קריירה ולימודים
זה הפרס היוקרתי בו זכו שלושה מדענים ישראלים צעירים
כחלק מהפרס מטעם קרן בלווטניק, פרופסור שי כרמי, ד"ר רינה רוזנצויג ופרופסור צביקה ברקרסקי יקבלו מענק של 100 אלף דולר, כל אחד, על מחקריהם פורצי הדרך
קרן משפחת בלווטניק, האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים והאקדמיה למדעים של ניו־יורק הכריזו היום על הזוכים בפרסי בלווטניק למדענים צעירים בישראל לשנת 2023. החוקרים צעירים מאוניברסיטאות בישראל יקבלו, כל אחד, מענק בסך 100 אלף דולר על מחקריהם פורצי הדרך.
במדעי החיים זכה פרופסור שי כרמי (41) מהאוניברסיטה העברית בירושלים שנבחר לקבל את הפרס על תרומותיו המשמעותיות לתחומי הגנטיקה של האוכלוסיות והגנטיקה הרפואית. בתחום הגנטיקה הרפואית, הוא ביצע את ההערכות הראשונות של היעילות של טכנולוגיה חדשה לבדיקות גנטיות של עוברי טרום השרשה לזיהוי מחלות ותכונות מורכבות. באמצעות עבודתו פורצת הדרך בגנטיקה של אוכלוסיות, הוא הוביל לתגליות חדשות על ההיסטוריה הדמוגרפית של יהודים אשכנזים בימי הביניים.
בכימיה זכתה ד"ר רינה רוזנצויג (42) ממכון ויצמן למדע שנבחרה לקבל את הפרס על גילוי המנגנון הרגולטורי שבאמצעותו חלבונים מְלַוִּים ("chaperones") מניעים את היכולת המולדת של התאים שלנו למנוע, ואף להפוך את תהליך האגרגצייה של חלבונים – תופעה הקשורה למצבים נוירו-דגנרטיביים רבים, לרבות אלצהיימר, פרקינסון ומחלת הנטינגטון. רתימת שיטות טבעיות לתיקון אגרגציית חלבונים עשויה לסלול את הדרך לטיפול במחלות מסוג זה.
במדעי הפיזיקה וההנדסה זכה פרופסור צביקה ברקרסקי (42) ממכון ויצמן למדע שנבחר לקבל את הפרס על פיתוח אלגוריתם ההצפנה היעיל הראשון אשר מאפשר למחשבי ענן לבצע חישובים על מידע מוצפן ללא צורך לפענח אותו תחילה. לאלגוריתם שפיתח יש פוטנציאל עצום בשיפור האבטחה של מחשוב ענן. כמו כן, הוא פיתח גם אלגוריתמים קריפטוגרפיים חדשים לווידוא של חישובים קוונטיים.
פרסי בלווטניק מעלים על נס מדענים ומהנדסים צעירים ומבטיחים, בשלב מוקדם בקריירה המקצועית שלהם, הן בזכות הישגיהם יוצאי הדופן והן בזכות ההבטחה הגלומה בהם לתגליות מדעיות בעתיד. הפרסים מוענקים לחוקרים עד גיל 42 על מחקריהם פורצי הדרך בשלושה תחומים – מדעי החיים, כימיה, ומדעי הפיזיקה והנדסה. פרסי בלווטניק למדענים צעירים בישראל מוענקים לצד הפרסים הבין-לאומיים אשר מוענקים מדי שנה בארצות הברית ובבריטניה.
הפרסים לשנת 2023 בישראל יוענקו בטקס חגיגי שיתקיים במרכז פרס לשלום ולחדשנות בתלאביב־יפו בחודש יוני 2023. הזוכים יצטרפו לקבוצה מובחרת של צעירים וצעירות אשר זכו בפרסי בלווטניק בישראל בשנת 2017 וכן לקהילת המדענים הבין-לאומית של בלווטניק. עד לסוף שנת 2023 צפויים הפרסים המוענקים בארה"ב, בבריטניה ובישראל להסתכם לסכום של 15.4 מיליון דולר. ב-6 ביוני 2023, יציגו הזוכים הישראליים לשנת 2023 את מחקריהם בסימפוזיון שיתקיים במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל־אביב. האירוע יהיה פתוח לציבור.
"המדע והטכנולוגיה של ישראל משפרים את החיים ומרחיבים את גבולות התגלית", ציין לן בלווטניק, מייסד ויו"ר Access Industries וראש קרן משפחת בלווטניק. "אנו גאים להוקיר את המדענים והמהנדסים יוצאי הדופן הללו ואת תרומתם המשמעותית לקהילה המדעית העולמית".
ניקולס דרקס (Nicholas B. Dirks), נשיא ומנכ"ל האקדמיה למדעים של ניו־יורק, אמר: "מדע וטכנולוגיה נחשבים לענפים המפותחים ביותר של ישראל, שכן האוניברסיטאות בישראל מכשירות חלק מהמדענים המוכשרים ביותר בעולם. בשם האקדמיה למדעים של ניו־יורק, אנו גאים להכיר במדע ובמדענים המצטיינים של פרסי בלווטניק לשנת 2023 בישראל, לרבות הזוכה הראשון מהאוניברסיטה העברית בירושלים. אנו שמחים לברך אותם ואת המוסדות האקדמיים".
עוד ב-
פרופ' דוד הראל, נשיא האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, מסר: "היום, יותר מתמיד, אנו מעריכים את שיתוף הפעולה המתמשך עם קרן משפחת בלווטניק והאקדמיה למדעים של ניו־יורק לשמירה על מסורת הענקת הפרסים המכובדים הללו למדענים ישראליים מצטיינים. ישנה חשיבות מכרעת להמשיך ולהשקיע בדור הבא של המדענים והמדעניות בישראל, הן לטובת הקהילה המדעית הבינלאומית והן כדי לשמר את מעמדו של המדע הישראלי בחזית המחקר העולמי".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה