תקשורת ומדיה
"גשר בין העמים": מיהו הרב שהזכיר הרצוג בנאומו בקונגרס?
לצד לינקולן ודמויות היסטוריות נוספות, הנשיא הרצוג בחר לצטט את הרב השל, אחד מההוגים היהודים החשובים של המאה הקודמת, שלמרבה הצער לא זכה לתפוצה בישראל. מיהו היה ואיזה מסר העביר שרלוונטי עד היום?
הנשיא יצחק הרצוג סיים בדקות האחרונות את נאומו ההיסטורי בקונגרס האמריקאי. הנאום, שנערך כ-40 דקות, כלל נושאים רבים ובראשם היחסים ההדוקים בין המדינות. אחת הדמויות שהנשיא הרצוג הזכיר וציטט, היה הרב אברהם יהושע השל, דמות חשובה בתולדות יהדות אמריקה, שפחות מוכרת ומדוברת בישראל.
”להיות - זה לנקוט עמדה ולעמוד עליה”, ציטט הרצוג את ההוגה החשוב, והציג את בתו שישבה בקהל, פרופ' סוזנה השל, שגם זכתה למחיאות כפיים. הרב השל, דמות בולטת במלומדות היהודית ובפעילות זכויות האזרח, הותיר חותם אוניברסלי באמצעות תורתו העמוקה ומחויבותו הבלתי מעורערת לצדק חברתי.
ברית צדק - תולדות חייו של הרב השל
השל נולד בוורשה, פולין, בשנת 1907, גדל במשפחה בעלת שושלת חסידית, מה החדיר בו קשר רוחני עמוק מגיל צעיר. מסעו האינטלקטואלי של השל הוביל אותו להמשיך לדוקטורט בפילוסופיה באוניברסיטת ברלין, שם למד אצל כמה מההוגים המובילים בתקופתו. עליית המשטר הנאצי אילצה אותו לברוח מאירופה ב-1939, והוא חיפש מקלט בארצות הברית. בביתו החדש, החל ללמד בהיברו יוניון קולג' ואחר כך בסמינר התיאולוגי היהודי, שם השפיע עמוקות על דורות של סטודנטים.
כתיאולוג, יצירתו של השל התאפיינה בשילוב ייחודי של רוחניות חסידית והגות פילוסופית מודרנית. התובנות שלו לגבי טבעו של אלוהים, מהות התפילה והמשמעות של שיטות פולחן יהודיות היו מושרשות עמוק בחוויותיו האישיות ובאמונתו העמוקה. באמצעות ספריו, כמו "האדם אינו לבד" ו"אלוהים מחפש את האדם", העביר השל את החשיבות של חיים של מטרה, חמלה ומודעות אלוהית.
הנשיא יצא נגד האנטישמיות החבויה בביקורת על ישראל. לדבריו, "אסור שביקורת על ישראל תהפוך לשלילת זכותה להתקיים. הטלת ספק בזכות העם היהודי להגדרה עצמית אינה דיפלומטיה לגיטימית, אלא אנטישמיות"@gilicohen10 @nathanguttman pic.twitter.com/aA087BK9RK
— כאן חדשות (@kann_news) July 19, 2023
מעבר לתרומותיו האקדמיות, השל היה תומך נלהב למען זכויות אזרח וצדק חברתי. בהשראת אמונתו הוא הפך למשתתף פעיל בתנועת זכויות האזרח האמריקנית לצד מרטין לותר קינג ג'וניור. השל צעד עם לותר קינג במצעד המפורסם בסלמה, אלבמה, בשנת 1965, מה שהיווה סמל לסולידריות בין יהודים לאפרו-אמריקאים - קהילות במאבק נגד אי צדק גזעני.
האקטיביזם של השל התרחב מעבר לנושאי גזע והקיף את התנגדותו למלחמת וייטנאם ואת מאמציו הבלתי נלאים למען יהדות ברית המועצות. הוא האמין שהאמונה חייבת לתרגם למעשים וששתיקה מול אי צדק אינה מקובלת. במשך כל חייו הדגים הרב אברהם יהושע השל את השילוב בין עומק רוחני ואחריות חברתית.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה