מדדים ומחקרים

הנושא החם של השבוע: כך הגיבה הרשת לדיון הדרמטי בבג"ץ

כל המדינה דיברה השבוע על הדיון בבג"ץ בנושא חוק עילת הסבירות, והוא סיפק את הסחורה עם אמירות בלתי נשכחות של ח"כ רוטמן, הנשיאה חיות ועו"ד בומבך. בהתאם, גם הרשת סערה וגעשה: צפו בטעימה מהתגובות
מערכת ice | 
הדיון בבג"ץ על ביטול עילת הסבירות (צילום מסך קשת 12)
כמדי שבוע בשנה האחרונה סערה וגעשה הרשת בנושא המהפכה המשפטית, אבל השבוע האחרון הביא עמו חומר נפץ דליק במיוחד: הדיון בבג"ץ בנושא העתירות נגד החוק לביטול עילת הסבירות.
לא פחות מ-13.5 שעות ארך הדיון הדרמטי שהועבר בשידור חי בטלוויזיה, בהשתתפות כל 15 שופטי בג"ץ בראשות הנשיאה אסתר חיות. הוויכוח בציבור, כמו גם בדיון עצמו, עסק בשאלה האם בסמכות בית המשפט העליון לדון בביטול חוק יסוד של הכנסת. הטענה מנגד גרסה כי חוק יסוד אינו נבדל מחוק אחר, מאחר והתקבל ברוב רגיל וההבדל היחידי הנו שהוצמד לו התואר "חוק יסוד".
 
לפי נתוני סקופר, המתמחה בניטור וניתוח שיח ברשתות החברתיות, נושא הדיון בבג"ץ גרף השבוע לא פחות מ-30,145 פוסטים, 212,154 לייקים ו-35,746 והפך לנושא הכי חם השבוע ברשת.
 
בין הנקודות הבלתי נשכחות בדיון היו דבריו של יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן, ש"איים" על שופטי בית המשפט העליון שלא לפסול את התיקון לחוק יסוד: השפיטה. "אל תתפתחו לקבל מחיאות כף מהציבור, אם תעשו זאת - היציאה מהמשבר החוקתי תתארך". השופט חאלד כבוב נזף בו: "זה קצת מעליב, אתה מטיח תוכחה". גם הנשיאה חיות הגיבה בזעם: "אנחנו לא עוסקים בכבודנו אלא באינטרסים החיוניים של הציבור". רוטמן השיב: "אתם בניגוד עניינים". חיות ענתה: "חבל לי שאתה מדבר במונחים של כבוד".
 
מי שהדהים בדבריו היה נציג הממשלה עו"ד אילן בומבך, שזלזל במגילת העצמאות ואמר: "בגלל שהסמיכו 37 אנשים שהיו חתומים על הכרזת העצמאות המהירה, הבהולה, החפוזה, זה אמור לכבול את מי שיהיו בעתיד?".
 
ומתי תתקבל הכרעה? מכיוון שבקרוב פורשות הנשיאה אסתר חיות (16/10) והשופטת ענת ברון (12/10), הן יכולות לכתוב פסקי דין עד 3 חודשים לאחר פרישתן. המשמעות היא שההכרעה צפויה להתקבל רק בסביבות חודש ינואר.
 
התרחישים האפשריים: ישנן עוד אלטרנטיבות מלבד פסילת החוק. קרוב לוודאי כי הדיון יתמקד פחות בסוגיה אם החוק טוב או לא, כי אם מדובר בתיקון בלתי-חוקתי ואם היה שימוש לרעה בסמכות המכוננת של הכנסת, או שהיו פגמים בחקיקה.
 
עד כה בג"ץ מעולם לא ביטל תיקון לחוק יסוד. עם זאת, קיימים פתרונות אחרים מלבד אישור התיקון או פסילתו - ואלה נחשבים מתונים יותר: מהחזרת החקיקה לכנסת לעריכת תיקונים; דרך פסילת חלק מסוים בתיקון, כמו למשל אי-יכולת להתערב בחוסר הפעלת סמכות של שר - תיקון שהוכנס ברגע האחרון; פרשנות אחרת בדמות החלת החוק בכנסת הבאה; או אי-התערבות מיידית עקב היעדר בשלות.
 
בינתיים כבר הודיע יו"ר הכנסת ח"כ אמיר אוחנה, כי הקואליציה הכינה מספר אפשרויות להתמודדות עם פסילת החוק. אחת מהן היא הקמת בית משפט חדש, בית משפט לחוקה. בית המשפט הזה לא צפוי להיות מורכב רק משופטים, ישבו בו נציגים נוספים של הציבור. אוחנה מסביר כי בית המשפט הזה לא יחליף את בג"ץ אלא יעבוד במקביל אליו.
 
תהיה ההכרעה אשר תהא, סביר להניח שתצית הפגנות מהצד המפסיד. השאלה רק אם הן יתקיימו בירושלים מול בית המשפט העליון, או שיחסמו את נתיבי איילון בתל אביב.
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה