השוק
לבית ההשקעות הישראלי נמאס מיוקר המחיה: "סעו לחו"ל. יותר זול שם"
עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי בסיגמא קלאריט, ערך סקירה בנוגע למצב הכלכלי בישראל, ודיי מאס מהמצב אליו הגענו: "באמת שניסינו לבוא עם בשורה חדשה, אבל צריך להביט בנתונים נכוחה ואלו אינם מספקים בינתיים סיבה לשנות מדיניות. סעו לחו"ל. יותר זול שם"
ביום רביעי התרחש בארה"ב אירוע נדיר עת מדד המחירים לצרכן פורסם באותו יום שבו הייתה הודעת הריבית, עידן אזולאי מנהל השקעות ראשי סיגמא קלאריט, כותב: "היום התחיל טוב כאשר המדד הראה על עלייה צנועה של 0.3% לעומת צפי של 0.4%, מה שגרם למדדי המניות לזנק (לא שבימים האלו הם זקוקים לנתוני האינפלציה כדי לזנק) ולירידה חדה בתשואות האג"ח לאורך כל העקום.
מה רבה הייתה השמחה. האינפלציה הודברה, עכשיו הנגיד יוריד את הריבית וגן העדן אשר קרוי גם שוק ההון יימשך. כדי לשמור על מתח, לא נגלה בשלב הזה מה הייתה החלטת הריבית. אבל כדי להבין את הסיבות בגינן המדד היה נמוך מהצפי יש להביט בפרטים. כמו תמיד. שני גורמים השפיעו על המדד. הראשון מחירי האנרגיה שירדו ב 2% (ומתחילת יוני עלו ב 1.5%) ומחירי ביטוח הרכב שנותרו ללא שינוי.
מה כן עלה? מחירי המזון עלו ב 0.1% לעומת 0% בחודש הקודם ועלות הדיור (נתון מרכזי בשיקוליו של הפד) שעלו ב 0.4% (5.4% y/y). לצד זה צריך לציין שמדד הליבה (בנטרול מזון ואנרגיה) עלה בשיעור של 0.16% שהוא המדד הנמוך ביותר מאז אוגוסט 2021. אם כי, עוד יש להזכיר שמדד הליבה עלה בקצב שנתי של 4.3%. אמנם ירידה, אך עדיין רחוקה מאוד מהקצב שאליו הפד שואף להגיע. הגרף שמצורף למטה מתאר את מדד סופר הליבה מאז 2004.
שורה תחתונה, המרחק ליעד של הפד של 2% נשאר רחוק למדי. עכשיו נספר מה הייתה החלטת הריבית. Surprise, surprise, ללא שינוי, מה שמיתן במעט את החגיגה באג"ח (לא במניות, מניות לא יורדות אף פעם). הודעת הפד ומסיבת העיתונאים שנערכה לאחר מכן הצביעה על כך שהפד אפילו לא בכיוון של הפחתת ריבית.
הנגיד ציין שהאינפלציה אמנם ירדה מרמתה מלפני כשנה וחצי, אולם היא נותרת ברמה שגבוהה מהיעד אותו קבע הפד. יתרה מכך, תחזית האינפלציה של הפד ל 2024 הועלתה מ 2.4% ל 2.6% וזו של הריבית ירדה להפחתה אחת בלבד במהלך השנה הנוכחי. הפד מעט יותר יוני לגבי 2025 שבה הוא צופה הפחתה של אחוז אחד.
מדד המחירים ליצרן אשר פורסם בחמישי עלה אף הוא בשיעור נמוך מהתחזית (גם במקרה הזה, בעיקר בזכות הירידה במחירי האנרגיה), מה שהעצים את המגמה החיובית בשוק האג"ח והתשואות ירדו לאורך כל העקום. בנקודה הזו עולה תהייה. שיפועו של העקום (הפרש בין אג"ח לשנתיים לעשר שנים) ירד לאחר פרסום המדדים לשיעור שקרוב לרמה הנמוכה ביותר השנה. נזכיר עוד שהעקום הפוך לאורך פרק הזמן הארוך ביותר אי פעם. כך שאו שהשוק צופה הפחתת ריבית אגרסיבית מאוד, מה שנראה כעת פחות סביר.
או שמיתון בכל זאת יפציע, מה שיסביר את שהותו הארוכה של העקום ברמה שלילית. אלא שכל עוד אף אחד מהתרחישים לעיל לא מתממש, נוצרת אנומליה במבנה של העקום אשר תדרוש תיקון. הרבה תיזות ותיאוריות כלכליות התנפצו מאז 2008. יתכן וגם זו שקושרת בין עקום הפוך למיתון תתברר עם הזמן כלא רלוונטית. האם שווה לקחת את הסיכון? לדעתנו עדיין לא.
מדד המחירים לצרכן הפתיע לחיוב גם אצלנו כאשר בניגוד לצפי לעלייה של 0.6%, המדד עלה ב-0.2% בלבד. לפני שנבחן את תרומתם של הרכיבים השונים למדד, נציין שעצם הפער הגדול (מאוד) בין התחזית למדד בפועל מעידה על הקושי הרב בתחזיות מקרו כעת.
ואחרי שתירצנו למה אנחנו מפספסים מידי פעם את התחזיות, נביט לעבר הנתונים. רכיבי המדד מוצגים בטבלה שמצורפת למטה. בעוד אנו סוקרים את הטבלה, עלתה בנו תחושת דז'ה וו. כבר ראינו לפני זמן לא רב את הרכיב של "הוצאות על נסיעות לחו"ל" משפיע באופן ניכר על המדד.
נזכרנו, זה היה באפריל שבו הרכיב הזה זינק ב 11.1% והביא לעלייה חדה במדד לשיעור של 0.8%. הרכיב השולי הזה (בוודאי כשהוא קורה בתקופה שבה היקף הנוסעים לחו"ל נמוך לעומת השנים האחרונות) ירד במאי ב-7.4%, מה שתרם למדד ירידה של 0.3%. כיצד יתכן שהמודל הסטטיסטי הנוכחי לא יודע להתעלם מתנודות כל כך חריגות? הרי ההשפעה של התנודות הללו על המשק היא גדולה מאוד.
ועכשיו למה שבאמת השפיע על הכיס שלנו. מחירי המזון (ללא פירות וירקות) עלו באחוז אחד, הפירות והירקות קפצו ב 2.2% ומחירי הדיור שמהווים את הרכיב הגדול ביותר במדד עלו ב-0.4%, כאשר מחירי הדירות (אינן מהוות חלק מהמדד) עלו ב-0.9%. כפי שניתן לראות בטבלה שמצורפת למטה, רוב הסעיפים אשר משפיעים על הכיס שלנו באופן שוטף המשיכו לעלות גם במאי. בהינתן נתונים כאלו, אולי עדיף לנצל את ירידת המחירים ולנסוע לנופש בחו"ל.
עוד ב-
שורה תחתונה, הרבה מהומה על מאומה. למען הדיוק, לא כל כך מאומה מפני שכולנו מרגישים היטב את עליות המחירים, אבל קשה להניח שגם העלייה המתונה לכאורה של המדד יגרמו לבנק ישראל לשנות את הריבית. ניסינו, באמת שניסינו לבוא עם בשורה חדשה, אבל צריך להביט בנתונים נכוחה ואלו אינם מספקים בינתיים סיבה לשנות מדיניות. סעו לחו"ל. יותר זול שם".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(2):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
2.באתי להגיב, אבל איך אפשר להתייחס לכתבה שאף אדם לא חתםס 06/2024/17הגב לתגובה זו0 0עליה?סגור
-
1.הבעיה הכי בארץ זו בועת הנדל"ן שנוצרה ע"י הממשלות השונותשלומי 06/2024/17הגב לתגובה זו0 0מתעסקים כאן עם מחירי הפירות והירקות אולם הבעיה העיקרית זה בועת הנדלן שנוצאה בחסות המדינה שחושבת רק איך לחלוב את האזרחים. דירה ממוצעת בישראל עלות בנייתה הינה 30%- 25 ממחירה הנוכחי זה מטורף ולא נורמלי וכאן הכסף הגדול . זה הדבר הראשון שצריך למחות עליו -יש לעשות הכל להגדיל היצע הדירות ושרמי תתחיל לשווק קרקעות לבניה רק במחיר עלות פיתוח הקרקע.סגור