נדל"ן ותשתיות

תרחיש האימים נחשף: 360,000 דירות ייחסרו ב-2040, מי ייפגעו?

שר השיכון קרא ליזמים החרדים לקדם התחדשות עירונית במגזר כמענה למצוקת הדיור: "נצלו את ההזדמנות שיש לכם אוזן קשבת בממשלה כדי לקדם את הצרכים הספציפיים של הקהילות שלנו", יעקב ניצן, שותף ומנכ"ל רובי קפיטל: " עד 2040 ייוצר חסר של כ- 360,000 דירות למגזר החרדי"
מערכת ice | 
הנדל"ן בקריסה (צילום shutterstock)
"כל בר דעת מבין שאין פתרון אחד למצוקת הדיור  ואין קסמים צריך טיפול הוליסטי ואנחנו בעיצומו של תהליך מאומץ להסית את הספינה אל עבר הנתיב הנכון, אני עוסק בזה יום יום ושעה שעה ואני מקווה שאוכל להביא בשורות". דברים אלו אמר יצחק גולדקנופף, שר הבינוי והשיכון במסגרת פורום ליזמים מהמגזר החרדי בנושא יזמות בנייה ונדל"ן שערך ביום ראשון  מרכז הנדל"ן בעיר בני ברק במרכז אחים ליזמות ועסקים בהשתתפות עשרות יזמים חרדים.
לדבריו, "חלק מהכלים שעמודים לרשותנו זה התחדשות עירונית בשכונות החרדיות בערים הגדולות ואני מאמין שיש לכם כיזמים חרדים תפקיד חשוב בכך, אתם יכולים לעזור ולפתח את השכונות הישנות. נצלו את הזדמנות שיש לכם היום אוזן קשבת במשרדי הממשלה לקדם את הצרכים הספציפיים של הקהילות שלנו" .

בהמשך דבריו ציין כי "אנו  דואגים לכלל הציבור בישראל אבל אין מנוס מלטפל במצוקה של המגזר החרדי, מבקר המדינה מצא שבין השנים 2017-2021 בזמן שהמגזר החרדי היווה 13% מהציבור רק 4% מהדירות יועדו למגזר, אז אם לא אטפל בפתרונות בנייה למגזר יגידו שאני מתעלם מדו"ח מבקר המדינה ואם אטפל יגידו שאני שר שיכון לחרדים".
יעקב ניצן, שותף ומנכ"ל רובי קפיטל מימון והשקעות נדל"ן ציין בפורום כי עד שנת 2030 הציבור החרדי יהווה כ- 16%- 17% מהאוכלוסייה בישראל, כלומר שעד שנת  2040 ייווצר חוסר של כ- 320,000-360,000 דירות לציבור החרדי, אם ניקח את מיפוי הקרקעות, ואת כל פוטנציאל השיווק של רמ"י זה לא יספיק ! אם היזמים לא ייקחו עכשיו את המושכות ולא יקדמו התחדשות עירונית במגזר אנחנו נגיע לשם עם הלשון בחוץ וללא פתרונות . זה הזמן לפעול באיחוד כוחות ושיתוף פעולה של השיכון, התכנון וגופי המימון.
רובי קפיטל הוקמה ב – 2015 והיום היא מנהלת כ- 150 פרויקטים בהיקף מנוהל של  כ-15 מיליארד ₪. אנחנו משתפים פעולה עם כל הגופים המוסדיים בארץ וממומנים על ידי הבנקים הגדולים וחברות הביטוח. אנחנו יודעים לעבוד מהר, ולאחרונה סגרנו ליווי בעסקת פינוי בינוי ליזם שבונה כאן בבני ברק בתקופה של חודש אחד מלבד מיום הפניה שלו אלינו ועד לחתימה על הסכם הליווי. בד בבד עם ליווים סגורים ליזמות מגורים, המעטפת של רובי מעניקה בנוסף מימון לקבוצות רכישה רבות ברחבי הארץ, בין אם מדובר בקבוצות רכישה היסטוריות, ובין בקבוצות המאורגנות על ידי מארגנים מקצועיים.
מיקי ברגר סמנכ"ל ליווי פיננסי בחברת רובי קפיטל התייחס בפאנל לנושא מימון קבוצות הרכישה וציין כי "רובי קפיטל, בגיבוי ובשיתוף פעולה עם חברות ביטוח ובנקים, עובדת בצורה מוסדרת, המבטיחה את כלל מקורות המימון הנדרשים לפרויקטים עוד בטרם כניסה לליווי פעיל". בהתייחסו למצב השוק ציין כי " אנחנו מזהים היום האטה במכירות בכל הארץ אבל דווקא בשוק החרדי בירושלים ובני ברק פחות מושפעים, יחד עם זאת, יש קושי במימון של הדירות ואנחנו עובדים יחד עם הבנקים למשכנתאות והיזמים להצעות מימון משתלמות ותשלום התחלתי מינימלי וזה עוזר לסגור עסקאות".
אלעזר במברגר מנכ"ל הרשות להתחדשות עירונית התייחס אף הוא להתחדשות עירונית במגזר החרדי וציין כי בשנתיים שלוש האחרונות יש שינוי משמעותי בתפיסה ומקודמים יותר מיזמי פינוי בינוי בחברה החרדית ולא רק תמ"א 38. מסקר שעשינו בציבור החרדי גילינו שיש מודעות ויש רצון לקדם התחדשות עירונית. למעשה אין ציבור שיותר מתאים התחדשות עירונית מאשר האוכלוסייה החרדית, הפינוי בינוי יכול לתת מענה למצוקת הדיור בתוך השכונות הקיימות, להגדיל את הדירות של המשפחות שחיות בצפיפות גדולה, מדובר
בציבור עירוני שאוהב את העיר ונסמך על תחבורה ציבורית יותר ולכן לא נדרשים תקני חניה גבוהים. בנוסף מדובר בציבור קהילתי מאוד וזאת הסיבה שאנחנו רואים את המטוטלת כבר זזה.
אבל עדיין יש גם חסמים, ולא דווקא הנושא של בנייה לגובה ומעלית שבת. בערים יקרות כמו בני ברק וירושלים הכדאיות הכלכלית כל כך טובה שלא חייבים לעלות גבוה. החסמים שכן משמעותיים ומובהקים הם לדוגמא שהדין האזרחי בכל הקשור לדייר סרבן לא חל על החברה החרדית ובתי הדין הרבניים לא נותנים מענה לבעיה אז לכאורה נדרשת הסכמה של 100% לפרויקט.
גם חריגות הבנייה במגזר, תופעה רחבת היקף יותר מאשר במגזרים אחרים מהווה חסם ובנוסף החשש של בעלי הדירות הקיימים מכניסה של אוכלוסייה חדשה עם צביון שונה אל תוך השכונות הקיימות. גם נושא השכירות הוא בעייתי כי בעוד שאדם חילוני יכול לשכור דירה חלופית לתקופת הבינוי בכל שכונה בעיר, אדם חרדי ירצה לגור באותה שכונה או אזור שהוא מכיר.
כיום אנחנו משקיעים זמן רב במיפוי החסמים ובמציאת פתרונות גם באמצעות חקיקה על מנת לקדם את ההתחדשות העירונית במגזר החרדי. ח"כ יעקב אשר יו"ר ועדת הפנים ואיכות הסביבה, התייחס למצוקת הדיור של המגזר החרדי וציין שהדבר הנכון הוא פיזור של אוכלוסייה חרדית בשכונות עם מינימום 2000-3000 יח"ד בתוך ערים גדולות, כך שהציבור החרדי יוכל מצד אחד לגור בנפרד עם מינימום חיכוך, אך מצד שני להשתלב באזורי התעסוקה של העיר ולתרום לאזורי המסחר. אבל בערים רבות וגדולות יש התנגדות. אני הצעתי לחייב את ראשי הערים להוסיף שכונות חרדיות כחובה במסגרת הסכמי הגג , להגיד לראש עיר  "לא תקדם שכונה חרדית לא תקבל הסכם גג" אבל זה לא עבר.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה