השוק
זינקה פי 3 ונופלת 10%: מייסדי הנפקת השנה מוכרים מניות בהנחה
מניית אר פי אופטיקל זינקה פי 3 מאז ההנפקה במאי, מה שהפך אותה להנפקה המוצלחת ביותר השנה בבורסה. עכשיו המנהלים מוכרים מניות בהיקף של 230 מיליון שקל ובהנחה משמעותית על המחיר בשוק - והמניה נופלת
בוקר טוב למייסדי אר פי אופטיקל, בוקר פחות טוב למשקיעים. אר פי אופטיקל, החברה הביטחונית שהפכה להנפקה המוצלחת ביותר של השנה בבורסה, הודיעה הבוקר על עסקה שמעבירה מאות מיליוני שקלים לכיסם של המייסדים והמשקיעים הגדולים - אבל משאירה טעם לא טוב בפה של הציבור.
בליבת העסקה: מכירה של כ-10.3 מיליון מניות במחיר של 22.25 שקל למניה, סכום כולל של כ-229 מיליון שקל. מי המוכרים? המייסדים רן כרמלי ופבל רשידקו - שכל אחד מהם מוכר כ-1.19 מיליון מניות (כ-1.6% מהחברה) תמורת כ-26 מיליון שקל לכל אחד. יחד, השניים מוכרים מניות בשווי של כ-53 מיליון שקל.
מנור אוורגרין, קרן ההשקעות שמוביל אבי אורטל (יו"ר החברה) ויובל זעירא (דירקטור בחברה). מנור מוכרת כ-8 מיליון מניות - כ-6 מיליון מניות דרך מנור אוורגרין וכ-1.96 מיליון דרך מנור קו-אינווסט - בשווי כולל של כ-178 מיליון שקל.
הבעיה הגדולה מבחינת המשקיעים: מחיר הסגירה של מניית אר פי אופטיקל ביום ראשון עמד על 28.9 שקל למניה. כלומר, הרוכשים - צדדים שלישיים שלא נחשפו לציבור ורכשו בעסקאות מחוץ לבורסה - קיבלו הנחה של כ-24% ממחיר השוק.
המניות שנמכרו כפופות למגבלות חסימה של הבורסה, כלומר חלק מהן עדיין לא ניתנות למכירה חופשית בבורסה. המוכרים - מייסדים ובעלי עניין - מחויבים בחסימות שמוטלות על מניות שנמכרו בהנפקה הראשונית ב-2024.
העסקה מועברת "פרו-ראטה", כך שהרוכשים נכנסים לנעליהם של המוכרים בכל הנוגע למגבלות החסימה. במילים אחרות: הרוכשים משלמים פחות, גם כי הם לא יכולים למכור מיד את כל מה שקנו. אבל הנחה של כמעט רבע מהמחיר עדיין משאירה שאלה פתוחה - האם דיסקאונט כזה מוצדק, או שמישהו פשוט קיבל דיל מצוין?
קשה שלא לנוע מחוסר נוחות כשרואים עסקאות כאלה. משקיעים קטנים רכשו מניות בבורסה כמה ימים לפני כן במחירים של קרוב ל-29 שקל למניה, ופתאום מתברר שמישהו אחר קיבל אותן ב-22.25 שקל. זה לא מרגיש הוגן, וזה לא מפתיע שהמניה היום בנפילה.
אבל מצד שני, יש גם לגיטימיות למימוש. רן כרמלי ופבל רשידקו הקימו את אר פי אופטיקל לפני 15 שנה, פיתחו אותה לחברה בשווי כמעט 2 מיליארד שקל והובילו אותה להנפקה מוצלחת שהניבה תשואה של כמעט פי 3 בתוך כחצי שנה.
בתוך שבע השנים האחרונות, הם צברו כל אחד כ-250 מיליון שקל בין מכירות, דיבידנדים וערך המניות שנותר בידיהם. למייסדים מגיע להיפגש עם הכסף ולהנות מההצלחה של החברה אותם הם מובילים.
גם מנור אוורגרין, שהשקיעה 72 מיליון שקל ב-2024 בשווי של כ-180 מיליון שקל, הניבה עד כה רווח נייר של כ-450 מיליון שקל - כמעט פי 10 תוך פחות משנתיים. המכירה הנוכחית מאפשרת לקרן להבטיח חלק מהרווח הזה ולהפחית סיכון, גם אם היא עדיין נשארת בעלת המניות הגדולה בחברה עם כ-22% מההחזקות אחרי המכירה.
אר פי אופטיקל היא עדיין חברה עם פוטנציאל. רק לפני כשבועיים היא דיווחה על מכתבי כוונות בהיקף של 36 מיליון דולר מלקוח ביטחוני מהותי בישראל, והיא מחזיקה צבר הזמנות של 105 מיליון דולר. בתשעת החודשים הראשונים של 2025, החברה ייצרה הכנסות של 32 מיליון דולר ורווח נקי של 5.65 מיליון דולר.
עוד ב-
אבל עבור משקיעים שקנו לאחרונה, הדיסקאונט הזה כואב. והשאלה המתבקשת: אם המניה כל כך טובה, למה בעלי העניין מוכרים? התשובה פשוטה - כי הם יכולים, ובמובן מסוים כי מגיע להם. ולמרות שיש היגיון לכך, זה עדיין משאיר משקיעים קטנים מחוץ למשחק, ומזכיר להם שבשוק ההון, לא כולם נמצאים באותה רמה.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



