מדדים ומחקרים
אירופה מתייבשת: הבצורת מרוקנת נהרות, הורגת דגים ומחסלת יבולים
ממאגרים יבשים וסדוקים בספרד ועד לירידת מפלס המים בנתיבי מים מרכזיים כמו הדנובה, הריין והפו, בצורת חסרת תקדים פוקדת כמעט מחצית מיבשת אירופה. היא פוגעת בכלכלת החוות, כופה הגבלות מים, גורמת לשריפות בר ומאיימת על מינים ימיים
כבר כמעט חודשיים לא ירד גשם משמעותי במערב, במרכז ובדרום אירופה. ותקופת היובש צפויה להימשך במה שמומחים אומרים עלולה להיות הבצורת הקשה ביותר מזה 500 שנה. שינויי האקלים מחמירים את התנאים שכן טמפרטורות חמות יותר מאיצות את האידוי, צמחים צמאים קולטים יותר לחות והפחתת שלג בחורף מגבילה את אספקת המים המתוקים הזמינה להשקיה בקיץ. אירופה לא לבד במשבר, כשתנאי הבצורת דווחו גם במזרח אפריקה, במערב ארצות הברית ובצפון מקסיקו.
קחו למשל את מה שהיה פעם נהר הטילה בכפר לוקס שבאזור בורגונדי בצרפת: פעם זרמו פה מים שוצפים, וכעת נראית בעיקר שכבת אבק לבנה בתחתית הנהר היבש. אלפי דגים מתים מכסים את התעלה הרחבה, המתפתלת בין שורות של עצים צמאים. בעודו צועד באפיק הנהר שרוחבו 15 מטר (כ-50 רגל) בלוקס, מנה ז'אן-פיליפ קואסנה, טכנאי ראשי בפדרציה המקומית לדיג והגנה על הסביבה המימית, את מיני הדגים שמתו בטילה: "זה קורע לב", אמר. "בממוצע זורמים כ-8,000 ליטר (כ-2,100 גלונים) לשנייה... ועכשיו, אפס ליטר".
באזורים מסוימים במעלה הזרם, חלק מהפורל וממיני מים מתוקים אחרים מסוגלים לתפוס מחסה בבריכות באמצעות סולמות דגים. אבל מערכות כאלה לא זמינות בכל מקום. ללא גשם, הנהר "ימשיך להתרוקן. וכן, כל הדגים ימותו... הם לכודים במעלה הזרם ובמורד הזרם, אין מים נכנסים, אז רמת החמצן תמשיך לרדת ככל שנפח (המים) ילך ויירד למטה," אמר קואסנה. "אלה מינים שייעלמו בהדרגה".
ז'אן-פייר סונביקו, ראש הפדרציה האזורי, אמר שהסטת הדגים לנהרות אחרים לא תעזור כי גם נתיבי המים הללו מושפעים, מה שיוביל לצפיפות ולעוד מקרי מוות: "כן, זה דרמטי כי מה אנחנו יכולים לעשות? כלום", אמר. "אנחנו מחכים, מקווים לסערות עם גשם, אבל הסערות הן מאוד מקומיות אז אנחנו לא יכולים לסמוך על זה".
הבצורת השפיעה גם על דרום אנגליה, שקיבלה רק 10% מהגשם הממוצע ביולי. כבאים נאבקים במספר חסר תקדים של שריפות דשא ועל תושבים בכמה אזורים נאסר להשקות את הדשאים שלהם. ארגון הצדקה של Rivers Trust אמר כי זרמי הגיר של אנגליה - המאפשרים למעיינות תת-קרקעיים לבעבע מבעד לשכבת הסלע הספוגית - מתייבשים ומסכנים חיות בר ימיות כמו שלדגים ופורלים.
גם במדינות כמו ספרד ופורטוגל, שרגילות לתקופות ארוכות ללא גשם, היו השלכות גדולות. באזור הספרדי של אנדלוסיה, חלק מחקלאי האבוקדו נאלצו להקריב מאות עצים כדי להציל אחרים מנבילה, שכן מאגר וינואלה במחוז מלאגה ירד ל-13% בלבד מהקיבולת, ירידה של 55% מלפני שנה. כמה חקלאים אירופאים משתמשים במים מהברז עבור בעלי החיים שלהם באזורים שבהם בריכות ונחלים התייבשו, תוך שימוש של עד 100 ליטר (26 גלונים) ביום לכל פרה.
בפטיסט קולסון בן ה-31 הוא ראש האיגוד המקומי של החקלאים הצעירים בבורגונדי. זה חבל ארץ שהיה כמעט תמיד ירוק, שכן זה האזור של מקור נהר הסיין בפריז, אבל גם כאן הדשא הפך לצהוב-חום וטרקטורים מעלים ענני אבק ענקיים. בפטיסט קולסון, בעל פרות חולבות ומגדל גידולי מזון בכפר מולוי, אמר שבעלי החיים שלו סובלים בבצורת, כשאיכות וכמות החלב פוחתות. הוא נאלץ לנגוס באספקת החורף שלו של מספוא באוגוסט: "זו הדאגה הגדולה ביותר," אמר קולסון.
קולסון מצפה לירידה של 30% לפחות בתפוקת התירס, בעיה גדולה בהאכלת הפרות שלו: "אנחנו יודעים שנצטרך לקנות מזון... כדי שהפרות יוכלו להמשיך לייצר חלב", אמר. "מבחינה כלכלית, העלות תהיה גבוהה".
עוד ב-
תפוקת התירס באיחוד האירופי צפויה להיות 12.5 מיליון טון מתחת לשנה שעברה ותפוקת החמניות צפויה להיות נמוכה ב-1.6 מיליון טון, על פי דו"ח של S&P Global Commodity Insights.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה