השוק

בלאגן בשוק ההנפקות: הממשלה זרקה את העסקים מהמשחק, והמוסדיים חוגגים

מניתוח שנעשה במדרוג עולה כי בחודש פברואר הסתכמו הנפקות האג"ח הקונצרני ב-5.4 מיליארד שקל שהם ירידה לעומת פברואר בשנה שעברה; בשוק מזהים את הטרנד אצל המוסדיים - אג"ח הקונצרני, אז אם אלה הם פני הדברים, איך ירד היקף ההנפקות הקונצרניות?
ניצן כהן | 
בורסה (צילום shutterstock)
ניתוח שנעשה בחברת דירוג האשראי מדרוג עולה כי היקף הנפקות האג"ח הקונצרניות בחודש פברואר 2024 הסתכם בכ-5.4 מיליארד שקל ע.נ., זאת בהשוואה לכ-8.2 מיליארד שקל ע.נ. שהונפקו בפברואר 2023, המשקפים ירידה של כ-34%, אולם בהשוואה לכ-3.7 מיליארד שקל ע.נ. שהונפקו בפברואר 2022, מגולם גידול של כ-60%.
עוד עולה מהניתוח של מדרוג כי בחודשים ינואר-פברואר 2024 הסתכם היקף ההנפקות בשוק הקונצרני בכ-18.9 מיליארד שקל ע.נ., זאת בהשוואה לכ-21.0 מיליארד שקל ע.נ. שהונפקו בתקופה המקבילה בשנת 2023, קיטון של כ-10%.
בניטרול הסקטור הפיננסי (בנקים, חברות ביטוח וחברות כרטיסי אשראי), הסתכם היקף ההנפקות מתחילת השנה בכ-15.7 מיליארד שקל ע.נ., לעומת כ-13.8 מיליארד שקל ע.נ. בתקופה המקבילה בשנת 2023, גידול של כ-14%. בחודש פברואר 2024 לא התבצעו הנפקות מצד הסקטור הפיננסי, זאת בשונה מחודש פברואר 2023, במסגרתו גייסו הבנקים וחברות הביטוח סך של כ-1.5 מיליארד שקל ע.נ.
אם כן, מה שאנחנו רואים זה סוג של תעלומה. מחד כששואלים את המוסדיים מגלים שהאופנה החדשה בשוק היא אג"ח קונצרני ויש לכך לא מעט סיבות. עכשיו ברור לכולם  שהפירמות צריכות כסף כי השנה הולכת להיות שנה של פירעונות כבדים. מאידך, החברות, לפחות לפי הטענה הרשמית, מחכות להורדת ריבית בנק ישראל כדי שזה יוזיל להם את עלויות המימון. טיעון מעניין, אבל חלש.
מה כן נכנס למשחק בשוק האג"ח מאז תחילת השנה זה הגירעון והדרך לממן אותו. בחודש פברואר המשיכה הממשלה לשחק, חודש שני ברציפות, בשוק ההנפקות ולמעשה שתתה את כל הכסף וזה יוצר מצב שחברה שתבוא להתחרות בממשלה על הקשב של המוסדיים, תגלה שהיא צריכה לשלם יותר. הרבה יותר ואם בלאו הכי כשפרמיית הסיכון של הממשלה עלתה (המהפכה המשפטית, המלחמה והורדת הדירוג) הרי שמדובר כבר בסכומים שלא כל חברה יכולה להרשות לעצמה לשלם.
עכשיו שימו לב לפירוט שערכו במדרוג לסוג החברות שכן גייסו בפברואר. במדרוג מציינים כי בחודש שעבר נרשמה עלייה בחלקם היחסי של המנפיקים וההנפקות בדירוגים גבוהים מתחילת שנת 2024. בחודשים ינואר-פברואר 2024, כ-19% מהמנפיקים נמצאו בקבוצות הדירוג Aaa.il-Aa.il, בהשוואה לכ-16% מהמנפיקים בחודשים ינואר-פברואר 2023.
חלקו של הערך נקוב שהונפק בקבוצת דירוג Aa.il-Aaa.il הינו גבוה יותר ביחס לשיעורם של מנפיקים אלו, כ-46% מסך הערך הנקוב שהונפק בחודשים ינואר-פברואר 2024, בהשוואה לכ-26% בתקופה המקבילה אשתקד, וכ-25% בפברואר 2022.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה