והם מתקשים לגשר על הפער ההולך וגדל בין עלויותיהם לבין מועדי התשלום הנהוגים בענף. בעיה זו חמורה במיוחד בענף בו מתח הרווחים נמוך ונע בין 5% ל-10% בימים כתיקונם".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה