משפט

מטא ממשיכה להסתבך: תביעת הענק שהוגשה נגדה בישראל

התביעות נגד מטא מגיעות גם לישראל וכעת, תביעה הוגשה נגד תאגיד הענק בטענה שהיא מובילה במכוון להתמכרות בקרב ילדים ובני נוער וכיוצא מכך, מזיקה לבריאותם הנפשית
מערכת ice | 
מארק צוקרברג (צילום unsplash ,פייסבוק/מארק צוקרברג, Pixabay)
חברת מטא ודרכי פעולתה, ממשיכים להכות גלים ולאחר שהוגשה נגדה תביעת ענק בארצות הברית בגין הפגיעה שלה בבני הנוער. השבוע, הוגשה לבית המשפט המחוזי מרכז בקשה לתביעה ייצוגית נגד חברת מטא, בגין הטענה שהיא מובילה במכוון להתמכרות בקרב הצרכנים הקטינים.
בכתב התביעה שהוגש באמצעות עוה"ד חגי קלעי ואוהד רוזן, נטען באינסטגרם ופייסבוק שבבעלות מטא נוקטים בפרקטיקות של פיתוח טכנולוגי, שיווק והפעלת הפלטפורמות שבבעלותן, תוך ניצול רגישותם הפסיכולוגית של קטינים, ומבצעות עליהם מניפולציות שנועדו לגרום להם להשתמש יותר ויותר לרשתות החברתיות בבעלותה.
עוד נטען כי ההשלכה של הפרקטיקות הללו בקרב בני נוער היא התמכרות כבדה לפייסבוק ואינסטגרם, וכיוצא מכך גם השפעות הרסניות על בריאותם הנפשית והפיזית של קטינים, ילדים ובני נוער כאחד.
פייסבוק ואינסטגרם, כחלק מאסטרטגיה מתוכננת, מעצבות ומתכננות את הפלטפורמות כך שינצלו מאפיינים נוירולוגים ופסיכולוגיים של המשתמשים, במטרה להאריך את משך הזמן בו הם שוהים בפלטפורמות אלו ויוצרים אינטראקציות דרכן, וכן לגרום להם להיכנס בפרקי זמן קצרים והכל כדי למקסם את הרווחים של הפלטפורמות על חשבון הבריאות ואיכות החיים של הקטינים.
בין הטכניקות לעידוד שימוש כפייתי והתמכרות, במיוחד אצל ילדים ובני נוער, ניתן למצוא אלגוריתמים מתוכננים המציגים תוכן קיצוני ופוגעני שמעורר תגובה חזקה ולכן מעודד אינטראקציה וחזרה לפלטפורמה, "פידים" שמעודדים גלילה אינסופית, תכונות המעניקות 'חיזוקים חיוביים' זמניים (כפתורי לייק), שגורמות לשחרור מנות דופמין וגורמות למשתמש לרצות לחזור על הפעולה שגרמה לכך וכן מעודדות השוואה חברתית בלתי פוסקת. תכונות נוספות דוגמת התראות, פושים, אישורי קריאה ועוד אשר גורמות למשתמש מחויבות להישאר בפלטפורמה או להיכנס אליה.
כל הפיצ'רים הללו רלוונטיים לכל משתמשי הרשתות החברתיות, אך על פי מחקרים קטינים מושפעים יותר מהמניפולציות שמתבצעות על ידי הרשתות זאת בעקבות השלב ההתפתחותי שהם נמצאים בו.
בעקבות החשיפה נטען כי הנזקים הם חמורים מאוד ועלולים ליצור :בעיות דימוי גוף, הפרעות אכילה, הפרעות שינה, חרדה, דיכאון בדידות ועוד. לטענת התביעה, מטא מודעת למצב שהיא יוצרת ומבקשת ממנו לצמצם את החשיפה.
טענות אלו עומדות בבסיס תביעת ענק שהגישו בחודש שעבר 41 מדינות בארצות הברית נגד מטא. אולם, לטענת המבקשות, התביעה בארה"ב מתייחסת לדין האמריקאי ומתמקדת בפעילות מטא בארצות הברית והשפעתה על קטינים שם.
לאור הפעלה דומה והשפעות דומות, הוגשה כאמור תביעה השבוע גם בישראל בבקשה להורות למטא להפסיק לאלתר את המשך הפגיעה ולפצות את קבוצת הנפגעים בסכום מוערך של למעלה מ-2.5 מיליון שקל.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה