השוק
רויטרס: "הרפורמה עלולה לפגוע בכלכלת ישראל - לצמיתות"
סקירה מיוחדת שפרסמה היום סוכנות הידיעות רויטרס, מצטטת הערכות מומחים בינלאומיים על השפעות המהפכה המשפטית: "מאיימת על הצמיחה וההשקעות במדינה"
"כלכלת ישראל עשויה להתמודד עם הורדת דירוג האשראי, ירידה בהשקעות זרות והיחלשות ענף ההיי-טק בעקבות המהומה הנובעת מהמהפכה המשפטית השנויה במחלוקת של הממשלה". כך מזהירים משקיעים ואנליסטים בסקירה שפורסמה היום בסוכנות הידיעות הבינלאומית רויטרס.
בסקירה צוין כי הממשלה העבירה השבוע את החוק הראשון מתוך שורה של חוקים שמטרתם לסרס את סמכויות בית המשפט העליון בישראל, לטובת הרשות המבצעת של רה"מ בנימין נתניהו. המהלך עורר מחאות נרחבות, כאשר עובדים במשק, מרופאים ועד חברות היי-טק יצאו לרחובות. השקל נחלש ביותר מ-2% מול הדולר בימים שחלפו מאז, וסיכם ירידה של 9% מאז הופיעו תוכניות החקיקה בינואר.
"הנושא העיקרי עבור משקיעים חיצוניים שמסתכלים על ישראל כרגע הוא רק חוסר הוודאות", אמר חמיש קינר, אנליסט בכיר במזרח התיכון וצפון אפריקה: "אין נקודת סיום ברורה, זה הולך להיות סימן שאלה שמרחף על כלכלת ישראל".
גם שוק המניות של ישראל השיג ביצועים חלשים על רקע חוסר הוודאות, כאשר מדד ישראל של MSCI פיגר אחרי מדדי המניות העיקריים בעולם בכ-14%, כאשר משקיעים מקומיים התנערו מהשוק. עם זאת, עד סוף יוני, השקעות זרות במניות ישראליות נותרו חזקות בשל התמונה הכלכלית המרתקת שלה, על פי נתוני קרן קופלי.
Analysis: Israel's judicial reform turmoil threatens economic growth, investment https://t.co/VcpxIk51S2 pic.twitter.com/dHioItWAfm
— Reuters (@Reuters) July 30, 2023
עוד צוין ברויטרס כי שיעור הקרנות הגלובליות עם חשיפה לישראל עמד על 35.5%, הגבוה ביותר מאז 2017. האנליסט העריך כי אינפלציה נמוכה יחסית לעומת מדינות דומות הניעה את ההשקעות, אך המשך התסיסה האזרחית עלולה לפגוע במזומנים הנכנסים.
רויטרס מזכיר את בנק ההשקעות מורגן סטנלי שהעריך כי התוצר המקומי הגולמי בישראל צפוי לצמוח בסביבות 2.5% השנה ו-3% בשנה הבאה, אבל יכול להתמתן לרק 1.0% ו-1.6% בהתאמה אם המתיחות המקומית לא תיפתר.
רוג'ר מארק, אנליסט בקרן Ninety One אמר כי "ישראל היא עדיין מאוד אטרקטיבית להשקעות. הבעיה היא הממשלה הזו - ככל שהם ימשיכו לקדם את הרפורמה השיפוטית הזו, היא תערער את האטרקטיביות. משקיעים רבים, כמו גם סוכנויות הדירוג המרכזיות, ציפו שהממשלה תרכך את הרפורמה במידה רבה יותר. עכשיו זה נראה לא סביר, ומשקיעים יכולים לברוח מהמדינה".
עוד העריך מארק, "אני חושב שרוב משקיעי האג"ח והמט"ח ימתינו בצד, ויצפו לדעיכת הקיצוניות שאנו עשויים לראות בשבועות הקרובים".
ברויטרס הביעו דאגה גדולה שהמהפכה המשפטית עלולה להפיל השקעות בהיי-טק בישראל - המשק המהווה כמעט חמישית מהתמ"ג, יותר ממחצית מהיצוא ורבע מההכנסות ממס הכנסה.
על פי הכלכלן ניקולס פאר, הרפורמה "מאיימת להוריד את צמיחת הכלכלה בישראל לצמיתות", כאשר גם דירוג האשראי של המדינה נמצא בבדיקה, שכן כל שלוש הסוכנויות העיקריות, S&P Global, Moody's ו-Fitch, כבר הביעו חשש לגבי כיוון המדיניות של הממשלה.
עוד ב-
נטליה גורושינה, הכלכלנית הראשית של השווקים המתעוררים במנהל הקרן VanEck העריכה: "לא אתפלא אם דירוג האשראי או לפחות התחזית לדירוג יירדו. החוקים החדשים עלולים להוביל להידרדרות חוקתית משמעותית, ועשויים להשפיע על הזרמת הון לענפים כמו ההיי-טק".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה