תקשורת ומדיה

פרשת הכדורים הפסיכיאטריים: גובשו עקרונות להשתתפות בתכניות ריאליטי

הוועדה שמינה משרד הבריאות לאחר שנודע כי מתמודדים בהאח הגדול קיבלו כדורים, לא הסיקה מסקנות אישיות נגד פסיכיאטר העונה ה-2 ד"ר רבינוביץ'
פוצץ את הפרשה ב'ידיעות אחרונות'. סער שיינפיין, פיינליסט העונה השנייה של 'האח הגדול', בדיון בוועדת החינוך (צילום מסך: ערוץ 99) (צילום צילום מסך: ערוץ 99)
הוועדה המיוחדת של משרד הבריאות לבחינה וגיבוש כללים אתיים בתכנית ריאליטי, החליטה לא להסיק מסקנות אישיות נגד הפסיכיאטר ד\"ר אילן רבינוביץ\', שליווה את העונה ה-2 של \'האח הגדול\', או נגד הפקת \'האח\' וחברת ההפקה \'קופרמן הפקות\', בעקבות פרשת הכדורים הפסיכיאטריים בתכנית, שנחשפה לפני כחצי שנה ב\'ידיעות אחרונות\'.
הוועדה בראשותו של יו\"ר המועצה הלאומית לבריאות הנפש פרופ\' משה קוטלר, ראש שירותי בריאות הנפש במשרד הבריאות ד\"ר גדי לובין, וסמנכ\"ל הסברה במשרד הבריאות יאיר עמיקם, קבעה עקרונות מנחים לפעולת אנשי מקצוע רפואי בתכניות ריאליטי, שמטרתן לשמור על בריאותם של המתמודדים בתכניות אלו. כעת תצטרך הרשות השנייה לדון בהחלטת הוועדה, לאחר שהחליטה לאחרונה לא לאשר ל\'קשת\' לעלות עם עונה חדשה של \'האח הגדול\', עד לסיום עבודת הוועדה.
כזכור, לפני כחצי שנה פרסם מוסף \'7 לילות\'\' של \'ידיעות אחרונות\' כתבה נרחבת על כך שמתמודדים בעונה השנייה קיבלו כדורים פסיכיאטריים, תוך כדי ניצול לכאורה של מצבם הנפשי לטובת המשחק. הראשון שנחשף היה סער שיינפיין, ולאחר נחשפו מתמודדים נוספים.
ב\'קשת\' טענו כי הפרסום, שזכה לכתבות קידום כבר 3 ימים לפני כן, בשלישי לפני שבועיים, נבע בגלל המאבק המסחרי המר בין הזכיינית לבין העיתון בשנים האחרונות, אולם הטענה לכך שכדורים ניתנו למתמודדים, לא הוכחשה באופן גורף.
פרשה זו הייתה השיא ביחסים העכורים בין \'ידיעות\' ל\'קשת\' , שהגיעה אף לדיון לבית הדין של מועצת העיתונות, בעקבות תלונה של \'קשת\' נגד \'ידיעות\'. לאחר שאנשי \'ידיעות\' לא התייצבו לדיונים , משכה \'קשת\' את פנייתה. שיינפיין אף הגיש תביעה על סך 2.5 מיליון שקלים נגד מפיקת \'האח הגדול\' \'קופרמן הפקות\', ונגד ד\"ר אילן רבינוביץ\'. \'קופרמן\' הגישה תביעה הדדית בסך 3 מיליון שקלים, על הנזקים שנגרמו לה. כעת נמצאים הצדדים בהליך גישור.
בתביעה טענו פרקליטיו של שיינפיין כי \"התובע נכנס לבית האח הגדול כשהיה בן 37, עו\"ד נמרץ ומצליח, המנהל משרד עצמאי ומטפל בתיקים פליליים בהיקף אדיר - בהצלחה יתרה ותוך שהוא משתכר עשרות אלפי שקלים בחודש, אך יצא את בית \'האח הגדול\' לאחר 110 ימים כאדם שבור ומרוסק, שאינו יכול לשוב לשדרת חייו ולמקצועו, ולעשייה הפורה שאפיינה את חייו קודם לכן\".
תכניות ריאליטי - עם סיכונים מיידים וארוכי טווח
בהודעה שפרסם משרד הבריאות, עולה כי הנחת היסוד לתכניות ריאליטי, הן כי תכניות אלו \"כרוכות בדחק משמעותי למשתתף, על כל סיכוניו המיידים וארוכי הטווח\". הוועדה קבעה כי יש לוודא שהמועמד להשתתפות בתכנית יהיה מודע לסיכונים למצבו הנפשי, ולעיתים אף לסיכון הפיזי. הוועדה קובעת כי על הזכיין והמפיק לעשות כמיטב יכולתם לשמור על רווחתם הגופנית והנפשית של המשתתפים, כאשר על כך אמורים לפקח גופי הפיקוח - הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין.
בלי להתייחס ספציפים למקרה של ד\"ר ריבנוביץ, קובעת הוועדה כי \"מחויבת נאמנות בסיסית ובלתי מסויגת של הגורם הטיפולי למטופל/משתתף, ולשיקולים בתחום הרפואה בלבד\".
עוד נקבע כי על הזכיין המשדר למנות פונקציה אחראית מקצועית ובלתי תלויה, על צוות מקצועי מטעמה של אותה פונקציה, שתפקידה לשמור על רווחתם הנפשית והפיזית של משתתפי התכנית.
על הצוות המקצועי הזה חלה החובה לוודא כי המשתתף יזכה לתנאים נאותים לשמירת בריאותו הגופנית והנפשית; וקיום הליך מיון וסינון קפדני של המשתתפים, בהיבט של כשירותם הנפשית לתכנית, שיהיו בלתי תלויים במניעי הפקה או רייטינג, וינוהלו על ידי הצוות המקצועי הרפואי להם יינתן חופש פעולה וסמכות החלטה סופית.
עוד נקבע כי בחוזה בין המפיקים והזכיין לבין המשתתף, חייב להופיע הטקסט הבא: \"השתתפות בתכנית זו מהווה שינוי קיצוני באורחות חייך, ניתוק מלא או חלקי ממקורות התמיכה הטבעיים שלך (משפחה וחברים) ומחלק ניכר מהגירויים החיצוניים אליהם אתה מורגל. כל אלו, בנוסף על אוירה תחרותית ועל חשיפה תקשורתית, עלולים להיות גורמי דחק משמעותיים. ככאלה, הם עלולים להוות רקע להתפתחות משברים נפשיים משמעותיים, ולעיתים אף פיסיים. בהחלטתך להשתתף בתכנית אתה מבטא בחירה אישית שמשמעותה הסכמה מודעת לחשיפה לסיכון זה\".
הוועדה המיוחדת קבעה עוד כי על הצוות המקצועי לקיים מפגשים שוטפים עם המשתתפים, על מנת שתתבצע הערכה לגבי מצבי משבר נפשי או פיזי מתהווים בזמן אמת, ומתן סיוע מתאים, לרבות החלטה על הפסקת השתתפותו של המתמודד בתכנית הריאליטי.
הוועדה הוסיפה עוד כי \"על הצוות המקצועי במקצועות הרפואה השונים לנהוג במשתתפי התכנית כמטופלים לכל דבר, תוך ביצוע כלל החובות במסגרת חוק זכויות החולה וכללי מתן השירות הרפואי\". נקודה מעניינת נוספת שעולה מהחלטות הוועדה, קובעת כי על המפיק והזכיין להמשיך לטפל נפשית וגופנית במתמודד, במידת הצורך, גם לאחר סיום התכנית.
מ\'קשת\' נמסר: \"קשת מברכת על מסקנות ועדת משרד הבריאות, מסקנות העולות בקנה אחד עם עקרונות הקוד האתי-רפואי של הועדה שהקימה קשת, בראשותם של ד\"ר גיל סיגל וד\"ר יובל קרניאל\".
מהרשות השנייה נמסר: \"הרשות קיימה בחודשים האחרונים בדיקה כוללת ומקיפה בעקבות האירועים בעונה השנייה של התוכנית \'האח הגדול\'. במסגרת בדיקתה הרשות ביקשה לקבל התייחסות להיבט הרפואי של האירועים ממשרד הבריאות ומלשכת האתיקה של ההסתדרות הרפואית. הרשות תפרסם את מסקנותיה לאחר סיום כלל הבדיקות שבוצעו על ידה ובחינת ההמלצות השונות. בתוך כך הרשות תקבע בקרוב עקרונות וכללים שיחייבו את התכנית \'האח הגדול\' ואת שאר תכניות הריאליטי של זכייניות הרשות\".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה