השוק

נבחרת הכלכלנים: הנגיד יעצור את העלאות הריבית

בסוף השבוע הפתיעה האינפלציה שנותרה ללא שינוי ביחס לרמה שלה בחודש מאי; באופן חריג יש קונצנזוס בנבחרת הכלכלנים - הנגיד יעצור את העלאות הריבית לקראת הורדה שלה בשנה הבאה - אבל כל זה בסייג אחד משמעותי
ניצן כהן |  3
נבחרת הכלכלנים - גיל בפמן, עופר קליין, אורי גרינפלד, יונתן כץ, ויקטור בהר (צילום shutterstock, אורן דאי, יונתן בלום, רמי זרנגר, צביקה דור, ענבל מרמרי)
בסוף השבוע הפתיעה האינפלציה כשנותרה בחודש יוני ללא שינוי ביחס לרמה שלה בחודש מאי. קצב האינפלציה השנתי עומד כעת על 4.2%, וזה אומר אינפלציה גבוהה מיעד יציבות המחירים, אבל נראה שהיא נכנסת לשליטה. או סוג של שליטה. בנבחרת הכלכלנים יש קונצנזוס. הנגיד יעצור את העלאות הריבית לקראת התחלה של הורדה שלה אי שם בשנה הבאה. אבל כל זה בסייג אחד - המהפכה המשפטית שעלולה להביא שוב להתחזקות של הדולר.
ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בחטיבה הפיננסית של בנק הפועלים אומר כי האינפלציה בשנה הקרובה תושפע ממספר כוחות מנוגדים  - ההאטה בפעילות הכלכלית צפויה להמשיך ולמתן את מחירי שכר-הדירה, וכמו כן נראה שגם נייבא פחות אינפלציה מהעולם.

"מנגד" אומר בהר "עליית השכר הממוצע בשנה האחרונה היא גבוהה, וצפויה להשפיע על מחירי השירותים המקומיים. התנודתיות של שער החליפין גדלה, וזה גורם שעשוי להשפיע על האינפלציה לשני הכיוונים. אנו מפחיתים את תחזית האינפלציה לשנה הקרובה לרמה של 2.6%, זאת לאור התמתנות האינפלציה בעולם, הייסוף בשער החליפין, וכן בהשפעה של מדדי החודשיים האחרונים.
"השווקים עוברים לתמחר מצב בו ישראל תקדים את ארה"ב בהפחתת הריבית. אנו מעריכים שהציפיות לאינפלציה יפחתו בימים הקרובים, ובהתייחס אליהם הריבית הריאלית קצרת הטווח תגיע לרמה של כ- 2%. רמה זו נחשבת מרסנת, כל שכן בתקופה בה הפעילות הכלכלית בהאטה. הירידה באינפלציה בעולם ובישראל מעלה את הסיכוי להפחתת ריבית מוקדמת כבר במהלך המחצית הראשונה של 2024. שוק ההון לא מגלם העלאת ריבית נוספת בישראל ואף הפחתת ריבית בעוד כשנה, זאת בניגוד לשוק האמריקני שמגלם עוד העלאת ריבית אחת וחזרה לריבית הנוכחית בעוד שנה" הוא אומר.
רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות IBI מצטרף לדברים של בהר ואומר כי בישראל, מדד המחירים לצרכן הפתיע כלפי מטה, חודש שני ברציפות, והקצב השנתי התמתן ל-4.2% לעומת 4.6% מאי. "בדומה לעולם, התמתנות האינפלציה ממשיכה להיות מובלת על ידי המוצרים הסחירים וזאת לעומת אינפלציה גבוהה ודביקה בבלתי סחירים.
"האינפלציה צפויה לעלות להערכתנו בשנה הקרובה ב-3.3%, כאשר תמונת הסיכונים מאוזנת, על רקע הצפי להתגברות ההשפעות ההמתנות של העלאת הריבית בעולם, במקביל להשלכות השליליות של ניסיונות החקיקה של הממשלה על הפעילות המקומית.
"גם אם המדד הנוכחי מוריד את ההסתברות להעלאת הריבית בספטמבר, החלטה זו תושפע מפרסום מדד יולי ומההתפתחויות בשער החליפין, וזאת בעיקר בהשפעת הגורם הפוליטי. אנו מצפים לסביבת אינפלציה גבוהה יחסית בחודשים הקרובים, כך שההסתברות להעלאת ריבית באחת משתי ההחלטות הבאות גבוהה להערכתנו" הוא מסיים.
תגובות לכתבה(3):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    עכשיו הנדלן יטוס למעלה ולפיד שיש לו 5 דירות יהיה שמח... (ל"ת)
    שוילי 07/2023/20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    1
    JCfUZQsq 07/2023/18
    הגב לתגובה זו
    0 0
    1
    סגור
  • 1.
    לעצור את ההעלאות?! טעות..
    סווינגר 07/2023/18
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המחירים ממשיכים לעלות, ושוק העבודה חזק. ההנדסה של הלמ"ס, שמציגה תמונה של מדד מחירים יורד קלות - מהונדס. הלוואי שלא יעלה ריבית, וכדור השלג יגדל בהמשל. ההעלאות העתידיות יהיו גבוהות יותר ו/או זמן הריבית הגבוהה יהיה ממושך יותר.
    סגור