בארץ

השר מיקי זוהר העלים פרסים בשווי 4.5 מיליון שקל | כל הפרטים

טלטלה בעולם התרבות: בזמן שהשר זוהר מקדם טקס קולנוע חלופי ושנוי במחלוקת במיליוני שקלים תקציב פרסי האמנות והספרות לשנת 2025 נמחק כמעט לחלוטין. עשרות יוצרים, גילו כי הפרסים שהיוו לתמיכה כלכלית - בוטלו | כל הפרטים
מערכת ice |  1
מיקי זוהר (צילום יונתן זינדל/פלאש 90)
עולם התרבות הישראלי התעורר הבוקר (רביעי) לבשורה קשה במיוחד, עם חשיפת החלטת משרד התרבות בראשות השר מיקי זוהר לבטל עשרות פרסי יצירה המוענקים לאמנים ויוצרים מזה עשורים.
על פי הפרסום הראשוני בתוכנית "גם כן תרבות" בכאן תרבות, המשרד מחק למעשה מעל ארבעה וחצי מיליון שקלים שיועדו לחלוקת פרסים בשנת 2025, מהלך שמותיר אלפי יוצרים ללא הכרה רשמית ותמיכה כלכלית לה היו רגילים.
הקיצוץ הנוכחי רחב ועמוק בהרבה ממה שהיה נדמה תחילה. גורמים המעורים בפרטים אישרו כי מתוך תקציב כולל של כחמישה מיליון שקלים, בוטלו כמעט כל הפרסים למעט ארבעה בלבד, ביניהם פרס עמיחי לשירה ופרס רכטר לאדריכלות.
הפגיעה הקשה ביותר נרשמה בתחום הספרות עם ביטול של כ-60 פרסים שונים, ובתחום האמנות הפלסטית שבו נמחקו 40 פרסים שבעבר הוענקו להם תקציבים של מאות אלפי שקלים. גם המוזיקה הקונצרטנטית ועולם המחול לא חמקו מהגזירה, כשעשרות פרסים בשווי מצטבר של מאות אלפי שקלים פשוט נעלמו מהתקציב השנתי.
אחת התקריות שעוררו את הזעם הרב ביותר היא ביטולו של פרס דבורה עומר לספרות ילדים ונוער, פרס יוקרתי המוענק כבר 20 שנה. הסופר ינץ לוי הגיב בחריפות למהלך וכינה אותו החלטה פסולה ומזלזלת המעידה על סדר יום עלוב.
לוי הדגיש כי חברה שזונחת את ספרות הילדים פוגעת בבסיס ההשכלה והיצירתיות של הדור הבא, ותהה האם הכסף שיועד לסופרים זלג לטובת טקס הקולנוע החדש שייסד השר זוהר – טקס שתוקצב על פי הערכות בכשני מיליון וחצי שקלים.
גם הסופרת רינת פרימו שיתפה בתחושות הקשות של היוצרים וציינה כי המשרד ביצע ביוצרים "גוסטינג" מקצועי, כאשר אפילו לא טרחו להודיע על ביטול הפרסים באופן רשמי.
פרימו הסבירה כי עבור סופרים רבים, הפרס הוא לא רק עניין כלכלי אלא הכרה נדירה במקצוע שהולך ומייבש, וכי היעדר התמיכה יוביל לכך שפשוט לא יהיה מה לקרוא עם הילדים לפני השינה.
משרד התרבות בחר להכחיש את הקשר בין ביטול הפרסים למימון טקס הקולנוע החדש, ומסר בתגובה כי ההחלטה על הקיצוץ התקבלה כבר בתחילת 2025 משיקולים תקציביים של אותה שנה. עם זאת, במשרד לא התחייבו להחזיר את הפרסים בשנת 2026 וציינו כי הנושא טרם נקבע. כעת לתעשייה נותר לנסות לעכל את הבשורה, ותקווה שתשנה במהרה.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    נוכל נוכלות נכלולי לכאורה.. (ל"ת)
    נו אז מה 01/2026/14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור