נדל"ן ותשתיות
המדינה הציעה קרקעות ב-70% הנחה בקריית ביאליק; היזמים ברחו
לקריית ביאליק יש את כל הסיבות למשוך יזמים לתחומה, אבל מכרז של רמ"י הוכיח: עלויות הפיתוח עלולות להבריח יזמים גם כשמדובר בהנחה מהותית על מחיר הקרקע. מי מפסיד? הציבור, כמובן
לקריית ביאליק, לפחות על הנייר, יש את כל הסיבות להוות קרקע פוריה, תרתי משמע, עבור היזמים: הקריון מושך אוכלוסיה מכל אזור הצפון וכל תושבי הקריות רוצים להיות קרובים אליו. ביאליק אינה צפופה כמו קריית מוצקין, יש לה עדיין לאן להתפתח ולכאורה - היינו מצפים שהיזמים יקפצו על ההזדמנות כדי לרכוש קרקעות ולבנות פרויקטים מצליחים באזור.
גם המחיר הממוצע מפתה: סביב 15,500 שקל למ"ר, כשמחירי הדירות החדשות גבוהים יותר מהממוצע - סביב 19 אלף שקל למ"ר. לכאורה, אין סיבה שפרויקט חדש, בעיקר אם מדובר בבנייה רוויה, לא יצליח. בשל המבנה שלה, קריית ביאליק, בניגוד לקריית מוצקין הצפופה למשל, יכולה לגדול לא רק דרך התחדשות עירונית, אלא גם באמצעות בנייה חדשה.
ובכל זאת, מכרז חדש של רמ"י בשכונת קריית אפק בעיר נסגר ביממה האחרונה ושימו לב לתוצאות: מתוך 260 יחידות, רמ"י הצליחה לשווק רק 82. הזוכה: י.מ.מ.כ הנדסה. מה עם עוד 178 יחידות דיור בשני המתחמים האחרים, אתם שואלים? ובכן, אף יזם לא ניגש למכרז הזה ובכך נותרו הקרקעות ללא זוכה והן ימתינו לסבב הבא, בתקווה שיזם אחר יחליט לרכוש אותן.
בדקנו את מחירי המינימום של הקרקעות כדי להבין מה קרה כאן - כלומר, למה היזמים לא ניגשו למכרז ולמה קריית ביאליק לא תהנה מתנופת פיתוח. מחירי המינימום לקרקעות נעים בין 6.1-7.8 מיליון שקל. אז איך יכול להיות שהיזמים נמנעו? שאלנו, ואחד היזמים ששקל לגשת למכרז סיפר כי הוצאות הפיתוח הגבוהות גרמו לו לקחת צעד אחורה. ואכן, הוצאות הפיתוח הן מרכיב חשוב בעסקה כזאת - בין 48-62 מיליון שקל לבניית 78 או 100 דירות על הקרקע, תלוי במתחם.
המחיר לקרקע ליחידת דיור (כולל פיתוח) עומד על קצת יותר מ-700 אלף שקל ויכול להיות שליזמים זה לא נראה כלכלי. מצד שני, מחישוב פשוט עולה כי החברה הזוכה, י.מ.מ.כ הנדסה, שילמה כ-880 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור והיא הציעה מחיר מעט גבוה ממחיר המינימום, 23 מיליון שקל, שהוא כמחצית ממחיר השומה. לפי מחירי המינימום של שתי הקרקעות האחרות, אפשר להגיע למסקנה פשוטה - היזמים מצביעים ברגליים גם כשמדובר בקרקע ב-73% הנחה.
התקופה האחרונה לא עושה טוב ליזמים. נכון, קצב מכירת הדירות עולה, אבל נתוני התחלת הבניה, שנמצאים בירידה בשנתיים האחרונות, יכולות להעיד על מצבם: הריבית בשמיים והם לא מרגישים שהמדינה עושה בשבילם מספיק: לא מפצה מספיק בגין אתרים שהיו סגורים ונגרם להם נזק מתשלום עלויות מימון גבוהות; לא מגדירה איחור במסירת דירה ככוח עליון; לא עושה די כדי להביא לכאן עוד עשרות אלפי פועלים זרים - ויש עוד.
עוד ב-
יכול להיות שחלק מהטענות מוצדקות (כששומעים את פקידי האוצר מדברים מבינים גם הטענות של הצד השני), אבל דבר אחד בטוח - אם ההיצע יורד, אם קרקעות לא משווקות ליזמים מהר - בסוף התהליך, המחירים יעלו. בסוף, מי שמפסיד בסוף ממכרז לא מוצלח הוא הציבור.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(3):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
3.טוב מאד, פחות בטון חונק (ל"ת)יעל 12/2024/04הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.לפרק את מונופול רמ"יאיתן 12/2024/03הגב לתגובה זו5 0מספסרים בקרקעות ששייכות לכולנו ומוכרים למרבה במחיר. אם מישהו היה רוצה באמת להקל ממצוקת הדיור-קרקעות בפריפריה היו משווקות בחינם או במחיר אפסי כמו בתקופת כחלון.סגור
-
1.לפרק את מונופול רמ"יאיתן 12/2024/03הגב לתגובה זו3 0מספסרים בקרקעות ששייכות לכולנו ומוכרים למרבה במחיר. אם מישהו היה רוצה באמת להקל ממצוקת הדיור-קרקעות בפריפריה היו משווקות בחינם או במחיר אפסי כמו בתקופת כחלון.סגור