מדדים ומחקרים
הערים המזוהמות בעולם: היכן נושמים את האוויר הכי מלוכלך?
זיהום האוויר וההתחממות הגלובלית הפכו לנושא מדובר בשנים האחרונות, ובעוד רוב העולם עדיין לא שינה את דרך פעילותו, ישנם מקומות בהן נמנעים מזיהום חריג. אלו חמשת הערים המזוהמות בעולם
לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO), זיהום אוויר ממקורות שריפת פחם, נפט וגז הורג כ-8.7 מיליון בני אדם בכל שנה ברחבי העולם. אותם נתונים מראים כי 99% מאוכלוסיית העולם מתגוררים כיום במקומות החורגים מגבולות איכות האוויר שהוגדרו ע"י ארגון הבריאות העולמי, נושמים אוויר המכיל רמות גבוהות של מזהמים.
מהן הגורמים לזיהום אוויר, ומהן ההשלכות שלו?
המקורות הגדולים ביותר לזיהום אוויר ברחבי העולם הם משריפת דלקים מאובנים בתחנות כוח להפקת חשמל, כולל פחם, נפט וגז טבעי, וכן להנעת כלי רכב מבוססי דלק. תהליך השריפה משחרר כמויות משמעותיות של מזהמי אוויר, פליטות וכימיקלים לאוויר ולאטמוספירה. מזהמי אוויר אלו, כלומר תחמוצות חנקן, מגיבים לעיתים קרובות לקרינה אולטרה סגולה (קרני UV) מהשמש ויוצרים ערפיח, המהווה סיכונים גבוהים יותר למחלות בדרכי הנשימה.
מלבד השפעות מזיקות לגוף האדם, זיהום אוויר יכול להשפיע גם על הסביבה, ולגרום לתופעות כמו גשם חומצי ותפוקת יבול מופחתת, וכן לכשל רבייה ומחלות בקרב חיות בר.
כיצד נמדדות הערים המזוהמות ביותר בעולם במדדי זיהום אוויר?
µg/m3 הוא אחוז החלקיקים באוויר הגבוה ביותר שנמצא ביממה, בממוצע השנתי. ישנם מזהמים שונים (גם חלקיקים וגם גזים) שניתן למצוא באוויר. אחד המזהמים הנפוצים ביותר במעקב הם חלקיקים קטנים מאוד הנקראים PM2.5.
המזהמים הקטנים הנקראים PM2.5 הם מתחת ל-2.5 מיקרוגרם ברוחב ונחשבים לאחד המזהמים המסוכנים יותר בשל יכולתם לחדור עמוק לריאות ולמחזור הדם. הדירוגים לעיל של הערים הכי פחות מזוהמות בעולם דורגו על סמך רמות הזיהום הממוצעות של PM2.5 ב-2021.
בין התהליכים הטבעיים הגורמים לפליטה של חלקיקים ניתן למנות סופות אבק המרחיפות חלקיקים מהקרקע, התפרצות הרי געש, שריפות יער ופליטת אבקה מפרחים. תהליכים לא טבעיים הגורמים לפליטת חלקיקים הם: שריפת דלקים, חלקיקים הנפלטים מארובות מפעלי תעשיה ותחנות כוח, וכן מצינורות פליטה של כלי רכב, בעיקר כלי רכב בעלי מנוע דיזל, עיבוד קרקע בחקלאות, שריפות גזם, עישון, וחימום ביתי. כמו כן, חלקיקים נפלטים מגריסת חומרי
זיהום אוויר בהודו
הנתון העצוב ביותר הוא ש-12 מתוך 15 הערים המזוהמות ביותר בעולם נמצאות בהודו. ההערכות שכמיליון אנשים מתים בהודו מזיהום אוויר מדי שנה. זיהום האוויר בהודו נגרם על ידי פליטות כלי רכב וכן על ידי גנרטורים של דיזל ושריפת דלקים מאובנים שמשמשים לבישול בבתים של משפחות עניות. זאת בנוסף לתעשייה וכן לשריפת פסולת וחקלאים שמציתים שדות לאחר קצירת היבולים.
עם זאת, המדינה לקחה לתשומת לבה את הנתונים, ויזמה תוכנית לאומית לאוויר נקי שמטרתה להפחית את רמת זיהום האוויר בעד 30% עד שנת 2024. הודו גם מתכננת לקדם את נושא האנרגיה המתחדשת, ותהיה המדינה שתפעיל הכי הרבה מקורות אנרגיה מתחדשת בשנת 2022.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה