מדדים ומחקרים
הפריחה הכלכלית של סעודיה: איך המדינה יוצאת מתדמית הנפט?
סעודיה נהנית מהפריחה הכלכלית שבנויה כמובן על משאבי הטבע האדירים, ומנסה להפנות את תשומת הלב להתפתחות חיי הפנים שלה
יותר מ-300 הדירות במתחם ריאד החדש של עבדולסלאם אלמג'ד נמכרו תוך חודש בלבד במזומן, מבלי שהוא יצטרך אפילו לפרסם.
זוהי ערב הסעודית, יצואנית הנפט הגדולה בעולם, ולכן אין זה מפתיע ששוק הנדל"ן שלה לוהט כאשר ההכנסה מזינוק במחירי האנרגיה זורמת.
אבל אלמאג'ד אומר שההסתערות על בתים של מיליון ריאל (266,400 דולר) משקפת גם משהו אחר: השינוי החברתי והכלכלי שמעצב מחדש את הממלכה, המואץ על ידי תוכניתו של נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן.
"יש שינוי בהלך הרוח", אמר אלמג'ד לעיתון בלומברג. "היום יש יצירתיות יפה בעיצובים סעודיים." בעוד שהשליט בן סלמאן ריכז את הכוח והגביר את הדיכוי הפוליטי מאז הועלה על ידי אביו, המלך סלמאן, ב-2015, הוא גם סיים או הרפה את ההגבלות על בידור וכיצד גברים ונשים יכולים להתערבב, ומנסה לרסן את ההסתמכות של המדינה על נפט.
לפני עשר שנים, בעלי נכסים רבים אפילו לא השכירו לנשים, שנזקקו לאישור של אפוטרופוס גבר להחלטות רבות בחיים. כיום, נשים יוצאות לשוק העבודה בכמות גדולה יותר, ו-30% מהרוכשים של אלמג'דיה הן נשים, רוכשות נכסים להשקעה או בית משלהם.
הם עוזרים להרים כלכלה שעברה שינוי על ידי שווקי האנרגיה. מכיוון שחלק גדול מהעולם חושש מהאינפלציה שניזונה מהמלחמה של רוסיה באוקראינה ומהמיתון הפוטנציאלי, נפט בממוצע של יותר מ-100 דולר לחבית השנה פירושו שכלכלת סעודיה היא הצומחת ביותר במדינות ה-G20.
התוצר המקומי הגולמי גדל ב-11.8% ברבעון השני, כאשר הכלכלה שאינה נפט גדלה ב-5.4% וכעת היא גדולה יותר מאשר בסוף 2019, לפני שהמגיפה פרצה.
חברת האנרגיה הממלכתית Aramco דיווחה על הרווח המתואם הרבעוני הגדול ביותר מכל חברה רשומה בעולם. מיליארדי דולרים זורמים לקופת סעודיה ומגבירים את השקעות המדינה, מה שמגביר את הסנטימנט במגזר הפרטי הנשען על חוזים ממשלתיים.
הוצאות ההון זינקו ב-64% שנתי באפריל עד יוני, כשהממלכה יוצאת למסע בנייה הכולל קניונים ופארקים, כמו גם תוכניות גרנדיוזיות לעיר חדשה שנבנית מאפס ופיתוח תיירותי יוקרתי בים האדום. ההוצאה הכוללת הייתה גבוהה יותר ב-16%.
הקיץ בדרך כלל שולח את האליטות הסעודיות לאקלימים קרירים יותר באירופה, אבל המסעדות היוקרתיות החדשות ביותר של ריאד עמוסות. משיכות מזומנים משולבות ועסקאות נקודות מכירה, אינדיקטור לפעילות הצרכנים, חזרו והעלו ביוני 9% שנתיים לאחר שיא במרץ. האינפלציה בחודש שעבר עמדה על 2.7%, כשליש מהשיעור בארה"ב או בגוש היורו.
משרד האוצר מנסה לשבור את ההרגל של הוצאות וצמצום במעקב אחר נפט, להזרים תמריצים דרך קרנות ריבוניות ולפרויקטים ארוכי טווח כמו ייצור רכבים חשמליים ותיירות.
משרד האוצר מנסה לשבור את ההרגל של הוצאות וצמצום במעקב אחר נפט, להזרים תמריצים דרך קרנות ריבוניות ולפרויקטים ארוכי טווח כמו ייצור רכבים חשמליים ותיירות.
עוד ב-
הכלכלה צפויה להתרחב ב-7.6% השנה, אך הצמיחה עשויה לרדת ל-2.5% עד 2024, על פי סקר בלומברג שנערך בקרב כלכלנים. הנפט הגולמי הוא כעת בסביבות 90 דולר לחבית, כאשר החששות העולמיים מפני מיתון כלכלי והפוטנציאל לאספקה נוספת מאיראן אם הסכם הגרעין שלה יקום לתחייה ממשיכים לעלות על השוק.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה