בעולם
תגלית מדהימה בחלל: אלו הכוכבים המפתיעים שגילתה נאס"א
הכוכבים שמכונים "עולמות המים", מקיפים כוכב ננס אדום, הסוג הקטן והמעניין ביותר של כוכבים. הם נמצאים במרחק של 218 שנות אור בקבוצת הכוכבים ליירה, ושונים מכוכבי הלכת במערכת השמש שלנו
בנאס"א מדווחים על שני כוכבי לכת רחוקים עשויים ככל הנראה ממים, על פי מחקר שנערך באמצעות הטלסקופים האבל ושפיצר של נאס"א.
הכוכבים שמכונים "עולמות המים", מקיפים כוכב ננס אדום, הסוג הקטן והמעניין ביותר של כוכבים, על פי הודעה לעיתונות ממעבדת ההנעה הסילון של נאס"א.
כוכבי הלכת המימיים נמצאים במרחק של 218 שנות אור בקבוצת הכוכבים ליירה, אומרים בנאס"א. והם "לא דומים לכוכבי לכת שנמצאו במערכת השמש שלנו", אמרה הסוכנות.
הממצא שכוכבי הלכת מורכבים ככל הנראה בעיקר ממים מגיע ממחקר שפורסם בכתב העת Nature Astronomy ביום חמישי. צוות מחקר בראשות קרוליין פיאול, סטודנטית לדוקטורט במכון לחקר כוכבי לכת באוניברסיטת מונטריאול, השתמש בטלסקופי החלל האבל ושפיצר של נאס"א כדי לצפות במערכת הפלנטרית הרחוקה.
המערכת הפלנטרית שהם חקרו נקראת קפלר-138 מכיוון שהיא ממוקמת בשדה הראייה של חללית קפלר של נאס"א. חוקרים ידעו על קיומם של שלושה כוכבי לכת חיצוניים - המונח לכוכבי לכת מחוץ למערכת השמש שלנו - בתוך מערכת קפלר-138, אך רק עכשיו גילו שניים מהם עשויים כנראה ממים. הם גם גילו עדויות לכוכב לכת רביעי שלא תואר קודם לכן.
אבל הממצא אינו פשוט כפי שהוא עשוי להיראות. המדענים לא זיהו מים ישירות בכוכבי הלכת קפלר-138c וקפלר-138d. במקום זאת, הם השוו את הגדלים והמסה של כוכבי הלכת למודלים לשם השוואה.
כשהשוו את כוכבי הלכת למודלים, הם מצאו "שחלק ניכר מהנפח שלהם - עד מחצית ממנו - צריך להיות עשוי מחומרים קלים יותר מסלע אך כבדים יותר ממימן או הליום".
מים הם המועמד הסביר ביותר לחומר קל יותר מסלע אך כבד יותר ממימן או הליום, אומרת נאס"א.
"בעבר חשבנו שכוכבי לכת שהיו קצת יותר גדולים מכדור הארץ הם כדורים גדולים של מתכת וסלע, כמו גרסאות מוגדלות של כדור הארץ, ובגלל זה קראנו להם סופר-כדורי הארץ", אמר Björn Benneke, מחבר המחקר. פרופסור לאסטרופיזיקה באוניברסיטת מונטריאול, במהדורה. "עם זאת, הראינו כעת ששני כוכבי הלכת הללו, Kepler-138c ו-d, שונים לחלוטין בטבעם ושחלק גדול מכל נפחם מורכב ככל הנראה ממים."
"זו ההוכחה הטובה ביותר עד כה לעולמות מים, סוג של כוכב לכת שהאסטרונומים קבעו שהוא קיים במשך זמן רב", המשיך בנקה.
הטמפרטורות הגבוהות על כוכבי הלכת הללו אומרות שהם עשויים להיות עטופים באטמוספירה של קיטור, על פי נאס"א.
"הטמפרטורה באטמוספירה של Kepler-138d היא ככל הנראה מעל נקודת הרתיחה של מים, ואנו מצפים לאטמוספרה עבה וצפופה העשויה קיטור על כוכב הלכת הזה", אמר פיאול בהודעה. "רק מתחת לאטמוספירת הקיטור יכולים להיות מים נוזליים בלחץ גבוה, או אפילו מים בשלב אחר המתרחש בלחצים גבוהים, הנקרא נוזל סופר קריטי."
עוד ב-
"עולמות המים" נמצאים מחוץ לאזור המגורים של הכוכב שלהם - האזור שבו הטמפרטורות מאפשרות מים נוזליים על פני כוכב לכת סלעיים, העלולים לתמוך בחיים. אבל כוכב הלכת החדש שתואר על ידי החוקרים, קפלר 138-e, אכן נופל לאזור הנכון בדיוק, על פי הפרסום.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(4):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
4.עוד אין תגובות של דפוקים?מירב 12/2022/21הגב לתגובה זו0 0אוף נכנסתי לקרוא שטוחיסטים. חולה על התגובות ההזויות שלהם.סגור
-
3.נכל הזערותדנה 12/2022/20הגב לתגובה זו0 0לא יודעים שום דברסגור
-
2.ומהי הגרביטציה המושכת את המיים למרכז הפלנטה?אלון 12/2022/20הגב לתגובה זו0 0בליבת הפלנטה יש קרח או סלע או ברזל? כדור הארץ בתהליך ההתקררות גם עבר את השלב הזה?סגור
-
1.WOW (ל"ת)רמי 12/2022/19הגב לתגובה זו0 0סגור