משפט

"אם לא תעזרו אנשים פה יתאבדו": דיון סוער בוועדה של ח"כ פינדרוס

כל דיון הקשור במשפחות הנרצחים או החטופים הוא רגיש וקשה מנשוא, אך חובה שיתנהלו בכדי לשפר את מצבן של המשפחות הכואבות ככל האפשר. היום התקיים דיון בנושא הסיוע הממשלתי לשפחות הנרצחים במסיבות השונות שהתקיימו בבוקר הנוראי של ה-7 באוקטובר
מערכת ice | 
דיון בכנסת (צילום דני שם-טוב, דוברות הכנסת)
דיון סוער במיוחד התקיים היום (רביעי) בוועדה המיוחדת לפניות הציבור בכנסת, בראשותו של חבר הכנסת יצחק פינדרוס מיהדות התורה, בנושא המעקב על הסיוע של משרדי הממשלה למשפחות הנרצחים והנפגעים מהמסיבות נובה, פסיידאק ויישובי הסביבה.
 
צילום: דוברות הכנסת
הוועדה התכנסה מספר פעמים במהלך שלושת השבועות האחרונים, ולאחר ששמעה את פערי הטיפול במשפחות הנרצחים, יו"ר הוועדה ח"כ יצחק פינדרוס הגיש היום יחד עם ח"כ קארין אלהרר מיש עתיד הצעת חוק פרטית, עליה חתומים 45 חברי כנסת גם מהקואליציה וגם מהאופוזיציה.
ח"כ יצחק פינדרוס, יו"ר הוועדה אמר: "הצעת החוק בקריאה טרומית הוגשה ע"י כל סיעות הבית. אני מקווה שזה יהיה סימן דרך והתחלה לטיפול במשפחות הנרצחים כפי שהתחייבנו כאן בוועדה המיוחדת לפניות הציבור. במהלך הדיונים האחרונים בנושא של משפחות הנרצחים התגלו פערים גדולים בטיפול בהן אל מול משרדי הממשלה. אני מקווה שהצעת החוק שאנחנו מעלים היום תיתן את המענה הראוי למשפחות הנרצחים. אנחנו מבקשים ממשרדי הממשלה להציף את הפערים שהם מגלים במהלך הדרך כדי שהחוק שאנחנו מחוקקים ידע לתת עליו את הדעת".

צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת
כפי שעלה בדיוני הוועדה המיוחדת לפניות הציבור בכנסת, התשלומים המגיעים כיום על פי דין למשפחות נפגעי איבה, לא מכסים את הצרכים הגופניים והנפשיים להם נזקקים בני המשפחות, כמו סיוע נפשי נרחב, תמיכה באחים ובנכדים. על מנת לגבש מתווה מסודר שיכיל פתרון מקיף, עד כמה שניתן למשפחות, הצעת החוק שעלתה היום בקריאה טרומית מבקשת להקים ועדה ייעודית בשיתוף נציגי משרדי ממשלה ונציגי משפחות הקורבנות שתגבש המלצות בנושא במהירות המרבית. במסגרת הצעת החוק תוקם ועדה ציבורית לגיבוש אמות מידה והמלצות לאופן מתן הסיוע שעל בסיסן יכין שר האוצר תכנית סיוע כלכלית למשפחות הנרצחים.
לירון הנץ, סמנכ"לית ממשל וחברה במשרד רה"מ אמרה: "החלטת הממשלה האחרונה שנועדה לתת מענה לצרכים הפסיכוסוציאליים של שורדי הטבח היא תוצאה של תהליך מטה מורכב שאושר. נעשים מאמצים בלתי פוסקים מצדם של משרדי הממשלה, בהובלה משותפת עם הביטוח הלאומי לתמוך ככל הניתן במשפחות השכולות. נכון להיום, ישנה רשימה של זכויות באתר 'כל זכות' שמציינת את הזכאויות המגיעות למשפחות וחשוב להגיש ולמצות את כלל הזכויות האלה״. 
בתגובה להנץ, אמרה ח״כ אלהרר: ״מציעה לא להשאיר את רשימת הזכאויות לטיפול באתרי אינטרנט של עמותות, אלא להבטיח שהמידע יהיה זמין דרך גופים ממשלתיים רשמיים, כדוגמת ביטוח לאומי ומערכת הסיוע המשפטי. כל משפחה צריכה לקבל מידע ברור ומדויק אודות הזכויות המגיעות לה מהמדינה באופן ישיר ולא עקיף. אני מציעה שיוקם גוף או בעל תפקיד ייעודי שיאחד תחתיו את כל המידע והסיוע הנדרשים למשפחות״. 

צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת
ח״כ יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו חיזקה את דבריה של אלהרר והוסיפה: ״קוראת להקים מרכז אחד אשר ישמש ככתובת לכל פנייה של משפחות הנרצחים והנפגעים, במטרה למנוע מצבים שבהם אדם צריך לרוץ בין משרדי הממשלה כדי לקבל סיוע ותשובות שמגיעים לו. צריך לוודא שהמשפחות מקבלות את כל התמיכה הנדרשת עבורן״.
עו"ד תמר שטיינר ממשרד המשפטים אמר: "אנחנו מזהים פער במעבר המידע בין המשרדים השונים ואנחנו עושים הכל כדי לטייב את הציר של העברת המידע. המטרה היא שעובדת השיקום של המוסד לביטוח לאומי תהיה הקייס מנג'ר של כל משפחה ותדע לספק את המידע למשפחות ולהעביר את כל המסמכים הרלוונטים למשרדי הממשלה. תיקון חקיקה לא בהכרח ייתן מענה לכל המקרים של משפחות הנרצחים".

צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת
עו״ד שלומי מור, המשנה ליועמ״ש במוסד לביטוח לאומי אמר: ״אנחנו פועלים באינטנסיביות בנושא הסיוע, כאשר נקודת המוצא היא הצעת החוק החדשה שתיתן מענה רחב יותר לנפגעים. כיום, חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה הוא הכלי המרכזי בו משתמש המוסד לביטוח לאומי כדי לתת מענה למשפחות ולנפגעים. מודע לעובדה שכרגע לא ניתן לעשות הכל תחת ההגבלות הקיימות וכי ישנם פערים שהחוק עצמו לא מאפשר לגשר עליהם כיום״. 
עמית ליאור, דודו של מתן מרדכי ליאור שנרצח במסיבה בנובה אמר בכאב: ״חייבים להכיר ביום ה-7 באוקטובר כיום אסון ולטפל בנפגעים ובמשפחות השכולות באופן מיידי ואפקטיבי. ההתמקדות בשיקולים אחרים במקום בצורך האקוטי בטיפול נפשי מהווים התעלמות מאחריות ציבורית ומוסרית למשפחות. תקימו מערך לטיפול נפשי שייתן לנו מענה ותנו לנו כספים לטיפול היום יומי שלנו, כדי שלא נגיע להתדרדרות שלא נוכל לעצור אותה״.

צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת
איציק בן לולו, שבנו אוראל נרצח במסיבת הנובה אמר: ״אם לא תעזרו אנשים פה פשוט יתאבדו. תסתכלו עלינו ותעזרו לנו - יש פה אנשים שצריכים כסף כדי לחיות. הזמן, שנחשב אולי לגורם מרפא במקרים רבים, לא מספק לנו פתרון. באותה שבת שחורה נעצרו לנו החיים והזמן לא עוזר לנו להתמודד עם המציאות החדשה. לבנק, לעירייה ולשום גוף ממשלתי אין זמן״. 

ח״כ אלמוג כהן מעוצמה יהודית הוסיף: "אני מודע לקשיים האדירים שהמשפחות חוות ולאתגר העצום שהן מתמודדות איתו. מציע למנות שר או סגן שר שתפקידו היחידי יהיה להתמודד עם צרכי המשפחות השכולות והנפגעות, כדי לוודא שהם מקבלות את התמיכה הראויה להן".

צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת
יו"ר הוועדה ח"כ פינדרוס סיכם את הדיון: "אנחנו נמשיך לקיים דיוני מעקב נוספים כדי לוודא שהחוק מתקדם כראוי וכדי להמשיך ולהציף את הפערים שהמשפחות נתקלות בהם. מבקשים מביטוח לאומי לדעת כמה עובדות ועובדים סוציאליים יש אשר מתעסקים בתיקים של משפחות הנרצחים והנפגעים, ועל כמה משפחות כל עו"ס אחראי. מבקש מכלל משרדי הממשלה אשר נוכחים בדיון שלנו להמשיך ולהציף לנו את הפערים בהם החוק עד עכשיו לא נותן עליו את הדעת".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה