סערת החייל היורה: פחות תלונות לרשות השנייה - הזעם מתפרץ ברשתות החברתיות
רק 35 תלונות נשלחו בפרשת החייל. באופן מפתיע - הריאיון בערוץ 2 עם משפחת המחבל הניבה רק 5 תלונות. פעיל הימין שי גליק מסביר למה הוא נוהג להגיש תלונות. וברשת: עפ"י Vigo, כ-40 אלף פוסטים בפרשה עם 79% תמיכה בחייל
האם הרשתות החברתיות מתחילות לתפוס את מקומן של הרגולטורים, בכל הנוגע להוצאת קיטור וזעם? לאייס נודע כי עד כה התקבלו פחות מ-40 תלונות אצל נציב תלונות הציבור ברשות השנייה, על סיקור פרשת החייל שמואשם ברצח המחבל בחברון. מאידך, הרשתות סוערות בצורה שלא זכורה ל"זקני פייסבוק", כך שנראה שהזעם זוכה לדרור דווקא שם.
כזכור, בחמישי בבוקר ניטרלו חיילי צה"ל 2 מחבלים שניסו לפגוע בהם, באירוע בו נפצע חייל קל. אחד המחבלים שכב פצוע במשך דקות ארוכות על הקרקע, ולפני סרטון שצולם על ידי פלסטיני מתנדב בארגון בצלם, נראה חייל מתקרב אליו ויורה בראשו. הסרטון הועבר על ידי הצלם - עימאד אבו שמסיה, לארגון בצלם שהעבירו למשטרה הצבאית החוקרת. החייל נעצר ובשישי כבר הואשם ברצח.
לפי דיווחים בתקשורת, שני פלסטינים, עבד אל-פתאח א-שריף ורמזי אל-קסראווי, נורו הבוקר למוות לאחר שדקרו חייל, שנפצע באורח בינוני בתל רומידה בחברון. בתיעוד וידאו שצילם עימאד אבו שמסיה ושהועבר לבצלם ניתן לראות את א-שריף השוכב על הכביש לאחר שנפצע, תוך שכל הנוכחים מתעלמים ממנו. הצוות הרפואי מתעלם ממנו אף הוא ואינו מגיש לו שום טיפול רפואי. במהלך התיעוד ניגש אל א-שריף חייל ומוציא אותו להורג בירייה בראשו מטווח קצר. גם לאחר הירי ממשיכים כל הנוכחים להתעלם מא-שריף ואיש אינו מתעניין בגורלו.גל האלימות שהחל באוקטובר 2015 הוא מזעזע וברור כי על כוחות הביטחון להגן על הציבור ולעשות שימוש בכוח הנדרש לשם השגת מטרה זו, בהתאם לנסיבות. החוק בנושא זה ברור אף הוא: החוק בנושא זה ברור אף הוא: ירי במטרה להרוג אדם מותר אך ורק במקרים שבהם הוא מסכן חיי אחרים. ברגע שהסכנה חלפה אסור לפגוע בו.הוצאה להורג ברחוב, ללא חוק וללא משפט היא תולדה ישירה של שיח מתלהם של שרים בממשלה ושל נבחרי ציבור ושל אווירה ציבורית של דה-הומניזציה. אמנם מעת לעת השמיעו גורמים בכירים אמירות המצדדות במחויבות לשמירה על החוק ובהימנעות משימוש בכוח רב מהנדרש, כמו דברי הרמטכ"ל לאחרונה ודברים שכתב השר לביטחון פנים לבצלם בתשובה רשמית. אולם, מול אמירות אלו עומדות התבטאויות פומביות הפוכות, כדוגמת זו של השר לביטחון פנים, עצימת עין מוחלטת של רשויות אכיפת החוק אל מול החשדות החמורים וגיבוי גורף בפועל של הדרג הפיקודי. המסר הציבורי שעובר הינו חד וברור: כל פלסטיני שמנסה לפגוע באזרח או חייל דינו מוות.
על ציר הזמן, נראה כי ככל שהאירוע מתקדם, זוכה החייל ליותר ויותר תמיכה, גם במערכת הפוליטית, ובעיקר כפי שהיא מתבטאת ברשתות החברתיות. מבדיקת חברת הניטור ברשתות, Vigo עבור אייס, עולה כי ביום חמישי בצהריים נרשמו קולות מאוזנים בין תמיכה בחייל לבין ההתנגדות למעשיו, אולם עד לכניסת השבת החלה לגבור התמיכה ברשתות, בעיקר באמצעות פוסטים של נבחרי הימין דוגמת הצל, אחותו של החייל ועוד.
במוצאי שבת הרשת כבר הייתה שטופה בשיח תומך בחייל וקולות ההתנגדות כבר הפכו לזניחים. בראשון בערב - לאחר פרסום על החלטת בג"צ לגבי מתווה הגז – כמעט ולא ירד מספר האזכורים התומכים בחייל.
על פי Vigo, ב-4 הימים האחרונים נרשמו יותר 40 אלף פוסטים ברשתות החברתיות (שנכתבו על ידי 30 אלף גולשים), בקצב של 10,000 פוסטים ביום. 14% מתנגדים למעשיו של חייל, אבל 79% מהגולשים מגבים את החייל, כאשר אם בתחילה נראה היה כי רק הימין הקיצוני מגבים את ההתנהלות, לאורך סוף השבוע הורחבה התמיכה גם לציבור המזוהה פוליטית עם המרכז ואף גולשים שטוענים כי הם מצביעי שמאל.
39% מהתומכים טוענים כי החייל בסך הכל ביצע את תפקידו ומפנים את האצבע המאשימה כלפי ההנהגה המדינית ש"תקעה לו סכין בגב". 28% הגיבו בתגובות מתלהמות וקללות שכוללות הפניית אצבע מאשימה כלפי ארגון בצלם (3,400 שיחות) ושוברים שתיקה (1,000 שיחות); 22% תומכים בחייל מההיבט הביטחוני; ו-11% קוראים לציבור ולתקשורת (השמאלנית, כדבריהם) להמתין עם הביקורת עד לתוצאות המשפט.
5 תלונות על הריאיון בערוץ 2 עם משפחת המחבל
לדברי רביב טל, מנכ"ל רביב טל, מנכ"ל Vigo, "הרשת החברתית התפתחה בסוף השבוע האחרון מכלי להבנת הלך הרוח הציבורי לכזה המשפיע על עמדותיהם של פוליטיקאים, אישי ציבור ואף של היחס התקשורתי לנושא: ההתגייסות הנרחבת לטובת החייל אינה מסתכמת בהודעות תמיכה אלא בשיח רגשני, עצומות, סרטונים ופעילויות שכבר החלו מתורגמות לפעולות בשטח".
לצד הבערה ברשתות, נכון לכתיבת שורות אלו, התקבלו ברשות השנייה רק 36 תלונות נגד גופים המפוקחים על ידה. 22 מהתלונות התייחסו לאמירה בחדשות 2 על כך ש"פלסטיני נוטרל" ולא "מחבל נוטרל", 8 תלונות על השקופית בחדשות 10 בה נכתב בטעות "אמו של המחבל" במקום "אמו של החייל", ורק 5 תלונות על הריאיון שקיים אוהד חמו ב'חדשות 2' עם בני משפחתו של המחבל שנורה על ידי החייל.
עד כה ראיונות כאלה היו מושכים אש, והניבו מספר רב של תלונות ותגובות מילוליות אלימות. הפעם משום מה, הדבר לא כך. גורם בשוק התקשורת מעריך שהציבור מוציא את הכעס שלו ברשתות, ופחות בתלונות מסודרות לרגוטלטור. מסיבות לא ברורות, סירבו בחברת החדשות של ערוץ 2 לאשר לחמו להתראיין לאייס.
"אם המחבל"
שי גליק, פעיל ימין ועיתונאי, מסביר למה התלונן לרשות השנייה על אותה טעות הקלדה ב'חדשות 10', ומדוע גייס עוד חברים שישלחו תלונות לרשות באמצעות אתר האינטרנט שהיא מפעילה. "חשוב לי שהם יתנצלו על כך", הוא אומר, "אני מגייס חברים כדי להפעיל עוד לחץ על גופי התקשורת. אני רוצה שכל מגיש או שדרן ידע שמי שלא עומד בכללים, יינזף".
-אבל מדובר בטעות הקלדה "אם זה היה ההפך והיו כותבים על זהבה גלאון מחבלת בטעות?".
מ'חדשות 10' נמסר לאייס: "מדובר בטעות הקלדה. אנו מצרים עליה".
הפרשה הזאת כל כך חיה בתקשורת, ויעידו על כך ההירתמות של גורמי תקשורת לטובת המשפחה. את המשפחה מלווים סוללת עורכי דין, וגם יועצת התקשורת והמשברים רותם טוני, ומגיש הטלוויזיה והח"כ לשעבר שרון גל. על פי פרסום אתמול של אלירן טל בערוץ 1, מספר אנשי עסקים תרמו יחדיו כ-100 אלף שקלים למשפחת החייל, כדי לממן את הליווי המשפטי והתקשורתי.
נציב תלונות הציבור ברשות השנייה, דוד רגב, אמר לאייס: "התלונות הגיעו והם נבדקות מול הגורמים השונים". מ'חדשות 2' לא התקבלה תגובה.