קריירה ולימודים

המאבק בהון השחור בישראל יוצא לדרך: המספרים המדהימים נחשפים

בשנת 2023 הוגשו כתבי אישום בכ-250 תיקי מס הכנסה וכ-270 תיקי מע"מ, "כ-90% במסגרת הגדרת הון שחור". ברשות לאיסור להלבנת הון הציגו כי בשנת 2023 העבירו 161 מידעיים מודיעיניים על חשד לחשבוניות פיקטיביות או העלמות מס, אך למרות בקשותיהם, רשויות אכיפת החוק לא תמיד מעדכנות את הרשות בממצאי הבדיקה
מערכת ice |  2
הונאות תשלומים והלבנת הון-אילוסטרציה (צילום shutterstock)
ועדת הכספים קיימה היום (שלישי) דיון מהיר בנושא 'מאבק בהון השחור בישראל לצורך הגדלת הכנסות המדינה', הצעתו של ח"כ אליהו רביבו. במסגרת ההצעה לדיון, ציין ח"כ רביבו כי לפי דו''ח ההפרשים שהגיש משרד האוצר לוועדת הכספים מסתמן כי בתקציב 2024 יש צורך בקיצוצים נרחבים והגדלת הגירעון על מנת להשלים הפרש גירעון של 67.2 מיליארד שקל.
כן צוין כי "לפי מחקרים של הOECD-, ההון השחור בישראל מוערך ב-300 מיליארד שקל שהם 20% מהתוצר. ההון השחור בישראל משומש למימון פעילות פלילית כגון פרוטקשן ומכירת סמים וכן למימון פעילות טרור". 

עוד צוין בהצעה כי "ישנן העלמות מס "ביתיות" כתוצאה מעבודות מזדמנות במזומן וישנן העלמות מס "עסקיות" לדוגמא אי דיווח על הכנסות מהשכרת דירת מגורים או נסיעות פרטיות באמצעות רכב עבודה בו הדלק מהווה הוצאה מוכרת. תופעה נוספת הנקשרת עם ההון השחור ופוגעת בגביית המיסים היא תופעת החשבוניות הפיקטיביות". כך מסכמת ההצעה כי "מאבק עיקש בהון השחור הביתי, העסקי, הפלילי ובחשבוניות הפיקטיביות יגדיל את הכנסות המדינה במיליארדי שקלים בטווח המיידי ובטווח הארוך". 
ח"כ אליהו רביבו פתח את הדיון, והתייחס לצורך בהגדלת ההכנסות לקופת המדינה, "זה לא סוד שתקציב 2024 יכיל קיצוצים נרחבים ועליות מיסים ויצירת מקורות הכנסה  בדרכים מגוונות, זה לא סוד שההון השחור מוערך בקרב גורמי המקצוע ב-300 מיליארד ₪".
ח"כ רביבו התייחס לסוגי ההעלמות השונים, וביקש לקבל מרשות המיסים תמונת מצב לעניין חוק התוכנית לצמצום השימוש בחשבוניות פיקטיביות, שבמרכזה אישור אונליין של חשבוניות פיקטיביות מעל סכום מסוים, שאושרה בוועדת הכספים במאי אשתקד, והפיילוט במסגרתה יצא לדרך בתחילת 2024. 
יואל חלימי מרשות המיסים ציין כי "מדובר בפיילוט מחייב, נרשמו מרבית יצרני בתי התוכנה, הם מצליחים לקבל מספרי הקצאה, הכל עובד, אין תקלות, אנחנו מצליחים לתת את המספרים, הוועדה החליטה שבפיילוט זה מ-25 אלף, והיירוט של החשבוניות יתחיל מ-25, כך שהשנה אנחנו בעיקר לומדים ומטמיעים. אנחנו מלווים את בתי התוכנה, את הלשכות, יועצי המס, רואי החשבון, פתחנו כל מיני אפיקים כדי להיות אתנו קשר, אנחנו מתדרכים, אנחנו מוכנים, תגברנו את מוקד שירות הלקוחות, הכשרנו נציגים ייעודים לנושא, הקמנו כבר את חדר הבקרה, אין מספיק עובדים, יש בעיה בגיוס עובדים, אנחנו בהליך גיוס, כל יום אנחנו מגייסים עובדים, רק שרמת השכר גבוהה, ופחות נענים למשרות שלנו. שמנו את זה כמשימה אסטרטגית, אנחנו כל יום על זה כדי לגייס עובדים. אנחנו כרגע מסתדרים עם מה שיש". 
ח"כ אחמד טיבי: "אחת הסיבות לפשיעה הגואה בחברה הערבית היא השוק השחור, לכן אנחנו זועקים לסיוע מול השוק השחור, מול הפושעים, השוק האפור, הפרוטקשן, ככל שימגרו את התופעה, הפשיעה תרד". 
ח"כ רביבו הוסיף על הדברים וקרא כי גבייה עודפת שתיווצר כתוצאה מהרפורמה, יש להכווין למוסדות תרבות וחינוך שמטרתה להטיב עם הפרט ואוכלוסיות הזקוקות לכך "זה משהו שאני שוקל לקדם, זה יראה כמה המלחמה בהון השחור צודקת ומטיבה עם הפרט, זה גם דבר שיתמרץ יותר". 
בהמשך הוסיף חלימי כי נוכח המלחמה ועימה גיוס מתכנתים ועובדים שונים, התעכבו הליכי הפרסום והשיווק של התוכנית לצמצום השימוש בחשבוניות פקטיביות, וכי חודש הבא תצא הרשות "בפרסום ושיווק מסיבי של כל המהלך הזה וחשיבותו, פרסום ייעודי בכמה שפות".
ברשות המיסים הציגו כי במהלך שנת 2023 הוגשו כתבי אישום במסגרת כ-250 תיקי מס הכנסה וכ-270 כתבי אישום במסגרת תיק מע"מ, "רובם, כ-90% במסגרת הגדרת הון שחור".
תמר ולדמן, סגנית יועמ"ש הרשות לאיסור להלבנת הון: "אנו רשות מודיעינית ולא רשות אכיפה, בשנת 2023 העברנו 161 מיידעים מודיענים ב-2022 הועברו 130 וב-2021 הועברו 83, אנחנו מעבירים מידע ישירות לרשות המיסים על חשד לחשבוניות פיקטיביות או העלמות מס, אם עולה חשד או בעקבות בקשה, הרוב בעקבות בקשה. השיתוף עם רשות המיסים הוא טוב ומשתפר".
לשאלת ח"כ רביבו בדבר מעקב אחר הממצאים והיוצא מהם, השיבה ולדמן כי לא תמיד מועבר מידע כזה מצד גורמי אכיפת החוק:  "גם בשבילנו אנחנו רוצים לדעת כדי לדעת מה מניב המידע שאנחנו מעבירים. השאלות האלה צריכים יותר להיות מופנות לרשויות האכיפה והפרקליטות, חבל שהם לא פה". 
אורי גודלמן, נציג לשכת עורכי הדין קרא לצד הצעדים הננקטים לאפשר גם הליכי גילוי מרצון לאנשים שלא דיווח על כספם, ולאפשר להם לשלם מס, וזאת גם בענף הקריפטו, "כל השוק מבין שזה אמור לקרות והנוהל עוד לא קיים".
ח"כ אלי דלל ציין כי "הכסף הגדול נמצא באירגוני הפשע ואפשר להגיע להם. עצם העלאת הנושא מאוד חשובה ברגע הזה, כי אנחנו הולכים להטיל לא מעט מיסים, אנחנו במלחמה וחייבים לפעול כדי שלא תהייה קריסה כלכלית. לא יכול להיות ששכבה מסוימת שעובדת לא לפי החוק תחגוג על חשבון המדינה". 
בתום הדיון ציין ח"כ רביבו כי יתקיים דיון המשך, וקרא לגורמים השונים להכין את הנתונים הדרושים, וכן תמונת מצב בנושא המשך התקדמות הפיילוט, ולהציג בפני הוועדה צעדים נוספים בתחום. כן קרא להגדיל את כמות צוותי המשימה הפועלים בתחום:  "הכמות היא מזערית, בבחינת העלות מול התועלת, העלות היא פרומיל מהתועלת. אין מחלוקת בין הצדדים כמה הערך גדול, גביית כסף בהיבטים כאלה תבטל גזרות, תוריד חסמים מעל עסקים קטנים ובינוניים, תוסיף ביטחון ברחובות, תלחם בפשע, תוריד את העומס מההוצאות הגדולות שיש לנו. עלינו להיות יצרתים, תקימו שולחן עגול לשיתוף פעולה בין הרשויות, תטייבו את עבודתכם כך, ותטיבו עם כל אזרחי מדינת ישראל".
תגובות לכתבה(2):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    כל הכסף הגדול נמצא בטרור אצל הערבים
    הראל 01/2024/10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הבעיה הגדולה זה שהרשויות מפחדות לאכוף בכפרים הערבים. לא שווה לעשות כסף שחור כי אם הם אלייך הם יעשו לך שחור בקיצור 7 שנים אצמי לא עושה שקל שחור אבל רואה בדיוק אייך הקבלני שיפוצים הערבים חיים לאומת הקבלנים היהודים בושה של מדינה
    סגור
  • 1.
    כל הכסף" השחור" נמצא באופן רשמי בתאגידים הגדולים
    תאגידים 01/2024/09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חברות ענק, הנסחרות בבורסה, כגון טבע, אוניליבר וכו.., משלמים פרוטות למס הכנסה. הכסף הגדול נמצא שם, לא אצל כמה שיפוצניקים שמרוויחים אלפיים שח על תיקון ברז.
    סגור