תיירות
"הכתובת העברית המוקדמת ביותר שנמצאה": צפו בתגלית שנמצאה בשומרון
כתובת שהתגלתה במזבח יהושע בהר עיבל שבשומרון מציגה כתב עברי קדום שמעיד על טקס הקללה והברכה" שנכתב בתנ"ך. "רעידת אדמה בחקר המקרא" אומר פרופ' גרשון גלילי מאונ' חיפה
לוח עופרת מקופל שמתוארך לאזור שנת 1,200 לפנה"ס (לפני כ-3,200 שנה), פוענח כיום והתגלה שנכתב עליו שמו המפורש של אלוהים. הלוח התגלה לפני כשנתיים בסינון עפר שהתרחש בהר עיבל, במה שידוע כמזבח יהושע בן-נון.
פרופ' גרשון גליל מאוניברסיטת חיפה, מכנה את התגלית "רעידת אדמה בחקר המקרא". לדבריו, "הממצא החדש שנחשף היום הוא הכתובת העברית המוקדמת ביותר שנמצאה עד כה". פרופ' גליל אומר כי עד כה, עם מציאתה של הכתובת מהמאה ה-13 לפני הספירה, תוארכה הכתובת העתיקה ביותר בעברית למאה העשירית לפני הספירה. "מדובר היה בכתובת שנמצאה בחורבת קיאפה, סמוך לעמק האלה, על ידי פרופ' יוסי גרפינקל מהאוניברסיטה העברית, ואני זה שפענחתי אותה", הוא אומר.
"הממצא החדש הוא מכת מוות לכל מכחישי המקרא", מדגיש פרופ' גליל. "רבים ממבקרי המקרא טענו כי במאה ה-13 לפני הספירה, עם ישראל לא ידע קרוא וכתוב, ולכן לא יכול היה לכתוב את התנ"ך. לפיכך מכחישי המקרא טענו כי התנ"ך נכתב מאוחר מאוד, בתקופה הפרסית או ההלניסטית".
בלוח העופרת כתובות מילים שלכאורה מעידות על הטקס שקיימו בני ישראל עם כניסתם לארץ ישראל בהר עיבל. ההר מכונה בתורה "הר הקללה", משום ששם קיללו את מי שיעבור על עבירות המוגדרות ברמת חומרה של "ארור", כמו שנכתב בספר דברים: "וְעָנוּ הַלְוִיִּם, וְאָמְרוּ אֶל כָּל אִישׁ יִשְׂרָאֵל קוֹל רָם. אָרוּר הָאִישׁ אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה פֶסֶל וּמַסֵּכָה תּוֹעֲבַת ה', מַעֲשֵׂה יְדֵי חָרָשׁ וְשָׂם בַּסָּתֶר. וְעָנוּ כָל הָעָם וְאָמְרוּ - אָמֵן". בהר המקביל, הר גריזים, הלא הוא "הר הברכה" התקיים במקביל טקס המברך את מקיימי מצוות האל.
כתובת שהתגלתה על הלוח בהר עיבל היא על פי הפיענוח: "ארור, ארור, ארור, ארור לאל יהו. תמות – ארור, ארור – מות תמות. ארור ליהו, ארור, ארור, ארור."
פרופ' גליל מעיד כי מדובר ביצירה ברמה גבוהה: "מי שיודע לכתוב את טקסט עם תקבולת כיאסטית, יכול לכתוב הכול", הוא אומר. "בשלב זה, לצערי, עדיין לא ניתן לחשוף את כל המידע שהתגלה, מאחר והוא ממתין לביקורת-עמיתים ולפרסום אקדמי. אבל גם על מה שנחשף היום, אפשר לומר 'דיינו', ו'שהחיינו' על מציאת השם המפורש בעברית".
לדברי פרופ' גליל, "באותה תקופה החוזה המשפטי כלל חפץ, ובו כתובת זהה בצד החיצוני ובצד הפנימי. כשהייתה מחלוקת, היו שוברים ורואים מה הטקסט שכתוב בחלק הפנימי. גם בממצא החדש שנחשף כעת, המהווה כאמור מסמך משפטי, יש שני צדדים של טקסט. בגלל ההתייחסות לאלוהי ישראל. לאדם כנעני השם 'יהו' לא אומר כלום, כי הוא בכלל לא מכיר את אלוהי ישראל".
עוד ב-
עוד הוא אומר: "תחשוב על ישראלים שחוזרים מניו-יורק. הם אולי יודעים אנגלית, אבל הם מדברים עברית, יש להם תודעה לאומית ואמונה באל אחד. מילה כמו 'ארור' וקללה למי שלא יקיים חוזה משפטי, היו מקובלים בתרבות של עמים שחיו באזור באותה תקופה. אבל 'יהו', השם המפורש של אלוהי ישראל, לא היה מוכר אצל עמים אחרים, וכמובן שלא נעשה בו שימוש. למעשה, כל הזמן הולכות ומתרבות העדויות והממצאים שתומכים בעדות המקראית".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(3):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
3.צבבקהצבבקה 09/2023/27הגב לתגובה זו0 0צבבקהסגור
-
2.מבהיל את הרעיוןאורלי 04/2022/19הגב לתגובה זו0 0אמת מארץ תצמח...סגור
-
1.מדהיםניר 04/2022/04הגב לתגובה זו0 0רעידת האדמה והיום השחור של הכופריםסגור