בארץ

בשורה רעה למשפחות החד הוריות: זו התוכנית שהוקפאה

מחודש דצמבר משפחות חד הוריות הפסיקו לקבל את הסיוע הכלכלי של תכנית "סל גמיש" שמקנה השתתפות במימון צהרונים, שמרטף, שיעורי עזר וקייטנות. במשרד העבודה טוענים כי התוכנית הגיעה למיצוי התקציב של שנת 2022. יו"ר הוועדה ח"כ פינדרוס: "אין סיבה לא להמשיך את התוכנית לפי תקציב המשכי"
דוד זולדן |  1
ח"כ יצחק פינדרוס (צילום דוברות הכנסת)
הוועדה המיוחדת לפניות הציבור בראשות ח"כ יצחק פינדרוס (יהדות התורה) התכנסה היום לדיון על הקפאת תוכנית "סל גמיש" המסייעת למשפחות חד-הוריות והחליטה על הקפאתה.
סל שעות גמיש הינו תכנית מטעם זרוע העבודה במשרד הכלכלה והתעשייה המסייעת לחד הוריים להגדיל את היקף המשרה או הלימודים שלהם. התכנית מקנה השתתפות במימון צהרונים, שמרטף, שיעורי עזר וקייטנות כדי שמשפחות חד הוריות יוכלו לעבוד או ללמוד בראש שקט. מי שזכאי לקבל את סל השעות הגמיש הם חד הוריים העובדים ו/או לומדים. הסל ניתן עבור ילדים שטרם התחילו כיתה ה'. החל מיום 22.12.2022 הוקפא התקציב המיועד לתכנית "סל גמיש" ללא הודעה מוקדמת לזכאיות ולזכאים שכבר משתתפים בתכנית, וכן נמנעת האפשרות להגשת בקשות חדשות עד להודעה חדשה. לפי עמדת משרד העבודה, לאור הגדלת קהל היעד של התוכנית, היא הגיעה למיצוי התקציב בתקנה התקציבית בשנת 2022 בחודש דצמבר, על כן התוכנית הוקפאה.
אחת האימהות החד הוריות שהופיעה בפניי הוועדה טענה "לאחר הקפאת התוכנית הוצאתי את הבת שלי מהצהרון, כעת אני לא מצליחה לספק לה ארוחה חמה ותעסוקה. גם אם התוכנית תחודש לא אוכל לקבל זיכויים רטרואקטיבית עבור החודשים שבהם לא שלחתי את הבת שלי לצהרון". אם חד הורית נוספת טענה: "ביטול התוכנית השאיר אותי עם דילמות האם להוציא את הבת שלי מהחוג או להיכנס לבור כלכלי".
"בשנת 2022 עלות התוכנית הייתה כ-7 מיליון שקלים". כך אמרה אלה אייל בר דוד, מנהלת תחום בכיר תעסוקה איכותית ונשים, מינהל אוכלוס במשרד העבודה. לדברי בר דוד: " בסוף שנת 2022 הגענו למיצוי תקציבי. אין וויכוח על תרומת התוכנית לאוכלוסייה שזכאית לה. בקרב כלל המשתתפות נמדדה עליית שכר ממוצעת של 84.3% בשנה שלאחר סיום התכנית. השימוש בקצבאות נוספות ירד כתוצאה מניצול התוכנית של הסל הגמיש".
ח"כ יצחק פינדרוס, יו"ר הוועדה המיוחדת לפניות הציבור: "אין סיבה לא להמשיך את התוכנית 'סל גמיש' לפי תקציב המשכי. עד לחודש מאי אמור לעבור תקציב מדינה חדש ואז לא תהיה בעיה בכלל כי הכסף יזרום לפי התקציב והתקנות החדשות. התחושה שלי שאנחנו לא נמצאים באירוע מורכב אלא באירוע שיכול להפטר בהליך בירוקרטי פשוט. אם האוצר ימשיך להעביר כספים באופן יחסי של אחד חלקי 12 התוכנית יכולה להמשיך להתנהל כסדרה".
 
שיעור העוני בקרב משפחות חד הוריות עומד על 24.1% לעומת  15.9%במשפחות עם שני מפרנסים. בישראל יש כ- 131,000 משפחות חד הוריות עם ילדים עד גיל 17 המהוות 11%  מכלל המשפחות עם ילדים בישראל, בראשן של 87% ממשפחות אלו עומדות נשים.
יעל בליץ זיסקין, ראש תחום קידום מדיניות בקרן ידידות טורונטו: "משקי בית בעלי מפרנס יחיד הם לרוב מתחת לקו העוני. תכנית 'סל גמיש' הצליחה להגדיל את כמות הזכאים לה והיא תומכת כלכלית במשפחות חד הוריות במטרה לאפשר לאימהות להשתתף בשוק העבודה. ביטול התוכנית הוא גזרה כלכלית קשה עבור אותן נשים חד הוריות.
במשרד העבודה אומרים כי הם פועלים מול הגורמים הרלוונטיים באוצר בכדי להביא לחידוש ההקצאה התקציבית במסגרת דיוני התקציב הנוכחיים. אם וכאשר, יאושר תקציב המדינה במשרד העבודה מתעתדים לחדש את ההקצאה התקציבית לתוכנית. עם העברת התקציב לתקנה הזכאיות יוכלו להמשיך להגיש בקשות להחזרים גם על תקופת ההקפאה. בנוסף, תישקל פתיחת התוכנית להגשת פניות חדשות.
יו"ר הוועדה ח"כ פינדרוס סיכם את הדיון: "אני מקווה שהמשבר הזה ייפתר בימים הקרובים ונוכל לראות את התוכנית 'סל גמיש' חוזרת למטרה המקורית שלה. אני חושב שיש דרך טכנית לגשר על הפערים לפחות ברבעון הקרוב. כרגע אנחנו יכולים להמשיך להתנהל עם תקציב המשכי של שנת 2022".
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    ברור שבוטלה
    פנינה 02/2023/09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מכיוון שלחרדים אין לרוב משפחות חד הוריות, אז למה לבזבז כסף על משפחות חד הוריות חילוניות? זה עוד ימשיך, יהיו עוד הרבה קיצוצים לחילונים, כל מה שהחרדים לא נזקקים לו , יקוצץ
    סגור