בארץ

עידית סילמן התנגדה לביטול מיסוי כלים חד פעמיים, אבל לא באמת

על פניו, השרה הביעה התנגדות לביטול, מתוקף תפקיד כשומרת הסף של הסביבה, אך בדבריה היו יותר מחמאות לביבי וסמוטריץ', מאשר דאגה אמיתית לזיהום
מערכת ice | 
עידית סילמן (צילום פלאש 90/ יונתן זינדל)
על פי הודעת דובר המשרד להגנת הסביבה, השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, התנגדה לביטול מיסוי כלים חד פעמיים בישיבת הממשלה. אבל תגידו אם זאת נשמעת לכם כמו התנגדות אמיתית. כך אמרה השרה סילמן: "אני מודה לראש הממשלה בנימין נתניהו על ההחלטה היום בישיבת הממשלה להביא חלופה תוך שישה חודשים יחד עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לצמצום הצריכה של הכלים החד פעמיים. אנו נגבש חלופה מיטיבה ונכונה לכלל אזרחי מדינת ישראל".
השרה הוסיפה: "מלכתחילה מדינת ישראל הייתה צריכה להוביל מהלך הדרגתי ונכון של שינוי היוצר תהליכים ולא להנחית החלטה שמעוררת אנטגוניזם כלפי ציבור מסוים. מאחר והמס הוכיח את עצמו והביא להפחתה משמעותית בצריכה ולצמצום הנזקים הסביבתיים והבריאותיים שנגרמים מהשימוש בכלים חד פעמיים ומתוך מחויבות לסביבה ולבריאות הציבור אין לבטל מיסוי זה ללא חלופה ראויה".
עוד הוסיפה השרה סילמן ואמרה בישיבת הממשלה: "אני ערה להסכמים הקואליציוניים ולמחויבות של חברי הממשלה לקיומו. בשבועות האחרונים ירדתי לעומקם של דברים ונחשפתי ביתר שאת לנזקים העצומים של הכלים החד-פעמיים בכלל הרבדים הסביבתיים והבריאותיים".
עמדת השרה להגנת הסביבה וגורמי המקצוע של המשרד היא כי יש להביא חלופה ראויה לביטול המס, מציאת פתרון הולם לכלל האוכלוסיות בישראל (כמו סבסוד מדיחי כלים בצורה נרחבת כפי שעשה המשרד בגני ילדים בסך 45 מיליון שח ודרכים נוספות שהועלו). המיסוי הצליח והוביל להפחתה משמעותית בצריכת כלים חד פעמיים במדינת ישראל.
שימוש בכלים כלכליים בכלל ובכלי מיסוי בפרט, מבטאים את עקרון "המזהם משלם" ומעודדים את הפחתת הפגיעה הסביבתית. המשרד להגנת הסביבה חרט על דגלו את המלחמה בפסולת ובפלסטיק בפרט. כלים חד-פעמיים הם קצרי חיים מטבעם והופכים במהירות ממוצר שימושי לפסולת הגורמת לנזק סביבתי משמעותי. פסולת זו תופסת מקום הולך וגדל במטמנות, מביאה להגדלת עלויות הניקוי ופינוי אשפה, ולזיהום הים, השטחים הפתוחים והמרחב הציבורי. בנוסף, פלסטיק חד-פעמי שלא ניתן למחזור תורם לפליטת יותר זיהום אוויר ויותר גזי חממה הפוגעים בבריאות, בין אם בייצורו, באיסוף ובטיפול בפסולת ובין אם בהטמנה או שריפה.
לנוכח ההשפעות החיצוניות השליליות והנזקים הסביבתיים הכרוכים בייצורם, בצריכתם ובסילוקם של כלים העשויים מפלסטיק או המכילים פלסטיק, קידמו המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר מיסוי על כלים אלו, במטרה לצמצם את צריכתם ומתוך כך את הנזקים לסביבה ולבריאות הציבור. המס, שנכנס לתוקפו בחודש נובמבר 2021, גרם לירידה בצריכה בהתאם לתחזית של עבודת המטה שאפיינה את גמישות הביקוש למוצרים עליהם חל המס. על פי נתונים של חברת סטורנקסט, חלה ירידה חדה ברכישת כלים חד- פעמיים: בחודש נובמבר 2021 נרשמה ירידה של כ-65% במכירות מחודש קודם, בהשוואה בין ספטמבר 2021 לספטמבר 2022 חלה ירידה של 36.2% במכירות, בהשוואה בין יולי 2021 (החודש שבו פורסמה כוונת הממשלה להטיל את המס) ליולי 2022 חלה ירידה של 37.5% במכירות ובהשוואה בין נובמבר 2021 לדצמבר 2022, הירידה היא בשיעור של 39% במכירות.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה