השוק

פסגות: חסכונות הענק של הציבור - מונעים מיתון

אורי גרינפלד, האסטרטג של בית ההשקעות פסגות אומר היום שאחת הסיבות המרכזיות לכך שהריבית הגבוהה עוד לא מחלחלת לכלכלה הריאלית במלוא עוצמתה היא החסכונות הגדולים של הציבור, חסכונות שנצברו בתקופת הקורונה ומתממשים בימים האלה
ניצן כהן | 
אורי גרינפלד, פסגות (צילום רמי זרנגר, ויקיפדיה)
אחת השאלות הגדולות מדברת על כך שלוקח זמן לריבית הגבוהה לחלחל לכלכלה הריאלית והשאלה הנוספת שעולה היא מה גורם להאטה בקצב הזה. אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של בית ההשקעות פסגות אומר היום כי אחת הסיבות לכך נעוצה בחסכונות הגדולים של הציבור שמתממשים בימים אלה ומשמשים לצריכה. 
"המסר העיקרי שיצא מהנאום של יו"ר הפד, ג'רום פאוול, בג'קסון הול הוא מסר של חוסר ודאות. הפד ובנקים מרכזיים אחרים ברחבי העולם, כולל בישראל, העלו את הריבית בחדות כדי להאט את הכלכלה. בעוד שבמקומות מסוימים כמו בשוק המשכנתאות נראה שהעלאות הריבית עשו את העבודה, בחלקים אחרים של הכלכלה, ובעיקר בכל הנוגע לצרכן הפרטי, הסימנים להצלחה עדיין מתעכבים.

"מכיוון שבפד חוששים לחזור על הטעויות של שנות ה-80 ולתת לאינפלציה להרים שוב את הראש, הם חייבים לראות איזשהם סימנים של הצלחה לפני שיוכלו לאותת שהעלאות הריבית הסתיימו.
"אז מה גורם לעיכוב הזה בהשפעה של העלאות הריבית? נדמה שיש לכך שלושה גורמים מרכזיים: הראשון הוא השינוי המבני שחל בשוק המשכנתאות בארה"ב מאז 2008 כאשר ב-15 השנים האחרונות רק כ-5% מהמשכנתאות היו בריבית משתנה וכל השאר בריבית קבועה. באופן טבעי, השינוי הזה שהוא תולדה של הידוק רגולטורי, גורם לתמסורת חלשה בהרבה בין הריבית להחלטות הצרכן ולתהליך צמצום מוניטארי שהוא ארוך יותר ופחות אגרסיבי מבעבר" אומר גרינפלד.
"הגורם השני הוא חסכונות העתק של הצרכנים והעסקים מתקופת הקורונה שהיוו מעין כרית ביטחון ואיפשרו להם להתמודד טוב יותר עם העלייה בריבית. הגורם השלישי הוא ההחלטה לעצור את החזרי הלוואות הסטודנטים, הלוואות שכ-40 מיליון אזרחים אמריקאיים היו רגילים לשלם באופן שוטף, מה שהקל על משקי הבית. מכיוון ששלושת הגורמים הללו לא משנים באופן מבני את ההשפעה של הריבית על הצרכנים והעסקים אלא רק מעכבים אותה, הפד יכול רק לעמוד על הקווים ולחכות עד שהעבודה שלו תניב פירות.

"להערכתנו, ההמתנה של הפד לא תהיה עוד ארוכה וסביר להניח שכבר בחודשים הקרובים נתחיל לראות שינוי בקרב הצרכן הפרטי ובנתונים שמגיעים משוק העבודה. הסיבה העיקרית לכך היא שלפי מחקר שבפד עצמו הוציאו רק בסוף השבוע, חסכונות העתק של משקי הבית עומדים להסתיים ברבעון השלישי, מה שיביא ככל הנראה להאטה משמעותית בצריכה הפרטית. בנוסף, החל מהראשון לספטמבר האמריקאים חוזרים לשלם את הלוואות הסטודנטים שלהם, מה שיקטין עוד יותר את ההכנסה הפנויה. אנו מעריכים שכבר ברבעון האחרון של השנה נראה את שיעור האבטלה בארה"ב מתחיל לעלות ואת הפד מתחיל לשדר מסרים על שינוי כיוון במדיניות הריבית".
באשר לכלכלה הישראלית, אומר גרינפלד כי "גם בישראל החיסכון העודף של הצרכן היה משמעותי ועמד בסוף 2022, לפי הערכות של בנק ישראל, על 200 מיליארד שקל. בבנק ישראל אמנם לא פרסמו עדיין, כמו בפד, עדכון להערכה זו אבל סביר להניח שגם הצרכן הישראלי השתמש בלא מעט מהחיסכון הזה במהלך השנה כשעלויות המשכנתא ויוקר המחייה זינקו.
"לכן, גם בישראל ההשפעה של העלאות הריבית צפויה לבוא לידי ביטוי ביתר שאת בחודשים הבאים. עם זאת, בגלל התנודתיות בשוק המט"ח לבנק ישראל אין את הפריבילגיה שיש לפד לאותת על התוכניות שלו במרחק של מספר חודשים. מכאן שסביר להניח שרק לאחר שהפד יגיב וישנה את המדיניות שלו בנק ישראל יאמץ רטוריקה דומה" הוא מסיים.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה