דעות

דוחים את סגירת התחנות הפחמיות ובינתיים אנחנו נחנקים פה

חברת החשמל עדיין לא מסבה את כל תחנות הפחם שלה לגז: יש יחידות שפולטות זיהום בגובה פי עשרה מהתקן האירופי ויוצרות נזקים חמורים לתושבי האזור, למשבר האקלים וגם להתייקרות התעריפים. כך צריך לפתור זאת
ח"כ מוסי רז |  7
ח"כ מוסי רז (צילום אלעד מלכה)
תחנת אורות רבין היא המפעל המזהם ביותר במדינת ישראל. היא גורמת נזק אדיר, סביבתי ובריאותי, ועל אף ההבטחות, תאריך היעד לסגירת היחידות הפחמיות בה הולך ונדחה. בינתיים אזרחי ואזרחיות ישראל משלמים את המחיר הסביבתי והבריאותי.
יחידות 1-4 בתחנת אורות רבין פועלות על פחם. הנזקים ששימוש בפחם גורם, הן לבריאות תושבי האיזור והן להחמרתו של משבר האקלים, ברורים כבר לכל. בכל זאת, בישראל עדיין פועלות יחידות ישנות ותקולות, שפולטות זיהום שגבוה פי עשרה מהתקן האירופי, ועל פי דו"ח של גרינפיס מדי שנה פעילותן גורמת לתמותה מוקדמת של לא פחות מ-309 אנשים.
חברת החשמל הבטיחה לסגור את  יחידות 1-4 באורות רבין במהלך שנת 2022, על מנת לעמוד בהסבת כל התחנות הפחמיות לגז עד שנת 2025. אבל במהלך דיון בוועדה המיוחדת לעניין הקרן לאזרחיות ואזרחי ישראל, שאני עומד בראשה, מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך אמר שהחברה לא תוכל לעמוד בלוחות הזמנים של סגירת ארבע היחידות לייצור חשמל מפחם. המשרד להגנת הסביבה שמע על כך לראשונה רק בדיון. לדברי חברת החשמל הדבר נובע מאיחור של 9 חודשים בקבלת טורבינות בעקבות משבר הקורונה, שללא הפעלתן לא יהיה ניתן להבטיח עמידה בביקוש בכל שעות היממה. עם זאת, שמעון פישר, מנכ"ל חברת נגה-ניהול מערכת החשמל, התחייב שנגיע ליעד של שנת 2026 לייצור חשמל ללא פחם.
משמעות הדחייה הזו בהפעלת המחז"מים שמובילה לדחיית סגירת היחידות הפחמיות היא תוספת של כ-2.3 מיליון טון פחם לייצור חשמל בשנים 2022-2023, לעומת צריכת הפחם הצפויה אם התחנות היו נסגרות כמתוכנן. הדחייה הזו עולה לנו ביוקר - לפי חברת הייעוץ BDO העלות הישירה כתוצאה מהעיכוב בסגירת היחידות היא 1.5 מיליארד שקל שיביאו להתייקרות של כ6% בתעריף החשמל .זאת בנוסף לנזק הבריאותי-סביבתי מהמשך הפעלת היחידות שמוערך ב-2.7 מיליארד שקל בשנה לפי המשרד להגנת הסביבה.
 
הפחם עתיד להיות השנה, עדיין, לצערי, 21% מייצור החשמל בישראל. חברת החשמל התחייבה להפסיק לחלוטין את השימוש בפחם עד ל-2026. תאריך היעד המקורי לצערי כבר חלף, אך ישראל חייבת לעמוד בלוח הזמנים ולהפסיק לחלוטין את השימוש בפחם עוד לפני ה-1 בינואר 2026, עדיף שנקדים גם את התאריך הזה. 
המעבר מפחם לגז הוא כמובן לא פתרון הולם לאורך זמן. עלינו לעשות כל שניתן כדי להבטיח מעבר יעיל ומהיר גם מגז לאנרגיות מתחדשות. אך ראשית חייבים לוודא שישראל עושה הכל כדי לסיים לחלוטין את השימוש בפחם ולצמצם ככל הניתן את הפגיעה הבריאותית, הסביבתית והכלכלית בכולנו. מוטב מהר ככל האפשר כי אנחנו נחנקים פה.
הכותב הוא ח"כ מטעם מפלגת מרצ 
תגובות לכתבה(7):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    איש טוב שדרכו אבדה כבר מזמן והפך למצחין (ל"ת)
    מעורר רחמים וצחנה 10/2022/09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    מי אתה בא בטענות? זו הממשלה שלך, תעשו משהו בנדון (ל"ת)
    מולי 10/2022/02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    כשיהיה לך מקור אנרגיות אחר , דבר איתנו , עד אז , שתוק (ל"ת)
    קיבוצניק 10/2022/01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    מוסי רז, תקדם אנרגיות מתחדשות במקום יחסי ציבור
    רק אני 09/2022/29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    די לשטויות!
    סגור
  • 2.
    מר רז, מחר אין גז נפגע צינור מה עושים -?
    סתם אחד 09/2022/22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אתה באמת כזה חפיפניק או שזה רק בחירות
    סגור
  • יש היום 2 צינורות
    dw 10/2022/06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עד לפני שנתיים אכן היה אחד, משדה תמר, וכל ישראל נשענה עליו. כיום יש גם צינור משדה לוייתן. היתירות הזו חשובה כי גם במקרה תקלה באחד הצינורות עדיין המשק ימשיך לתפקד. מסתבר שמתווה הגז של שטייניץ כן היה מוצלח בסופו של דבר.
    סגור
  • 1.
    לקראת הבחירות נזכרת שיש לכם עוד אג'נדות במצע??
    לייבש את הצבועים 09/2022/20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רוב חברי הכנסת לא עושים כלום, אבל אתם שברתם שיאים של צביעות. עכשיו אתם רוצים את הקולות שלנו? כי בין בחירות לבחירות לא עשיתם כלום חוץ מהרבה רעש וצעקות בוועדות הכנסת ועכשיו פתאום נזכרתם בבעיות האמיתיות של המדינה. צבועים
    סגור