תקשורת ומדיה
בגיל 100: הלך לעולמו מזכיר המדינה האמריקני הנרי קיסינג'ר
היהודי הראשון שכיהן כמזכיר המדינה אמריקני הלך לעולמו. זכור לציבור הישראלי בשלל תפקידים מרכזיים בזירה הפוליטית של המאה ה-20, לרבות שר החוץ של ארה"ב בימי מלחמת יום כיפור. הוא זכה בפרס נובל לשלום ובתואר "איש השנה" של מגזין טיים, קיבל את עיטור הנשיא משמעון פרס וגם ספג לא מעט ביקורת על מדיניותו הדיפלומטית
הנרי קיסינג'ר, מזכיר המדינה האמריקני לשעבר שזכור בשל מעורבותו ההיסטורית בתהליכים פוליטיים ודיפלומטיים רבי השפעה בארצות הברית, הלך לעולמו אמש (רביעי) בגיל 100. חברת הייעוץ שבבעלותו קיסינג'ר ושות' מסרה את הפרטים. קיסינג'ר היה היהודי הראשון שכיהן בתפקיד, ונודע כאחד האנשים המשפיעים והשנויים במחלוקת של המאה ה-20.
קיסינג'ר נולד בגרמניה ובגיל 15 נמלט עם משפחתו לארצות הברית עקב עליית השלטון הנאצי. במהלך המלחמה התנדב להילחם במערב אירופה, ומיד אחריה החל בקריירה אקדמית בתחום הממשל באוניברסיטת הרווארד המוכרת.
לאורך השנים, קיסינג'ר כיהן בתפקידים רבים וביניהם היועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית בין השנים 1969 ל-1975, וכמזכיר המדינה בין 1973 ל-1977, בתקופת כהונתם של הנשיאים ריצ'רד ניקסון וג'רלד פורד. כמו כן, היה הראשון שכיהן בשני תפקידים אלו במקביל תחת שני נשיאים שונים.
מלבד היותו אישיות פוליטית מרכזית בארצות הברית, הוא זכה בתואר איש השנה של המגזין המוכר "טיים", וכשנה לאחר מכן נבחר לקבל פרס נובל לשלום בשנת 1973 על המעורבות המשמעותית שלו במשא ומתן להסכם הפסקת האש בוויאטנם. למרות כל אלו, רבים גינו את פעילותיו ורבו בו כאחראי הישיר לפשעי מלחמה באמריקה הלטינית, זאת עקב השקפת עולמו האנטי-קומוניסטית.
זכה בפרס נובל לשלום ואיש השנה, הנרי קיסינג'ר (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש 90)
כחלק ממדיניותו הבינלאומית, נודע בהשקפת עולם אמביוולנטית שכללה מחד גיסא גיבוש הבנות עם מוסקבה, במיוחד בתחומי הגבלות על הנשק הגרעיני שמטרתן להקטין את האפשרות לסכסוך אפשרי בין ברית המועצות לארצות הברית, ומאידך גיסא התמקד בכריתת מערכת בריתות שתחליש את ברית המועצות ככל הניתן. אחד המהלכים שהוביל היה ללחוץ על הנשיא ניקסון להתקרב לסין העממית – וזאת בשביל לסכסך בינה לבין ברית המועצות ולהניח את היסודות למדיניות קפיטליסטית בסין, עקב ימיו הספורים של מנהיג סין דאז מאו דזה דונג.
בדיוק כשבועיים לפני פרוץ מלחמת יום הכיפורים נכנס קיסינג'ר לתפקיד המוכר לישראלים רבים כמזכיר המדינה בימי גולדה מאיר, ותפקידו בימים מורכבים אלו היה לעזור בהעברת התחמושת לישראל. יש שאומרים שניקסון, נשיא ארצות הברית באותה תקופה, העביר לישראל את הסיוע הרב לאחר הלחץ הרב שהופעל עליו על ידי קיסינג'ר. בניגוד לכך, נשמעו טענות שונות שהציגו את קיסינג'ר כמי שדווקא רצה לעכב את הרכבת האווירית שנשלחה לישראל.
קיסינג'ר עם נשיא המדינה לשעבר, שמעון פרס (צילום: מרים אלסטר/ פלאש 90)
קיסינג'ר לחץ על ישראל בתום המלחמה לוותר על שטחים רבים שכבשה, והיה מתווך ראשי בינה לבין מדינות ערב. בשנת 1975 לחץ על ראש ממשלת ישראל, יצחק רבין, להסכים לנסיגה במסגרת הסכם הביניים בסיני – דבר שעורר ביקורת רבה כלפיו. שנים לאחר מכן, בשנת 2012, קיבל את עיטור נשיא מדינת ישראל שמעון פרס שהיווה הערכה על פעולותיו למען מדינת ישראל.
עוד ב-
את תפקידו סיים בשנת 1976 לאחר עליית הדמוקרטים בבחירות, אך מאז ועד מותו המשיך לעסוק בתחומי הייעוץ והניהול, במיוחד בתחומים הקשורים בפוליטיקה ומדיניות. קיסינג'ר היה חבר ועדת החקירה שהוקמה לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר, שממנה פרש בהמשך עקב ניגוד אינטרסים. במהלך חיוו שימש כפרשן בתכניות טלוויזיה רבות, ולמעשה שימש דמות ציבורית משפיעה עד יומו האחרון.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(4):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
3.קיסינגרטלטל 12/2023/01הגב לתגובה זו0 0נשמתו בגיהנום יעני יהודי נשמם של גוי מהסוג של שונאי ישראל ימח שמוסגור
-
2.ג'ורג' שולץ בתמונה הראשונה (ל"ת)פאדיחה 11/2023/30הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.אחד היהודים שעשה יותר נזק לישראל מתועלת (ל"ת)שובר שתיקה 11/2023/30הגב לתגובה זו0 0סגור
-
הוא כוזרי רב מרצחיםעע 11/2023/30הגב לתגובה זו0 0רב מחבלים עולמי חייב גרדום כל חייוסגור