מדדים ומחקרים

היתושים התפתחו כדי להבטיח שהם תמיד יכולים להריח בני אדם

הודות לאבולוציה, יתושים תמיד יהיו מזיקים שאנשים צריכים להתמודד איתם, כך מגלה מחקר חדש. חוקרים מצאו כי קולטנים באנטנות של יתושים יכולים לזהות ריח של בני אדם. עם זאת, גם כאשר מדענים מסירים את האנטנות הללו, החרקים המציקים עדיין יכולים למצוא אותנו!

מערכת ice | 
יתוש (צילום pexels)
"יתושים שוברים את כל הכללים האהובים עלינו לגבי איך בעלי חיים מריחים דברים", אומרת הסופרת הראשית מרגו הר, מדענית מאוניברסיטת רוקפלר, בהודעה לתקשורת.
 
ברוב בעלי החיים, כולל בני אדם, נוירונים ספציפיים באף יכולים לזהות ריחות מסוימים. כאשר אתה מאבד אחד מהם, אתה מאבד את היכולת לקלוט את הריח הספציפי שהוא מגיב אליו.
"אם אתה בן אדם ואתה מאבד קולטן ריח בודד, כל הנוירונים שמבטאים את הקולטן הזה יאבדו את היכולת להריח את הריח הזה", מוסיפה המחברת הבכירה לסלי וושל מהמכון הרפואי הווארד יוז.
המחקר, שפורסם בכתב העת Cell, מראה שזה לא המקרה עם יתושים.
המחקר מצא כי הנוירונים המשמשים למציאת בני אדם מעוררים לא רק על ידי ריח האדם אלא על ידי כימיקל אחר ביתושים הנקרא אמינים. יותר מממריץ אחד אומר שאם אחד מהם מושמד, השני יכול לבעוט פנימה כדי לעזור למצוא את המטרה שלו. ביטוי משותף זה של קולטנים פועל כ"כספת נכשל" עבור יתושים.
על ידי הסתכלות ספציפית על גרעינים מבודדים, במקום התא כולו, גילו מדענים עד כמה זה נפוץ ביתושים.
"אתה צריך לעבוד קשה יותר כדי לשבור יתושים כי להיפטר מקולטן בודד אין שום השפעה", אומר וושל. "כל ניסיון עתידי לשלוט ביתושים על ידי דוחים או כל דבר אחר צריך לקחת בחשבון עד כמה המשיכה שלהם אלינו היא בלתי שבירה."
"התוצאה נתנה לנו ראייה רחבה של עד כמה ביטוי משותף של קולטנים נפוץ אצל יתושים", אומרת אוליביה גולדמן, מחברת ראשית נוספת של המאמר.
זה לא קורה רק עם יתושים. קבוצת מחקר, בראשות כריסטופר פוטר מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס, מדווחת שלזבובי פירות יש את אותה יכולת.
"זו עשויה להיות אסטרטגיה כללית לחרקים התלויים במידה רבה בחוש הריח שלהם", מסכם וושל
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה