השוק

6.9 טריליון שקל: הנכסים הפיננסים של הציבור בשיא

ברבעון האחרון, סך הנכסים הפיננסיים של הציבור עלה ב-265 מיליארד שקל. ההשקעות במניות בארץ עלו ב-7%, ההשקעות בחו"ל הגיעו לשיא חדש, וקרנות הנאמנות שוב במרכז. אבל האם המגמה הזו תמשיך?
רוי שיינמן | 
מניות-אילוסטרציה (צילום shutterstock)
תיק הנכסים הפיננסיים של הציבור בישראל הגיע ברבעון השלישי של 2025 לשיא חדש של כ-6.9 טריליון שקל, עלייה של 265 מיליארד שקל ביחס לרבעון הקודם. זו קפיצה של כ-4% תוך שלושה חודשים בלבד, ומדובר בהישג שמעיד על המשך הצמיחה במשק ועל תיאבון גבוה למוצרי השקעה.
הנתון, שפורסם על ידי החטיבה למידע ולסטטיסטיקה בבנק ישראל, מלמד שהציבור הישראלי ממשיך להעצים את הון הפיננסי שלו, תוך כדי תמרון בין מוצרים שונים: מניות, אג"ח ממשלתיות וקונצרניות, קרנות נאמנות, פיקדונות והשקעות בחו"ל. האינפלציה הנמוכה יחסית, הריביות שהתייצבו לאחר סדרת העליות, והביצועים החזקים של שוקי המניות - כולם תרמו לכך שהתיק הזה המשיך לצבור נפח וערך.
הגורם המרכזי לעלייה ברבעון השלישי הוא שוק המניות. המניות המקומיות במדד תל אביב עלו ב-6.8% בשווי - תוספת של 73.7 מיליארד שקל. חלק מהעלייה הזו הגיע מהשקעות חדשות, אבל חלק ניכר נבע מעליות מחירים.
אג"ח חברות סחירות הוסיפו 30.4 מיליארד שקל, עלייה של 6.6%, כאשר השקעות נטו חדשות בהיקף של כ-24.5 מיליארד שקל תרמו להצלחה הזו. גם אג"ח ממשלתיות המשיכו לצבור פופולריות, בעיקר בקרב משקיעים מוסדיים, עם תוספת של 17.6 מיליארד שקל.
אבל השחקן האמיתי ברבעון? ההשקעות בחו"ל. יתרת ההשקעות הזרות של הציבור הישראלי גדלה ב-73 מיליארד שקל והגיעה ל-1.32 טריליון שקל - כמעט 19% מכלל התיק.
רוב הכסף הזה הלך למניות בשווקים זרים, במיוחד באמצעות תעודות סל ומניות ישירות בבורסות האמריקאיות והאירופיות. משקיעים ישראלים ממשיכים להבין שפיזור גיאוגרפי הוא כלי הגנה חשוב, ושהשווקים הגלובליים - בעיקר במגזר הטכנולוגיה - מציעים הזדמנויות צמיחה שלא תמיד זמינות כאן.
קרנות הנאמנות בישראל רשמו קפיצה מרשימה של 6.9% ברבעון, והגיעו לסכום כולל של 722 מיליארד שקל. זה אומר שכ-10.5% מכל הנכסים הפיננסיים של הציבור מנוהלים כיום דרך קרנות אלו.
המשקיעים הישראלים בחרו בעיקר בקרנות אג"ח מקומיות, שצברו כ-8 מיליארד שקל, ובקרנות כספיות שקליות, שספגו עוד 6.8 מיליארד שקל. קרנות המניות המקומיות צברו כ-3.3 מיליארד שקל - נתון שמעיד שהציבור עדיין מעדיף את האג"ח והנזילות על פני סיכון המניות, גם כשהמניות עצמן עלו.
חברות הביטוח, קופות הגמל וקרנות הפנסיה ממשיכות להיות השחקן הדומיננטי בשוק ההון הישראלי. יתרת הנכסים המנוהלים בידי המוסדיים עלתה ברבעון ב-143 מיליארד שקל, והגיעה ל-3.2 טריליון שקל - כמעט מחצית מכל התיק הפיננסי של הציבור.
המוסדיים הגדילו בעיקר את האחזקות במניות מקומיות (26 מיליארד שקל), במניות ובקרנות סל בחו"ל (46 מיליארד שקל ביחד), ובאג"ח ממשלתיות ומק"מ (33.3 מיליארד שקל). משמעות הדבר: כספי הפנסיה שלכם, הביטוח והחיסכון הארוך שלכם - ממשיכים להיות משועבדים לביצועי השוק, לטוב ולרע.
אם אתם לא עוקבים אחרי תיק ההשקעות שלכם או אחרי קופת הגמל, זה הזמן להתעדכן. השווקים המשיכו לעלות, אבל חלק מהצמיחה בחודשים האחרונים הייתה תוצאה של תנאים חיצוניים חיוביים - ירידת האינפלציה בארה"ב, התייצבות הריביות, ותקווה לנחיתה רכה של הכלכלה העולמית. אלה תנאים שעלולים להשתנות.
אם החלק הארי של הכסף שלכם מושקע במניות, חשוב להבין שעליות מחירים כאלו לא מובטחות. אם אתם בקרנות נאמנות, בדקו האם ההרכב מתאים לטווח הזמן שלכם ולרמת הסיכון שלכם. ואם עדיין לא פיזרתם את ההשקעות בין ישראל לחו"ל - הרבעון הזה הוכיח שפיזור עובד.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה